Emigratieboek.nl - Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland   
Zoek op deze site:
Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland

Week 8 - Yv


De ‘feestdagen’ heb ik met Jacqueline en Lisa in Kenia doorgebracht. Een avontuurlijke groepsreis. Avontuurlijk was het. Na mijn eerste verre reis weet ik wat ze met ‘cultuurschok’ bedoelen... De eerste sterfdag van de man van Jaqueline viel midden in onze reis. We hebben wenslantaarns opgelaten voor onze mannen, ergens in de buurt van het ‘Nakuru’ wildpark.

Daarna pik ik de draad weer op in een nieuw jaar in het Ierse. Ik begin aan een boek over ‘Inspiration and Spirituality.’ Gebruik daarvoor als kapstok de grondlegster van de orde van ‘Presentation Sisters’; ‘Nano Nagle,’ wiens geboortegrond zich zo’n veertig kilometer van mijn woonplaats bevind. Daarvoor moet ik me ruim twee eeuwen terug in de tijd lezen en aldoende begin ik de Ieren steeds beter te begrijpen. Nano Nagle was een vrouw die voor ontelbare, kansarme kinderen (wereldwijd) onderwijs mogelijk heeft gemaakt. Wauw.

Het is nog maar een maand geleden dat ik met Jacqueline een weeshuis annex basisschooltje in Kenia heb bezocht. Het bevindt zich in het kleine dorpje ‘Waa’ en we worden hartelijk ontvangen door de Duitse Maria, die het schooltje heeft opgezet en het runt. ‘If you happy and you know it, clap your hands,’ zingen we met de kinderen en hun onderwijzeres mee. En ook ‘Jambo, Jambo, bwanaa,’ want dat hebben we van onze gids geleerd, in de avonden rond het kampvuur. Hun laatste lied klinkt als een strijdlied. ‘EDUCATION, EDUCATION,’ is het refrein dat luid en met opgestoken vuistjes gezongen wordt. Ook door de allerkleinsten.
Maria vertelt over de tegenslag die zij ondervindt en hoe moedeloos zij daar soms van wordt. Desondanks geeft ze de moed niet op.... Wauw. www.waachildrenshome.com

Als vriendin Marry belt, weet ik het al. Onze flamboyante, van leven bruisende oud-collega/vriendin Yv is overleden. De week daarvoor had ik haar nog aan de telefoon, wetende dat dit de laatste keer zou zijn. Daarom vertel ik haar wat zij voor mij betekend heeft. Een lichtend voorbeeld voor mij was in hoe je als onderwijzeres met je kinderen/klas om kon gaan. En refereerde aan haar humor, die zelfs in dit gesprek nog voor een lach zorgde.
We waren ooit collega’s, en ik was zwaar onder de indruk van de manier waarop Yv met haar kinderen uit groep 8 omging. Realiseer me later dat ik met haar als voorbeeld, zelf de overstap naar de bovenbouw heb aangedurfd. En dat wil wat zeggen, als je met kleuters begonnen bent. Yv sprankelende en zat vol verhalen. Ze reisde met haar man Marian de hele wereld over, kampeerde in hun busje of verbleef in hotels als Marian lezingen moest geven. Ze sprak nooit over Marian als haar man, ze sprak over hem als de verliefde vrouw die ze na vele huwelijksjaren nog steeds was. Haar gevoel voor humor wist heel wat onderwijsgeneuzel te relativeren. Yv had een geheel eigen ( kleding) stijl. Kleurrijk. Stijlvol. En ze droeg alles met flair. Ook haar ziekte.

Ik kan niet bij haar uitvaart aanwezig zijn, daarom dit gedicht. Met dank aan Marry, die dit al in haar hoofd had, voordat ze de rouwkaart van Yv zag. Met daarop een foto van Yv, met strohoed op...

Voor Yv,
Ga liggen waar je strohoed valt,

 op je buik in het gras, in de zon,

op de aarde. Je kunt tevreden zijn.

We zijn niet vergeten wat je ons

hebt geleerd. Kruislings klauteren

we door het klimrek van de tijd,

 van boven naar onder, van links

 naar rechts en terug. We groeien

en groeien, spelen dat we dat we steeds

meer weten en ons spel komt,

bijna als vanzelf, elke dag iets

dichter bij de werkelijkheid.

Blijf maar liggen. Glimlach.

Wij hier, jij daar Kijk maar.

Geschreven door Ingmar Heytze t.g.v. de opening van de nieuwbouw van de Kohnstammschool in Utrecht. Was Kohnstamm een pedagoog van de theorie, Yv was er één van de praktijk.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden