Emigratieboek.nl - Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland   
Zoek op deze site:
Blog van Margareth Hol - Een nieuw leven in Ierland

Week 23 - The vicar of Dibley


Locatie: een dorpje in Oxfordshire. De dominee die tijdens een dienst dood neervalt moet opgevolgd worden. De parochieraad is nieuwsgierig naar zijn opvolger. Ongetwijfeld lijkt ‘ie op zijn voorganger. Oud en slaapverwekkend.
De binnenkomst van Geraldine Granger, een rondborstige babe met zwarte boblijn zorgt dan ook direct voor verwarring. David Horton, de voorzitter van de raad, die zichzelf en zijn taak zeer serieus neemt, wil direct officieel protest aantekenen. Een vrouw als dominee kan al niet, maar bij deze vrouw ontbreken alle eigenschappen die je een dominee toedicht. Ze maakt grappen en grollen, heeft een vette lach, eet zich klem aan chocolade, drinkt graag een borrel en is dol op popmuziek.

Kosteres Alice sluit direct een innige vriendschap met haar nieuwe bazin. Alice geeft inhoud aan het begrip dom blondje en leert van vicar Geraldine hoe ze moet zoenen. Met Hugo, de zoon van David Horton, die evenmin gehinderd wordt door enig intellect. Geraldine: “OH, FOR HEAVEN'S SAKE, JUST KISS, YOU MORONS!” Vanzelfsprekend verbindt Geraldine hen als bruidspaar in de echt.
Als dank vernoemt Alice hun eerste baby naar Geraldine: “Geraldine Laa Laa Ainsley Harriott Horton”. Want Alice zou Alice niet zijn als ze haar favoriete Tele Tubbie en favoriete tv kok niet ook zou vernoemen.

Tot zover een korte schets van een viertal karakters uit de Engelse BBC serie ‘The vicar of Dibley. Na twee afleveringen waren wij totaal verslingerd aan deze komedie met zijn onnavolgbare types. Want zet Dawn French een hilarische dominee neer, de kwaliteiten van de andere actuers zijn evenmin te versmaden. Van de acteur die de hakkelende Jim Trott neerzet: “NO NO No No NO…….., THAT’S RIGHT!” tot de vertolking van Owen Newitt . Owen is een morsige boer met een ongezonde belangstelling voor de darminhoud van zijn vee. Voor een rol in het kerstspel komt hij als Elvis verkleed naar de auditie. Geraldine: ‘Right Owen, you've come to audition for?’ Owen: ‘The King’.

kijk een fragment uit de serie

Het landschap waarin de serie zich afspeelt lijkt sprekend op dat waarin wij nu leven. Bij emigratie kies je weloverwogen voor het nieuwe decor waartegen je je leven af wilt laten spelen. Wij vinden het landschap waarvoor we gekozen hebben nog steeds verbijsterend mooi. Zeker in deze tijd van het jaar. Maar het decor is slechts een deel van het spel.
Je krijgt te maken met totaal andere medespelers dan waaraan je gewend bent en de rekwisieten kunnen vreemd overkomen. Dat vraagt om acteertalent! Verandering van landschap is niet zo heel ingrijpend, dat went snel. Toch waren wij daar het meest op gefocused. Op welke plek wilden we het liefst wonen?

Een focus op ons zelf zou beter zijn geweest. We hadden ons beter psychologisch kunnen laten testen. Op flexibiliteit. Op improvisatie- en incasseringsvermogen. En op het beschikken van een open mind. Of niet. Het zijn allemaal eigenschappen waar een beroep op wordt gedaan als je emigreert. Hoe soepel voeg je je naar ander spel? Hoe veranderings minded ben je nou echt ?
Je wordt stevig met jezelf geconfronteerd als je emigreert. Ik heb mezelf heel wat keren betrapt op een narrow mind als het om ‘de Ierse manier waarop’ ging. Vond het in Nederland allemaal heel wat logischer en beter geregeld. Nu is dat bijna omgedraaid en ervaar ik veel Nederlandse neigingen als vervreemdend. Dus inderdaad: alles went!

Toch begrijp ik het als mensen besluiten om terug te keren naar Nederland. Ze maken door hun ervaringen en verkregen inzichten weer een bewuste keus voor Nederland. En daar is niets mis mee. Vaak, HEEL vaak krijgen wij de vraag of wij ooit nog terug willen naar Nederland.
‘Dat weet ik niet,’ is dan mijn eerlijke antwoord. Want natuurlijk zijn er situaties denkbaar waardoor Nederland weer in het vizier komt. Bijvoorbeeld als ze daar besluiten om ‘The vicar’ uit te gaan zenden. Dan komen we terug. A.S.A.P!Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden