Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 41 - Alcalá del Júcar


Vrienden die hier al iets langer wonen dan wij hebben ons attent gemaakt op een fantastische route. Het gaat om Alcalá del Júcar, gelegen in het noordwesten van de provincie Albacete. Ongeveer een klein uurtje rijden bij ons vandaan.

Het plaatsje zelf is typisch Spaans. Kleine smalle straatjes met gekleurde en witte huisjes. Het heeft maar 1386 inwoners, heeft een oppervlakte van 147 vierkante kilometer en is gelegen aan de schitterende rivier genaamd Júcar. Deze slingert zich als een blauwe slang door het landschap. Maar het gaat voornamelijk om de omgeving. Deze is werkelijk prachtig te noemen. Je waant je bijna in de Grand Canyon. Een omgeving die rijk is aan flora en fauna. Dat hebben wij ook gemerkt. Nog nooit hebben wij, in die twee jaar, een dier groter dan een vos gezien. Maar hier staken gewoon overdag gemsen de weg over om in de bossen te verdwijnen. Niet eerder dan dat wij prachtige foto’s hadden kunnen maken.

Om naar dit idillische plekje te komen moet je vanuit Caudete over de A31 naar Almansa rijden. Na Almansa, ongeveer tien kilometer na deze plaats de A 31 verlaten en over de CM 3201 richting Alpera. Zo kom je uiteindelijk in Alcalá del Júcar. Maar vlak voordat je dat plaatsje nadert houdt het plateau waar je eerst overheen gereden hebt op en duik je met een slingerweg naar beneden. Dat zie je niet van te voren aankomen en je verwacht eigenlijk dat de weg naar boven leidt. Je ziet de bergen liggen maar daar tussen in ligt de Júcar. Een prachtige vallei. Het plaatsje ligt tegen de bergen aangeplakt. Er zijn diverse leuke restaurantjes maar bovenop de berg ligt er één met een grandioos uitzicht genaamd El Mirador. Een echte aanrader. Alleen niet op maandag open. Bovenop de berg ligt ook een kasteel dat bezocht kan worden. Er wordt een luttel bedrag voor de toegang gevraagd. Best leuk om te doen, want er zijn regelmatig exposities en er hangen ook foto’s van hoe Alcalá del Júcar er vroeger uitgezien heeft.

Vanaf het hoogste punt, op een van de torens van het kasteel, heb je een schitterend uitzicht over de oude Romijnse brug die over de Júcar ligt. Uitgaande van het plaatsje kun je links en rechts de rivier volgen. Rechts is de kortere route. Deze eindigt bij een elektriciteitscentrale. Links kun je de rivier kilometers blijven volgen. Een niet al te brede weg, maar je komt zelden of nooit een tegenligger tegen. Doordat er water is, zie je zowel naald- als loofbomen langs de oevers staan. Rotsen hangen soms over de weg heen en je kunt dan de gelaagdheid ervan zien. Ook opmerkelijk is dat er diverse echte rotswoningen in de bergen te vinden zijn. Deze vorm van woning heeft het voordeel dat ze een constante temperatuur hebben. Warm in de winter en koel in de zomer. Verlaat niet te snel deze weg, want ongeveer vijftien kilometer vanaf Alcalá del Júcar ligt het volgende plaatsje als een soort eilandje in de Júcar. Het lijkt wel alsof een reuzenhand het daar neer heeft gekwakt. Het is minder bekend dan Alcalá maar zeker de moeite van het bezoeken waard.

Even verder de Júcar op of af is er een mogelijkheid om met een boot de rivier te bevaren. Vroeger zat aan die tocht ook een diner bij een vier sterren restaurant vast. Door de crisis is dit restaurant helaas opgehouden te bestaan. Maar de boottocht is er nog steeds wel. Wij hebben deze boottocht zelf nog niet gemaakt, maar hebben van vrienden gehoord dat dit erg de moeite waard is. Op de kaart is dit gebied aangemerkt als een groene route met mooie fotoplaatsen. En dat is inderdaad zo. Wij kunnen dit gebied aanraden. Een schitterende plek waar je zonder problemen een hele dag kunt doorbrengen.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Wij wonen sinds vijf maanden in Cotes. Het is een dorpje van 375 inwoners en ligt 10 km boven Xativa. Wij gaan deze route zeker een keertje maken. Prachtige foto,s. Bedankt . Groet Anna Maria

Anna Maria Terweij


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden