Emigratieboek.nl - Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland   
Zoek op deze site:
Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland

Week 36 - WWOOF-ers over de hele wereld


We hadden een onverwacht logeetje. Man Ting, een 24 jarig meisje uit Hong Kong. Man Ting is een WWOOF-er.
Wwoof is een organisatie die vrijwilligers en gastgezinnen bij elkaar brengt. De vrijwilliger verleent hand-en spandiensten in ruil voor onderdak en eten.
Vriendin Sylvia heeft vrijwel continue WWOOF-ers over de vloer. Haar eigen gezondheid neemt af en die van haar man is ronduit slecht.
Na een ziekenhuisopname kwam Sylvia toevallig in aanraking met Wwoof en het is voor hen DE manier om te kunnen blijven wonen in hun cottage vol dieren.
Wwoof staat voor World Wide Opportunities on Organic Farming. Toch hoef je geen biologische boerderij te hebben om van Wwoof gebruik te maken. De organisatie is er ook voor kleine zelfstandigen en voor mensen met een lap(je) grond.
Er staan hosts op de Wwoof site die een B&B hebben en daar hulp voor vragen! Een Wwoof-er is breed inzetbaar. Hij/zij heeft belangstelling voor het leven op het platteland of voor biologische landbouw. Ze kunnen helpen bij het ontginnen van land, het opzetten / onderhouden van een moestuin, het snoeien van bomen, het maken van omheiningen, het verzorgen van dieren, het bereiden van natuurlijke producten enz. enz..
De vrijwilligers zijn jonge, gemotiveerde mensen die hun handen graag uit de mouwen steken. Als gastgezin kun je zelf de termijn bepalen waarvoor je een Wwoofer nodig hebt. Behalve 20,- euro inschrijvingsgeld zijn er geen kosten aan verbonden.
Man Ting woont samen met haar vier zusjes en ouders in een appartementje op 38 hoog. Het contrast tussen het wonen in Hong Kong en het leven op het Ierse platteland kan bijna niet groter.

Man Ting deed eerst aan Wwoofing in Australie. Australie en Nieuw Zeeland zijn favoriet bij Wwoofers, maar vrijwel alle Europese landen zitten in het aanbod.
Sylvia heeft alleen maar positieve ervaringen tot nu toe. Van Samuel, de Franse jongen waar al haar vriendinnen verliefd op werden, tot Man Ting die zich geruisloos door hun huis verplaatste.
Sylvia kwam een bed te kort toen haar kleinkinderen overkwamen en daarom kwam Man Ting een paar nachtjes bij ons. Dat bleek heel inspirerend! We realiseerden ons dat we voor het eerst in gesprek waren met een Chinese.
Man Ting bleef liever thuis toen wij een echte Woef op gingen halen uit een asiel. Dat bleek te worden gerund door een stel dat voor een back to basic leven gekozen heeft. Ze kochten een huis met 7 hectare goedkope grond en begonnen met het opvangen van honden. Helaas geen overbodige luxe in Ierland.
De Australische vrouw werkt drie dagen als accountant en de rest van hun tijd besteden ze aan de honden. Ze zijn kritisch als het om het plaatsen van de honden gaat. De man kwam over uit West Cork voor een zgn. homecheck. Hij bleef drie uur om zich een beeld van ons te vormen.
Wij zijn echte hondenliefhebbers dus het verbaasde ons niet echt dat we een dag later een telefoontje kregen dat we door waren.
Een week later konden we Frodo ophalen. Een overweldigende ervaring om door 25 honden begroet te worden! Want ze lopen daar los. Gelukkig hadden we de raad van de man opgevolgd en oude kleren aangetrokken!
Het was een opsteker om te zien hoe goed zij voor de honden zorgen! Ze hebben schuren verbouwd waar de honden hun eigen mand hebben. Overdag kunnen ze met elkaar over het terrein ravotten. We hadden vooraf vanaf een website voor Frodo gekozen. Een vrolijke hond met een oud koppie vol littekens.
Op de terugreis laat hij de hele tijd winden van de zenuwen. We moeten het raam open houden, zo erg. Farting Frodo!
De eerste dagen durft hij het huis niet in. We moeten hem naar binnen dragen. Geen idee hoe oud hij is, de dierenarts schat hem tussen de vijf en acht jaar.
Hij blijkt voor veel dingen bang. Voor stemverheffing, voor alles wat op een stok lijkt, voor onverwachte geluiden.
Toch kwispelt hij aan een stuk door en geniet hij zichtbaar van zijn nieuwe thuis. Hij ligt het liefst op de bank met zijn poten in de lucht. Sterker, hij is inmiddels met geen stok (bij wijze van spreken!) meer naar buiten te krijgen.
Man Ting is terug in Hong Kong. We zijn benieuwd wat de invloed van Wwoofing op haar leven zal zijn.....

Margareth (harryenmar@gmail.com)Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden