Emigratieboek.nl - Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland   
Zoek op deze site:
Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland

week 14 - Daffodil Day


Eind maart. Tijd voor Daffodil Day. Dag van de narcis. Het Ierse kankerfonds heeft de narcis tot symbool gemaakt van deze jaarlijkse geld inzamel actie.
Dit jaar willen ze vier miljoen ophalen voor thuiszorg aan terminale patienten. Duizenden vrijwilligers delen bosjes narcissen uit aan een ieder die geeft. En dat doet vrijwel iedereen. Welk dorp je ook binnen rijdt, je wordt er opgewacht door vrijwilligers die bosjes narcissen uitdelen. Na een tijdje krijg je een gele waas voor je ogen, maar het is een mooie voorjaars traditie.

Hebben we in Nederland eigenlijk een dag die aan een bloem verbonden is? Dat moet toch bijna wel met onze bloemencultuur. Het zou me niet verbazen als de narcissen die in Ierland zo royaal uitgedeeld worden uit Nederland komen. Twee keer per week komt er een enorme vrachtwagen hier in de omgeving bloemen leveren.
Toch is het aanbod niet te vergelijken met dat in Nederland. Hier geen emmers vol bloemen in kiosken of op markten. En DUUR dat ze hier zijn! Het is een van de dingen waar ik in Nederland mijn hart aan ophaal als we daar zijn. Die rijkdom aan bloemen.

Daffodil Day laat elk jaar een liedje omhoog borrelen en dat blijft dan geheid een aantal dagen hangen. ‘ I like the flowers- I like the daffodils- I like the mountains- I like the green hills- I like the firestone- I like to walk alone-doo-wappa-doo-wappa-doo-wappa-doo ... ‘
Deze tekst is wel heel erg toepasselijk hier. Daar had ik geen benul van toen ik het zong met groep zes van de Kohnstammschool in Utrecht. Daar hadden we de luxe van een vakleerkracht en dit lied maakte deel uit van haar repertoir. In canon kun je dit lied oneindig lang doorzingen. En dat deden we natuurlijk. ‘ I like the flowers- I like the daffodils- I like the mountains- I like the green hills- I like the firestone- I like to walk alone- doo-wappa-doo-wappa-doo-wappa-doo ... ‘

Typisch dat het liedje niet naar boven komt als ik uit het keukenraam kijk. Want daar staan narcissen al een week of twee geel te zijn. Ze komen zo’n beetje tegelijk met de koeien in de wei. Die zijn in het begin altijd stiknieuwsgierig. Je kunt geen voet buiten de deur zetten of ze komen aangerend. Om je vervolgens indringend aan te gaan staan staren. Soms beginnen ze keihard te loeien. Dat klinkt nou weer niet als muziek in de oren.
Dan liever mijn eigen gezang. Er zit altijd wel een deuntje in mijn hoofd. Nederlands- of Engelstalig. ‘Jij denkt zeker dat je alles mag van mij.’ Dat kreeg ik maar niet uit mijn hoofd voordat ’I like the fowers’ erin schoot. Mijn man was daar niet blij mee. Het kwam van tv en vergezelde de aankondiging van een nieuwe realitysoap. Over ene Frans Duijts. Dat schijnt DE nieuwe volkszanger van Nederland te worden.

En dat weten wij dus toch maar mooi dankzij onze satelietschotel! Vorige week begaf de digitale ontvanger het. En dat is dan toch even slikken. Alleen BVN kun je dan nog ontvangen. Het ‘Beste Van Nederland’. Daar worden een aantal programma’s van de publieke omroepen op herhaald. De ontvanger moet in Nederland afgesteld worden en dat is gelukkig snel geregeld. Dochterlief komt een weekendje over en die wil hem wel meenemen. Pffft. Toch een opluchting. Want eerlijk is eerlijk, wij kijken het liefst naar Nederlandse tv programma’s. Vraag me af of dat voor de meeste emigranten geldt. Zou me niet verbazen. Want je kunt als mens wel uit je land vertrekken, maar anderom zal niet snel lukken.

Luister en kijk naar I like the flowers


Dus zal het ook geen toeval zijn dat ik uit de tientallen clips op You Tube waarop 'I like the flowers' lied gezongen wordt deze eruit pik. Gezongen door.......een Nederlands jongetje!
Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden