Emigratieboek.nl - Blog van Anneke Koorn - Avontuur in Istanbul   
Zoek op deze site:
Blog van Anneke Koorn - Avontuur in Istanbul

Week 52 - Shoppen in Istanbul


Als je als toerist een paar dagen naar Istanbul gaat, is een van de grootste attracties een bezoek aan de grote overdekte bazaar. De plaats waar leer-, tapijt-, goud-, textiel- en souvenirverkopers je op een vaak nogal agressieve wijze hun winkels in lokken. En dan zijn er die duizenden winkeltjes rond de bezienswaardigheden met heel veel lekkernijen en snuisterijen waar je graag even stilstaat, omdat het allemaal zo anders is dan in, laten we zeggen Amsterdam. Een leuke belevenis!

Maar waar, hoe en wanneer doen de miljoenen inwoners van Istanbul er hun inkopen van kleding, elektronica en meubels? Niet in de grote bazaar maar wel in heel grote shopping malls, die nog steeds als paddenstoelen uit de grond schieten. Hoeveel Istanbul er heeft weet ik niet maar ik heb er nu toch al zeker in een stuk of acht rondgekeken. Ze hebben bioscopen, ijsbanen, foodcourts en grote parkeergarages. Naast de Turkse zaken zijn er ook de bij ons bekende zaken te vinden zoals Mango, C&A, Benetton, Zara, Ikea en de Media Markt. Waar en wanneer je ook komt: overal is het druk maar de zaterdag- en zondagmiddag spannen de kroon. Niet veel nieuws onder de zon dus: de winkels, de prijzen, de drukte, alles is zo ongeveer hetzelfde als in Nederland.

Toch valt er één groot verschil te ontdekken met Nederland. Men koopt hier alles per credtitcard en heel veel in termijnen. Zelfs bij de aanschaf van een t-shirtje van 20 lira (9 euro) vraagt men of je 'nakit' of 'taksit' wil betalen: contant of in termijnen. Elke winkel heeft trouwens minstens 5 creditcard betaalautomaten bij de kassa staan, elke bank heeft zijn eigen systeem, reuze onhandig. Er wordt veel geshopt en gekocht en ook hier lopen de jongeren 24 uur met een smartphone in hun hand en hebben mensen een enorme flatscreen tv in hun huis staan. Het gemiddelde salaris van de Turken ligt veel lager dan bij ons en ik vraag me werkelijk af, na het bekijken van hun koopgedrag hoe men hier rondkomt. Het kan niet anders dan dat veel mensen met deze leefwijze veel schulden maken.

Om de mensen tot kopen te verleiden is er ontzettend veel reclame in kranten en op tv en worden beroemde filmsterren en voetballers op grote posters gezet. Op de foto zie je voetballer Arda Turan met ster Paris Hilton in een leuk vestje van 29,90 Turkse lira (is omgerekend 12 euro) met de typisch Turkse tekst eronder dat de betaling in 6 termijnen pas over 2 maanden hoeft te beginnen!Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Leuk om te lezen. Lijkt me reuze onhandig voor de winkeliers...wat een administratie

Stienie
De laatste keer in Ürgüp heb je ons daar al iets over verteld, maar dat het zo ver gaat, daarvan hadden we geen idee. En dan die naam!!! Grappig!!!

Arda


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden