Emigratieboek.nl - Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland   
Zoek op deze site:
Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland

week 47 - Een dorp met allure


Om ons dorp te behoeden voor verval besloten de kartrekkers uit het dorp tot actie over te gaan. Ze gaven Ballyduff op voor deelname aan The Pride of Place, een landelijke verkiezing voor de plaats met de grootste sociale cohesie.
Alle inwoners kregen thuis een persoonlijke uitnodiging overhandigd om deel te nemen.
Er werd ons, als troetelallochtonen, met klem verzocht om naar de presentatie te komen.
In de weken voorafgaand aan de GROTE dag, was het verdacht druk in het dorp.
Muren werden witgekalkt, overal kwamen bloembakken te hangen, ramen werden gezeemd, etalages opgeleukt en een schoolklas haalde de bezem door de straten.
Toen de grote dag daar was, was het somber, grijs weer.
We verzamelden ons voor de St. Michael Community Hall. Een vriendelijk ogend, wit gebouw met een beeld van Jezus op het dak. Jezus draagt een rode mantel en spreidt zijn armen uitnodigend. Het gebouw ligt wat hoger aan een steile weg en heeft rondom parkeerterrein. Daar stonden we die ochtend met een grote groep dorpsgenoten te wachten op de commissie, die eerst een rondleiding door het dorp kreeg. Opeens brak de zon door het wolkendek.
Een goed teken!
We komen regelmatig in deze ‘hal’ want daar vinden tal van activiteiten plaats.
Toneel, muziek, dans, acties voor goede doelen.
Elk dorp heeft een zgn. Community Centre. Dat van Ballyduff staat er sinds 1945.
In de loop der jaren is het steeds meer uitgebreid en inmiddels beschikt het, naast een klein zaaltje, over een theaterzaal met uitschuifbare tribunes.
De exploitatie is de verantwoording van de dorpsbewoners. Daarom vinden er tal van activiteiten plaats die geld op moeten leveren voor het onderhoud en beheer van het gebouw.
Loterijen, een Duck race, een rommelmarkt of een veiling van de door inwoners beschikbaar gestelde spullen, een Ierse dans- en muziekdag en de jaarlijkse ‘Gala day’. Een dag in augustus met oude landbouwwerktuigen, dierenshows en een Miss Blue Jeans verkiezing. ’s Avonds DISCO in de hal.
De verkoop van allerlei zelfgemaakte etenswaren levert ook altijd geld op.
Vooral scones met jam doen het dan goed!

De Duck race was een voor ons onbekend fenomeen, we zagen die voor het eerst in Noord-Ierland.
In het waterrijke Ierland beschikt vrijwel elke plaats over een snelstromende beek of rivier. Die heb je namelijk nodig voor een Duck race!
Je ‘koopt’ een aantal plastic badeendjes waar een nummer op staat. Die worden door de organisatie tegelijkertijd over een brug heen gekieperd. Iedereen rent dan naar de andere kant van de brug om te kijken welke eendjes het eerst onder de brug doorkomen. Die hebben gewonnen!
Ik vind het een typisch Ierse activiteit; het is ongecompliceerd, pretentieloos, leeftijd speelt geen rol en heeft een lange traditie.

Terug naar Pride of Place.
Na de rondleiding gingen we gezamenlijk de hal in voor een presentatie.
Er waren stands met foto’s en info van de wandelclub, van de peuterspeelzaal, van de basisschool, van het vrijwilligerswerk, van de jeugdclub, van het hurlingteam enz.
Daarna een videovertoning over de ligging van het dorp en zijn bewoners.
Ten slotte het klapstuk, een optreden van ‘The Booleyhouse’.
De Ierse muziek en dansgroep van Ballyduff met 150 leden, van alle leeftijden die wekelijks oefenen en overal in het land optreden. Een keer zelfs in New York!
De voorstelling had als thema “Unity is strenght”, wat gebeiteld staat in de steen die bij de opening van de hal werd onthuld.
In de voorstelling keken twee oudjes terug op de veranderingen van de laatste decennia, vormgegeven in een wervelende dansshow op de welbekende Ierse muziek en zang.
Het vrouwelijke commissielid bekende later het niet droog te hebben kunnen houden, zo aangrijpend vond zij het.
Na afloop werden de dorpelingen ondervraagd op diverse thema’s.
Het viel even stil toen naar de opvang van gehandicapten werd gevraagd, maar gelukkig kon iemand daarvoor verwijzen naar het nabijgelegen Lismore.
Zucht van opluchting door het publiek.
WE WONNEN! Van 34 andere plaatsen.

Een aantal maanden later vond de uitreiking plaats. Die werd gecombineerd met het afscheid van de middenstanders die hun zaak hadden gesloten.
Ze kregen een prominente plaats op het podium en werden toegesproken en gezongen en kregen een minutenlange staande ovatie.
Zomaar een dorpje in Ierland.

Ballyduff. Een dorp met allure!


Margareth (harryenmar@gmail.com)
Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden