Emigratieboek.nl - Blog van Anneke Koorn - Avontuur in Istanbul   
Zoek op deze site:
Blog van Anneke Koorn - Avontuur in Istanbul

Week 12 - Geen bouwcrisis in Istanbul


Het blijft verbazingwekkend wat, hoe en hoeveel er de laatste jaren gebouwd is en nu nog gebouwd wordt in Istanbul. Op dit moment lees ik het boek ‘Istanbul’ van de beroemde schrijver Orhan Pamuk. Hij schrijft over de groene heuvels van Istanbul waar de houten villa’s van de rijken stonden en over de strandjes aan de Bosporus.

Hoe anders is de stad nu: alle heuvels worden bebouwd, de torenhoge flats nemen de plaats in van het groen. De bouwmaatschappijen zijn de pijlers van de Turkse economie; ze brengen de stad geld, werkgelegenheid, nog meer bedrijven en nog meer mensen uit het binnenland. De groei lijkt maar niet te stoppen. Er komt een derde brug over de Bosporus, een derde vliegveld en nog een enorme uitbreiding van de stad aan de noordkant onder de veelzeggende naam: Yenisehir (nieuwe stad).

De beboste heuvel die we vanuit onze woonkamer zagen, is in nog geen twee jaar tijd een betonmassa geworden. Er zijn 25 flatgebouwen neergezet en natuurlijk ook een moskee, een Migros en een benzinestation. De stofwolken zijn bijna verleden tijd maar nu is er achter ons wijkje alweer een nieuw project begonnen. Het brengt helaas opnieuw stof, lawaai en vervuiling door de vrachtwagens die de heuvel opklimmen.

Gelukkig verschijnen er niet alleen gebouwen. In Maltepe, onze deelgemeente, wordt nu het grootste park ter wereld aangelegd, een gigantisch sport- en recreatiegebied. Niet in de stad of langs de zee, nee in de zee, de zee van Marmara. Zeven dagen per week rijden de vrachtwagens met het afgegraven zand en van de heuvels afgehakte stenen, af en aan. Eerst heeft men een dam als een soort ring in de zee gelegd en nu wordt daar vanaf de kust zand en stenen gestort.

Een wandeling langs de zee in Maltepe is dit jaar minder leuk vanwege het werkverkeer en de geplaatste hekken om het bouwterrein af te schermen. Maar ach, de kustlijn is lang. We vinden wel een andere plek om uit te waaien, totdat misschien ook daar de hijskranen verschijnen.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Hoi Anneke, Wat een bedrijvigheid daar in Istanbul! Wel anders dan hier, waar bouwbedrijven failliet gaan, omdat er geen werk meer is. Jullie wonen er nog geen twee jaar en in die tijd is er dus heel veel gebouwd en/of volgebouwd. Wel jammer, dat je nu weer in de "stofzooi" komt te zitten. Dat nieuwe sport- en recreatiegebied lijkt me heel interessant om 'in wording' te zien. Houd alles zo maar goed in de gaten, zodat je ons veel te melden hebt. Hartelijke groet van Evert en Arda

Arda Barreveld
Beste Anneke, Mag ik misschien vragen waar u man werkt? Ik heb namelijk zelf ook gewoon in Istanbul en overweeg om terug tegaan. Ik zou graag bij een Nederlands/Internationaal bedrijf willen werken. Mijn voorkeur gaat ook uit naar de Aziatische kant.. Alvast bedankt! Mvg, Marjolein

Marjolein


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden