Emigratieboek.nl - Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland   
Zoek op deze site:
Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland

Week 13 - Wie gaat er nou in Ierland wonen?


‘Heaven is where the police are British, the chef Italian, the mechanic German, the lovers French and it’s all organized by the Swiss.
Hell is where the police are German, the chef British, the mechanics French, the lovers Swiss, and it’s all organized by the Italians.’

Na mijn research naar ‘the spirit of Nano Nagle’, kan ik eindelijk de stap maken naar de tegenwoordige tijd en beginnen met het interviewen van een aantal nonnen die in navolging van Nano hun leven gewijd hebben aan een vergelijkbare roeping. Ik vertel daarover aan Margriet, een Nederlandse die het afgelopen jaar een echte vriendin geworden is en waar ik wekelijks mee afspreek. We gaan dan voor een wandeling, maar om de een of andere reden belanden we vaak in retail therapy of blijven we ergens aan de koffie hangen. Ik vertel Margriet welke nonnen op mijn lijstje staan. Eén heeft een sociale bank opgericht die elk jaar met vele miljoenen sociale projecten financeert. Een ander heeft baanbrekend werk verricht in het vredesproces in Noord-Ierland. Eéntje leeft in een achterstandswijk die je in Nederland niet aan zult treffen, zo erg. Eén heeft een knipperlicht relatie met de orde; ze is pas geleden voor de derde keer opnieuw ingetreden. Dat boeit me mateloos. En weer een ander is bezig met hoe het kloosterleven er in de toekomst uit zal gaan zien, daar wordt wereldwijd al aan gewerkt: New Monasticism.

Fijn om een luisterend oor te hebben, want ik word een beetje wee van de flauwe reacties als je het over nonnen hebt. Erger nog, ze vragen of ik zelf soms non wil worden, vertel ik aan Margriet. Terwijl ik mij m’n hele leven nog nooit ergens aan gecomformeerd heb, laat staan dat ik dat ooit zal doen aan een partriarchaal instituut als de katholieke kerk. "Als iemand de pest heeft aan het leven in een hokje, dan ben ik het wel!" zeg ik. Wat voor hokje dan ook. "Ik heb precies hetzelfde", zegt Margriet. "Ik denk dat we daarom ook in Ierland zijn gaan wonen. Want wie gaat er nou in Ierland wonen?"
Ik heb net een slok koffie genomen en die hou ik niet binnen.. "Ja, wie gaat er nou in Ierland wonen?" proest ik de hele tafel onder. Margriet schiet ook in de lach en al snel rollen de tranen over onze wangen. "Oh stop!" roept Margriet, op z’n Iers.

Om de lente te vieren nodig ik een paar vriendinnen uit voor een lunch. Margriet neemt haar Engelse vriendin Sandra mee, die daardoor direct een klik heeft met Lynette en Gwen, mijn buuv, is de enige Ierse. Tulpen sieren het servies, de tafel en de servetten. De AH wijnglazen vullen zich met witte wijn en het is een gekwetter van jewelste de hele middag.
Er blijken heel wat frustraties te leven over ‘de manier waarop’, van de Ieren. Het niet nakomen van afspraken, het niet straight kunnen communiceren, het korte termijn denken, het gebrek aan efficiëntie en organisatietalent, er passeert van alles de revue.
"Don’t you mind?" vraag ik enigzins bezorgd aan Gwen. Nee, die blijkt er precies hetzelfde over te denken. We nemen allemaal niet één, maar twee stukken van de chocoladetaart die Lynette als toetje heeft gemaakt. Chocola. Dat helpt bij frustraties.

Na afloop concluderen we dat we dit vaker moeten doen met elkaar. Eens per maand samenkomen om ons hart te luchten. Om te kunnen blijven lachen om die soms bizarre ervaringen die we met Ieren hebben. Onder het genot van een glaasje. Dat helpt helemaal! Dat we de glazen goed gevuld hebben weten te houden blijkt als ik de lege flessen opruim na afloop. Oh ja, dat is ook nog zoiets. Die Ieren die kunnen DRINKEN. Niet normaal, zoveel....


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden