Emigratieboek.nl - Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland   
Zoek op deze site:
Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland

Week 34 - Holly, Dolly en Molly


Lynette, uit Engeland geemigreerd om samen met Trevor een leven op te bouwen in Ierland, heeft last van heimwee. Dat is een vreseijk gevoel herinner ik me uit onze begintijd in Ierland. Daar zullen alle emigranten bij tijd en wijle last van hebben.
Het hoort erbij. Het enige dat mij toen hielp was het regelmatig terug gaan naar Nederland. En het intensiveren van contacten met dierbaren. Grenzen hoeven geen rol te spelen als het om relaties gaat!
Mijn man gaat elk jaar met zijn broers zeilen. Ik hou met mijn zussen een driedaagse in Zeeuws - Vlaanderen. Mijn zus Holly woont daar en mijn andere zus Dolly heeft er een huisje.
Vorige maand was dat weer het geval. Shoppen in Sluis, strandpaviljoen te Cadzand en rommelmarkten in Ijzendijke en Groede. Dorpspleintjes, zonnetje, fanfare, oer Hollands allemaal.
We zijn in de fase dat we toe moeten gaan geven dat we steeds meer op onze moeder gaan lijken. Meer dan ons lief is. Daar wijzen we elkaar graag op!
Onze ouders zijn overleden, maar ze zijn altijd op de achtergrond aanwezig als we bij elkaar zijn. De emoties die hun nagedachtenis oproept lijken wel wat op die van heimwee...
Dit keer verblijven we in een B&B. En wat voor B&B! Gastvrouw Jorien lijkt maar één drive te hebben in het leven: het haar gasten zoveel mogelijk naar de zin te maken.
Het oude bak-en karnhuis is omgetoverd tot B&B met drie ruime kamers (boven) en ontbijtzaal. Het geheel is rijk gedecoreerd met beelden en voorwerpen uit het boerenverleden.
Het ziet er allemaal zeer verzorgd uit.
Midden in de nacht zoeken we onze weg over het boerenerf. Mijn zus glijdt uit, slaakt een gilletje en prompt slaan de twee erfhonden aan. Van de zenuwen krijgen we de slappe lach.
Dat wordt nog erger als we de ontbijtzaal instappen waar de tafels al zijn gedekt. ‘Ik ga vast zitten’, fluister ik en vervolgens liggen we zo in een deuk dat we de trap niet meer op komen. Het blijft nog lang onrustig in de Bruine Bonenkamer!

De tweede nacht worden we om 3 uur wakker en liggen we tot het ochtendgloren te kletsen. Het ontbijt is overdadig. De zelfgemaakte kaasbroodjes, eiersalade, broodpudding en rabarbermoes geven het een extra dimensie . Chapeau Jorien! (www.dekienstee.nl)
Als op de derde dag de mannen erbij komen is dat weer even wennen. Voor ons! Want we gaan altijd lekker los als we zo samen zijn. En lachen zelf het hardst om onze ’Holleriaanse’ grappen.
Dit jaar gebruiken we te pas en te onpas een uitspraak van onze moeder: ‘lekmevesje.’ Die verbasterde vele uitspraken naar eigen inzicht en pas nu zij er niet meer is kunnen we daar de humor van inzien.
Zoals dat gaat....
Het moet zijn: ‘Lik me vestje,’ corrigeert mijn zwager. ‘Joh!’ is onze repliek.
In de B&B hangen veel afbeeldingen van Zeeuwse trekpaarden. In de ontbijtzaal prijkt er een op een tegelplateau. Ik haal mijn hart op. Vooral de achterwerken zijn indrukwekkend! Ook Jorien vindt dit het mooiste deel en dat schept een band. Zij wijst ons op een expositie van ene Anjes Goethals. Samen met mijn man ga ik daar heen.
Het blijkt een vrouw te zijn die haar hele leven op een boerderij heeft gewerkt. Twaalf jaar geleden is zij begonnen haar herinneringen op papier te tekenen. Zo goed! Nu is zij 71. Van elke tekening spat haar liefde voor het boerenleven af.
Als ik weer thuis ben google ik ‘Lik me vestje’, omdat ik toch weleens wil weten waar dat vandaan komt.
Vestje blijkt afgeleid van het Franse ‘fesse’ dat BIL betekent. Huh?
Ik stuur deze verklaring met tekening van Anjes Goethals naar Holly en Dolly.
“Lik m’n......” typ ik als onderwerp van dat mailtje. Inderdaad, GEEN GRENZEN als het om de liefde voor mijn zussen gaat! (voor mijn zussen) Molly Margareth (harryenmar@gmail.com)
Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden