Emigratieboek.nl - Blog van Anneke Koorn - Avontuur in Istanbul   
Zoek op deze site:
Blog van Anneke Koorn - Avontuur in Istanbul

Over Turkse Nederlanders of Nederlandse Turken in Istanbul


Een keer per maand wordt er in Istanbul de NL borrel georganiseerd. Een activiteit die georganiseerd wordt door twee enthousiaste Nederlanders die al jaren in Istanbul wonen. Er is een facebook groep van borrelaars en er komt maandelijks een uitnodiging via deze groep. De borrel is uitermate geschikt om een avondje lekker Nederlands te kletsen, ervaringen uit te wisselen, nieuwe mensen te ontmoeten en bovenal om te netwerken. Hij wordt druk bezocht en afwisselend aan de Europese en Aziatische kant gehouden in een gezellig cafe.

Wat elke keer weer opvalt is dat er zo'n verscheidenheid aan mensen aanwezig is, van studenten, stagiaires, expats, journalisten tot echte emigranten. Wat verder opvalt is dat er veel Turkse Nederlanders of Nederlandse Turken de borrel bezoeken. Elke maand komen er tientallen Nederlanders van Turkse ouders in Istanbul wonen. Bijna altijd zijn ze in Nederland geboren en komen hier hun geluk zoeken.

Gisteren raakte ik in gesprek met een leuke jonge vrouw met Turkse ouders die hier voor een paar maanden studeert. Ze vertelde me dat ze op zoek was naar haar identiteit. Is ze nou Nederlandse of Turkse? "In principe allebei " zei ze maar de vraag is natuurlijk waar ze de rest van haar leven wil doorbrengen. Ze was er nog niet helemaal uit maar wonen in Istanbul beviel haar wel. Dat geldt voor veel jonge mensen: Istanbul bruist en als je de taal spreekt en de cultuur kent, heeft het leven hier volop mogelijkheden.

Op de universiteit in Istanbul blijkt de aansluiting met andere studenten toch niet zo makkelijk te zijn. "Misschien komt dat ook wel omdat ik spreek met een accent" zei ze, "ik ben hier ook een buitenlander". Ze heeft familie in Istanbul, dat helpt. Maar als ze hier gaat wonen, zal ze haar ouders gaan missen. Die willen nooit meer terug naar Turkije. En..de Albert Heijn mist ze nu ook.

Ze gaat binnenkort weer terug naar Nederland maar ze wil haar stage volgend jaar ook hier komen doen. Ik kon haar een naam en adres geven van een Turks/Nederlands bedrijf in Istanbul dat haar misschien wel een stageplek zou kunnen geven. En daar werd ze blij van: Turks-Nederlands, ja dat klinkt voor haar voorlopig nog het best!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Hi Anneke, Leuke blog, dank je.

Bas L.M. Jansen
Leuk om weer een stukje te lezen over je ervaringen....

Stienie
Met plezier gelezen Anneke. Tot de volgende borrel! Cheers.

Marc
Lang gewacht, maar toch geschreven! Best moeilijk voor zo'n meisje. Op naar de volgende borrel, Anneke.

Arda
hey ik vind je lekker, keertje wat leuks doen?

jevader


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op JordaniŽ


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden