Emigratieboek.nl - Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland   
Zoek op deze site:
Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland

Week 2 - We doen het gewoon!


Zondagochtend. De apple crumble staat in de oven. De haard brandt en buiten dwarrelen piepkleine sneeuwvlokjes.
Toch bevind ik me in warmere oorden. Foto’s vol zon, zee en doorkijkjes van schitterende optrekjes hebben mijn aandacht. Ik betreed een olijfboomgaard in Toscane, krijg een duikles op Curaçao, breng duurzame tijd door op een ecolodge in Nieuw- Zeeland en bewonder een Boeddhabeeld op Bali. Dat ervaar je als je de verhalen leest van Nederlanders die in het buitenland een B&B, lodge –of hotel zijn gestart. Je wilt er direct naartoe!

Onvoorstelbaar wat wij Nederlanders- ik lift even mee op het succes van deze landgenoten- neer weten te zetten. Zo bewonderingswaardig hoe zij huizen in hun natuurlijke omgeving om hebben weten te toveren tot ware paradijsjes.
Voor de gasten dan met name, want uit de verhalen blijkt dat dit niet zonder slag of stoot wordt verwezenlijkt. Vele hobbels moeten worden genomen en tegenslagen overwonnen voordat de opening een feit is.
En daarna blijft het hard werken om het de gasten naar de zin te maken en het bedrijf, want dat is het, draaiend te houden. Bij de meesten overheerst dan ook de realiteitszin. De droom die werkelijkheid wordt, wordt WERKELIJKHEID.
Toch zijn alle geinterviewden blij met het resultaat en met de grote stap die ze genomen hebben door hun vertrouwde bestaan in Nederland op te geven voor een onbekend avontuur.

Afwijkend, maar niet minder inspirerend is het verhaal van een groep van 21 jonge mannen die 10 jaar geleden met elkaar een lodge aan de stranden in Costa Ro heeft gekocht. Om er te golfsurfen!
Ze hadden geen cent te makken, maar runnen het nu nog steeds met elkaar en maken er regelmatig ook nog zelf gebruik van. Geweldig toch.

‘We doen het gewoon!’ heet het boek waar deze verhalen in staan en het is verkrijgbaar op deze site. Ik kreeg het als nieuwjaarsgeschenk en was verrast door de pakkende uitvoering. ‘We doen het gewoon!’ is een heel inspirerend boek, ook als je geen plannen hebt om te emigreren.
De geinterviewden gingen een dubbele uitdaging aan. Ze gingen niet alleen emigreren, maar moesten ook een bedrijf op poten zetten. Daar slaagden ze wonderwel in als je de prachtige plaatjes uit het boek bekijkt. Ik verbeeld me dat ik van een uitgebreide Italiaanse lunch geniet, daar naast die olijfmolen in Toscane uit het boek. Vergezeld van een lekker glaasje wijn natuurlijk! Ik zou dolgraag een duik willen nemen in het knalblauwe zwembad dat hoort bij de vakantievilla’s op Zakynthos. En de rode papegaai in de jungle van Costa Rica zou ik ook weleens met eigen ogen willen spotten.

Als ik opkijk uit het boek zie ik een besneeuwde tuin waar talloze vogels rondhippen rond het uitgestrooide voer. Ik realiseer me dat ook dit uitzicht is voortgekomen uit het simpele gegeven dat wij zo’n acht jaar geleden tegen elkaar zeiden ‘We doen het gewoon!’ Soms gaat het leven met je aan de haal en soms geef je er zelf een stevige draai aan. Ik prefereer het laatste, dat moge duidelijk zijn!Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden