Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 14 - Gezondheidszorg in Spanje


Als er iets is dat je niet wilt, zeker als je pas in een ander land een leven aan het opbouwen bent, is een bezoek aan de huisarts, tandarts of ziekenhuis. Toen Tom en ik ons twee jaar geleden in Spanje vestigden gingen we dan ook maar voor zeker. Omdat we niet wisten hoe de Securidad Social precies werkte hadden we ons daarom ook particulier bij een Spaanse zorgverzekeraar verzekerd. Maar wat bleek, die vergoeden lang niet alles. Bij aanmelden moet je namelijk een hele vragenlijst invullen. Daarop komt je hele medische verleden te staan. Ook alle kwalen en operaties die je gehad hebt. Deze kwalen worden uitgesloten voor vergoeding. We melden ons toch maar aan want het leek ons beter in het eerste jaar misschien dubbel verzekerd te zijn en daarna in alle rust uit te zoeken hoe de Securidad Social werkt. Natuurlijk betaal je daarvoor, maar voor ons tweëen particulier verzekerd waren we minder kwijt dan voor één persoon in Nederland.

De particuliere verzekering hadden we al afgesloten voor ons vertrek naar Spanje en gelijk bij aankomst in ons nieuwe vaderland hebben we ons aangemeld bij de Securidad Social. Daarvoor moet je uiteraard in het bezit zijn van een NIE-nummer, geldig paspoort en de Escritura (eigendomsbewijs) van je huis in Spanje. Na heel wat zoekwerk, heen en weer rijden tussen Albacete, Almansa, Elda en Caudete kregen we dan eindelijk een voorlopige kaart. Met deze in de hand zouden we al aanspraak kunnen maken op gratis medische hulp op welk gebied dan ook. Uitsluitingsgronden zijn daar niet bij. De definitieve kaart zou ons via de post enkele weken later toegestuurd worden. En dat gebeurde dan ook.

Met een dergelijke kaart gaan deuren open die anders dicht blijven. Een wereld van mogelijkheden opende zich. Op die kaart staat de naam van de, aan jou toegewezen, arts bij het Centro de Salud in je eigen woonplaats. Maar daar werken uiteraard meerdere artsen en het is dus maar de vraag of je je eigen arts te zien krijgt op de dag dat je een afspraak gemaakt heb. Dat laatste gaat trouwens iets anders dan in Nederland. Je gaat naar het Centro en maakt aan de balie een afspraak of maakt deze via internet. Doe je het persoonlijk in het Centro dan krijg je een kladje mee met daarop de datum en het tijdstip. Heb je via internet een afspraak gemaakt dan krijg je een dag van te voren via je telefoon een sms-berichtje om je aan de gemaakte afspraak te herinneren. Op de dag zelf zoek je naar de desbetreffende deur waarachter ‘jouw’ arts zit. Onze achternaam schijnt een probleem te zijn hier in Spanje. Ze kunnen deze niet goed uitspreken en ze snappen ook niet dat Van den Dorpe één naam is. In Spanje zou ‘Van den’ de eerste achternaam zijn en ‘Dorpe’ de tweede. Elke Spanjaard heeft twee achternamen. De naam van zijn of haar moeder en vader. Wij worden dan ook af en toe binnen geroepen onder de naam ‘soñor y señora Van’. Wordt dat té moeilijk voor ze dan heten we plotseling ‘familia Thomas’! Maar dit doet niets af aan de kundigheid van de personen.

Blijkt dat je na het bezoek aan de arts medicijnen nodig heb dan hanteren ze hier kleurcodes. De (via de computer) uitgeschreven recepten hebben verschillende kleuren. Een groen formulier houdt in dat je een bepaald bedrag zelf moet betalen en bij rood is alles gratis. En dan te bedenken dat de prijzen voor medicijnen al ongeveer een derde lager liggen dan in Nederland. Met het uitgeprinte recept ga je vervolgens naar de apotheek (farmacía). Daar zijn er behoorlijk veel van. In een stadje als Caudete heb je er al snel zes. Ze zijn te herkennen aan het groene kruis in neonverlichting. Er is er altijd wel eentje open. Zelfs tijdens siëstas of fiëstas. Of het nu aan de crisis ligt of niet, farmacias hebben niet veel medicijnen op voorraad. Moet je van een bepaald medicijn meerdere doosjes hebben dan krijg je er één mee en de rest wordt dan besteld. Lang hoef je daar niet op te wachten. Meestal zijn ze er dan dezelfde middag al. Dus zo’n probleem is het niet.

Medicijnen die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar zijn en waarvoor je een afspraak moet maken bij je eigen huisarts om een herhalingsrecept te krijgen, zijn hier in Spanje gewoon bij de apotheek zonder recept te krijgen. Ik heb mijn leven lang bepaalde medicijnen nodig en maak dus gebruik van herhalingsrecepten. Eerst verliep dat niet zo probleemloos hier in Spanje. Voor elk herhalingsrecept moest ik een afspraak maken met één van onze huisartsen. Maar op de balie stonden blauwe bakjes met daarin kleine boekjes.. Bij navraag bleken die boekjes van patiënten te zijn die herhalingsrecepten nodig hadden. Elk bakje correspondeerde met een arts. Na diverse keren vragen begreep één arts waar we het over hadden en kregen we van hem ook zo’n boekje. Daarin staat welke medicijnen je nodig hebt en hoe vaak per maand. Dat boekje leg je in het bakje van jouw huisarts en een dag later kan je het inclusief recepten ophalen. En dat alles gratis en voor niets.

Maar het bezoeken van de huisarts en het verkrijgen van je medicijnen is niet het enige dat we hier hebben meegemaakt. Tom heeft enkele dagen in het ziekenhuis gelegen. Hoe dat allemaal gegaan is staat in deel 2 over de gezondheidszorg in Spanje.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Wij gaan eind mei naar spanje emigreren en willen de auto invoeren. Wij lezen dus met veel plezier uw verhalen . Ook staan er veel nuttige dingen op de site,zodat wij vast rekening kunnen houden met wat komen gaat. Ineke

Ineke Kaspers
dag Marjan en Tom, we zijn jullie emailadres kwijt, kunnen jullie dat doorgeven? We zullen elkaar uiteraard nog wel zien, want via Tom is wellicht bekend dat we vanaf 1 juni op Primadomus wonen. Tom, ben je herstelt?? Hoop dat alles goed is met jullie en de honden. Vriendelijke groet, Jaap en Formy

f.groh@hetnet.nl


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden