Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 38 - Koffie in Spanje


Hebben we in Nederland ons ‘bakkie troost’ hier in Spanje houden ze ook van hun kopje koffie. Het is hier een niet uit te vlakken onderdeel van het dagelijkse leven. Een normale dag begint voor een Spanjaard altijd met een kopje koffie. Samen gegeten met een portie churos (deegstengels die nog het meeste smaken naar oliebol) of een toast met marmelade. Dit ontbijt nuttigt de Spanjaard niet thuis, maar in een café om de hoek, samen met vrienden. Zoals de dag begint eindigt hij ook, met een kop koffie. Na het avondeten wordt er meestal een sterke espresso geserveerd in een klein glaasje of een kopje koffie met héél veel suiker. Maar ook tussen ontbijt en avondeten werkt de gemiddelde Spanjaard heel wat koffie weg. Er zijn dan ook soorten genoeg om uit te kiezen. Maar weinig landen kunnen tippen aan de kwaliteit en de verscheidenheid van de Spaanse koffie. Het geheim daarvan schuilt in eerste instantie in de koffieboon zelf.

De Spaanse koffie is gebrand en gemelangeerd op een unieke manier. Daardoor komt de robuuste zachte volle smaak te voorschijn, iedere keer als hij gedronken wordt. De allerbeste kwaliteit ruwe bonen worden gebruikt om de twee hoofdsoorten te maken namelijk de ‘Natural’ en de ‘Mezcla’. De laatste soort is het meest geliefd. Mezcla melange is het resultaat van het ‘Torrefacto-proces. Dat houdt in dat een klein deel van de ruwe bonen (ongeveer 20-30%) wordt bespoten met een dun laagje suiker voordat het brandingsproces begint. De glanzende bonen worden dan bij de anderen gevoegd en langzaam gebrand. De suiker wordt door dit proces weggebrand en er blijft een donkere boon over. Deze heeft dan een lichte karamelsmaak. Zo maakt men hier in Spanje een koffie die rijk van smaak is zonder ook maar de minste bitterheid. De bonen worden dan in het geheel gebruikt of heel fijn gemalen, zoals gebruikelijk bij Spaanse koffie.

Het branden en het melangeren van de bonen is slechts het begin van het verhaal over de Spaanse koffie. Het is pas mogelijk om de echte schoonheid van deze koffie te ervaren als je ze proeft in een traditionele Spaanse bar of café. De atmosfeer die daar hangt op je in laten inwerken en het aroma van je eigen kop koffie op snuiven. Dan pas heb je het plaatje compleet.

Het ‘instituut’ koffiedrinken gaat hier in Spanje zelfs zover dat je niet in een café of bar alleen om ‘koffie’ vraagt. Er zijn namelijk zo ontzettend veel soorten die in misschien wel even veel kopjes of glazen geschonken worden, dat je je keuze echt wat nader moet toelichten. Café solo is de basiskoffie. Het is een sterke zwarte koffie geserveerd in een smal glas. Het tijdstip waarop de Spanjaard deze soort koffie het meeste drinkt is rond elf uur in de morgen. Op dat tijdstip gaan de arbeiders voor hun tussenmaaltijd naar de bar.

Is de Café Solo nou net iets té sterk, vraag dan om een Café Americano. Deze variant is niet helemaal traditioneel Spaans maar wel gelijk aan de Café Solo. Ze wordt geserveerd in een groter glas of kopje met iets meer water er door. Café con Leche is daarna het populairst in dit land. Ze wordt voornamelijk aan het begin van de dag gedronken. Het is koffie die bestaat uit half Café Solo en half hete melk. Ze wordt geserveerd in een smal slank hoog glas. Een andere soort is de Café Cortado. Een sterke zwarte koffie met een druppeltje melk. Café Sombra of Café Manchado is ook koffie met melk, maar bij deze soort meer melk dan koffie. Het woord ‘sombra’ en ‘manchado’ betekent schaduw of vlek wat aangeeft dat de melk verduisterd of gevlekt is met een beetje koffie.

Een hele leuke en mooi ogende koffie is de Café Carajillo. Als deze correct gemaakt wordt dan is het een lust voor het oog en de smaakpapillen. Er wordt een heel smal glas gebruikt. Hierin komt als eerste een scheutje Brandy. Naast het glas met de Brandy staat dan al een glaasje met Café Solo te wachten. De barman steekt vervolgens de Brandy aan en met een theelepeltje lepelt hij de Brandy voorzichtig uit het glas om het vervolgens weer in hetzelfde glas terug te gieten druppel voor druppel. Een minuut later herhaalt zich dit hele procede weer. Als de alcohol voldoende verband is dan wordt de Café Solo in het glas gegoten. Dit resulteert in een heerlijke drank voor de wat koudere dagen. Uiteraard zijn er in Spanje de meer ouderwetse combinaties met koffie te verkrijgen zoals koffie met rum, anijs, whisky en de meer trendy soorten zoals Baileys, Crema Catalana, Creme Rum of liqueur.

Voor al diegene die toch liever zoete koffie hebben is er de Café Bombon. Deze wordt geserveerd in een smal glas en is in principe koffie met melk. Hiervoor gebruikt men gecondenseerde melk waaraan langzaam schenkend Café Solo wordt toegevoegd. De drank blijft, door deze manier van schenken, uit twee delen bestaan. Half zwart en half wit totdat de klant begint te roeren. Een heerlijke variant maar niet zo goed voor de tanden.
Tijdens de warme zomermaanden is er natuurlijk ijskoffie te verkrijgen of te wel Café con Hielo. De correcte manier om deze te drinken is een Café Solo of Café con Leche te bestellen. Daarnaast krijg je dan een hoog glas gevuld met ijsblokjes. Je giet dan de koffie over het ijs om het daarna te drinken.

Het mooie van koffiedrinken in Spanje is dat op welk moment van de dag je dat ook wilt doen, je verzekerd bent van een goed vers bakkie. Koffie is als het Spaanse leven zelf. Onlosmakelijk verbonden eraan. Of je nu rijk of arm bent, iedereen heeft hier recht op koffie van goede kwaliteit tegen een zeer schappelijke prijs.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Heel leuk artikel. Ik wil graag nóg een variant noemen welke wij heel vaak op Tenerife drinken, namelijk Barraquito. * leche condensada op de bodem van een glas * likeur 43 er bovenop * sterke koffie er bovenop * warme opgeschuimde melk erbovenop * een paar limoen schilletjes er in * kaneel op de opgeschuimde melk Bij een goedgemaakte barraquito zie je de verschillende laagjes. Grtx, Ed.

Ed Post
Geef mij maar een lekker bakkie................. thee ;-)) óf een glaasje cola, zit ook cafeïne in... Adios, Dorothé

Dorothé


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden