Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 33 - De politie in Spanje


In Spanje zijn er grofweg gesproken drie soorten politie. De Policia Local, de Policia Nacional en de Guardia Civil. Twee van deze drie soorten hebben wij hier in Caudete. Alleen de Policia Nacional hebben wij hier niet. Ik heb in een eerdere column al geschreven dat het soms moeilijk is om een parkeerbon te krijgen. Af en toe, maar dan moet je echt geluk hebben, is het ook lastig om een bekeuring te krijgen. Zo reed Tom laatst op de weg naar Villena achter een vrachtwagen. Deze ging echter hoe langer hoe langzamer rijden. Tom wilde er voorbij, keek goed links voorbij de auto en zwenkte naar links uit. Helaas was er nou juist op dat gedeelte van de weg een doorgetrokken streep en.. stond de Guardia Civil rechts van de weg te controleren. Tom aan de kant gezet. Komt de politieagent naar hem toe en vraagt hem zijn rijbewijs. Dat is nog Nederlands dus punten kon hij met die manoeuvre niet verliezen. Een gesprek ontspon over wonen in Spanje en of het beviel in Caudete. Tom vertelde dat hij zich al aardig Caudetaner voelde. Het gevolg van dit gesprek was dat hij geen bekeuring kreeg.. want dat doe je niet als Caudetaners onder elkaar.

Een dergelijke stunt wordt hier ook vaak in de weekends uitgehaald. Op vrijdag en zaterdagavond worden er aan de grenzen van Caudete alcoholcontroles gehouden. Maar alleen diegene die Caudete verlaten om terug te keren naar hun eigen dorp worden gecontroleerd. Niet de eigen bewoners! Die kunnen zwalkend over, de overigens lege, weg rijden. Daar wordt niets aan gedaan. Als er op dat tijdstip zich dan toch nog een andere weggebruiker op weg begeeft en er ontstaat een aanrijding dan komt de gevleugelde tekst, vaak gebezigd in Spanje, er aan te pas: ,, No pasa nada” (er is niets gebeurd) en men rijdt vrolijk verder alsof er ook echt niets gebeurd is. Het is even wennen als je uit het overgeregelde Nederland komt, maar je rijdt echt meer ontspannen.

Even terug naar de drie vormen van politie. De politiemensen die we hier op straat tegenkomen zijn van de lokale politie. Zij zijn meestal gekleed in een blauw uniform voorzien van fluoriserend materiaal aan mouwen en pijpen. Deze politieagenten werken voor de gemeente, maar uitsluitend binnen de grenzen hiervan. Zij weten dan ook als geen ander waar je de beste koffie kunt drinken of tapas kunt eten. Met andere woorden, ze weten bijna alles van iedereen. En dat hebben wij ook gemerkt. Op een gegeven moment, wij woonden hier pas een half jaar, kwamen er twee auto’s ons oprijdpad oprijden. De voorste was een auto van de policia local en daarachter een leverancier die bij ons enkele spullen zou komen afleveren. De laatste was niet bekend in Caudete en ondanks onze uitleg, omtrent de route, vroeg hij voor de zekerheid de weg nog even bij de policia local. Hij kwam toch langs het bureau. ,,Twee Nederlanders hier in Caudete? Oh die wonen op de heuvel aan het einde van het dorp. Kan niet anders. We rijden wel even voor!”

Maar dat is niet het enige wat ze doen hoor. De werkzaamheden van deze tak van de hermandad is het beste te vergelijken met de gemeentepolitie in Nederland. Hun taak het beslechten van burenruzies, houden van verkeerscontroles, surveilleren en toezicht bij evenementen. Nou is Caudete niet erg gewelddadig, dus erg veel hebben ze niet te doen.

Door de crisis zijn er bezuinigingen doorgevoerd en daar merkt de politie hier in Spanje ook iets van. Ze moeten economischer werken. Dat houdt in dat ze minder mogen rijden (moeten op een centraal punt stilstaan en standbye zijn), wordt minder gecontroleerd dus ook minder geschreven. Je zou zeggen dat met juist meer controleren de schatkist voller komt, maar dat is helemaal niet populair onder de bevolking. In de nacht zie je gelijk of er een politieauto rondrijdt. Op het dak brandt er een klein blauw lampje. Makkelijk als je politie nodig hebt en fijn als je iets aan het doen bent dat niet mag. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Tot zover de policia local.

De policia nacional werkt in steden met meer dan 30.000 inwoners en maken gebruik van auto’s in de kleuren wit en blauw met daarin verwerkt de kleuren van de Spaanse vlag. Het uniform van hen is niet echt spectaculair te noemen. Een blauw pak met zwarte militaire schoenen. De policia nacional valt onder het ministerie van binnenlandse zaken. De werkwijze van deze politie is echter per regio verschillend. Bijvoorbeeld zijn er in Baslenland en Cataluña afgeleide groepen zoals de ‘Ertzaintza’ en de ‘Mossos D’esquadra’. En iedereen die een ‘Nie’-nummer( el Número Identidad de Extranjero) heeft, heeft dat hoogstwaarschijnlijk via de policia nacional gekregen. Zij werken namelijk ook aan identiteitskaarten en paspoorten. Zij controleren het binnenkomen en verlaten van personen van het Spaanse grondgebied. Ook bemoeien ze zich met immigratiezaken. Maar ze treden ook op tegen hennepplantages en andere problemen met drugs. Maar dat is nog niet alles. Ze controleren eveneens alle private beveiligingsbedrijven en bewaken de wet op de kansspelen.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden