Emigratieboek.nl - Blog van Anneke Koorn - Avontuur in Istanbul   
Zoek op deze site:
Blog van Anneke Koorn - Avontuur in Istanbul

Week 7 - 'Lekker warm bij jullie in Istanbul?'


Heel vaak deze winter hoorden we onze Nederlandse vrienden en kennissen vragen: "Is het lekker warm bij jullie in Istanbul?" Nou, vergeet het maar! Vandaag, 9 februari, is het zeker al de tiende, elfde of twaalfde dag (ik ben de tel kwijt) dat het hier de hele dag sneeuwt. En als het niet sneeuwt, dan regent het wel. Alle mensen die jaloers op ons zijn omdat wij in het warme Turkije wonen, zal ik eens even uit de droom helpen.

Veelvuldig komen de lage drukgebieden van de Balkan Istanbul binnen zeilen en dan zijn we hier de pineut. Een harde noorderwind met regen of sneeuw, donker en koud dus. Strenge vorst kennen ze hier niet, maar er zijn al veel dagen en nachten geweest met een paar graadjes onder nul. Kijk maar eens naar de klimaatgegevens van Istanbul: meer regen in de winter dan in Nederland. Natuurlijk zijn er hier ook zonnige dagen in de winter en dan is het al snel heerlijk, want de zon staat toch een stukje hoger dan in Nederland.

Wij wonen op een heuvel 200 meter boven de zeespiegel en dat is in de winter soms erg ongemakkelijk. Als het vriest zijn de steile wegen spiegelglad en valt er nauwelijks te lopen of te rijden. De grote bussen hebben geen winterbanden en korten gemakkelijk hun route in, zodat er ook nog eens geen openbaar vervoer is. Zelfs taxi’s geven soms de moed op. De enige manier om hier te komen of er vandaan te komen als je geen eigen auto hebt, is dan het servicebusje van onze 'site'. Hij scheurt met zijn winterbanden één keer per uur de steile heuvel op en af.

Soms kijken we met een jaloerse blik naar het NOS journaal dat vrolijk schaatsende mensen in de Nederlandse zon laat zien en berichten over een mogelijke Elfstedentocht lanceert. Ach, als het een beetje meezit met de sneeuw hier kunnen we aanstaande zaterdag het vliegveld bereiken om nog voor de dooi invalt de schaatsen onder te binden voor een rondje op de Vlaardingse Vaart. En daarna weer snel terug naar Istanbul want die lange hete zomer komt er dan weer aan. Heb geen medelijden met ons.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Ja, daar sta je dan niet bij stil. Als je aan Istanbul denkt dan denk je aan zon en aangename temperaturen. Nou maar hopen dat het begin juni meezit met het weer! ;-)

Stienie
Nee An, daar staan we inderdaad niiet bij stil. Wij denken dat het daar altijd mooi weer is. Ik zie je nog zitten achter de webcam zitten in dat mouwloze hemdje, maar dat is inderdaad alweer een paar maanden geleden. Snel weer skypen dan maar, dan zie ik je ook met een wintertrui, want als je in Nederland bent, ben je altijd zo druk.

emmeke


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden