Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 50 - Regen, regen en nog eens regen


In Nederland kan het regenen, dat weet iedereen. Maar hier in Spanje kan dat ook. In een eerder geschreven column heb ik al eens het weer hier beschreven, maar je kunt ook extremen meemaken.

Het einde van de zomer was droog tot zeer droog. Als wij met de honden gingen wandelen stoof het stof ons om de oren. Zeker een laag van tien centimeter tot stof geworden zand lag er op de paden . Het werd hoog tijd dat het zou gaan regenen. De winter komt eraan en deze brengt altijd regen met zich mee.

Het startte rustig. Een mild regentje viel neer en gaf het wild weer iets te drinken. Maar voor bomen en planten was het verre van genoeg. Daar hadden we veel meer regen voor nodig. En die kwam!! Enkele dagen geleden trok de lucht dicht en donkere wolken kwamen opzetten. Van vier kanten werden we ingesloten. Maar dat gebeurt wel vaker. Zwarte wolken en geen druppel. Dan blijven de wolken achter de bergen hangen en valt er hier waar wij wonen geen regen.

Maar deze keer was het anders. Ook deze keer kwamen de buien van alle kanten op ons af en het begon te miezeren. Dit ging over naar een stortregen. Het ging hozen. Meestal duurt een dergelijke bui niet lang, hoogstens een uurtje. Dus toen de regen na twee uur nog niet in kracht afgenomen was, maakten we ons nog niet gelijk erg veel zorgen. Wel vormden er zich plassen in de tuin en moesten de honden op het terras blijven in plaats van de tuin. Maar na vijf uur was de regen nog absoluut niet in kracht afgenomen en gezien de wolken zou dat voorlopig niet het geval zijn. De plassen in de tuin waren veranderd in kleine beekjes. Alle deuren en ramen dicht en de kant waar de regen op stond de luiken naar beneden. Dat hield het meeste tegen, maar voorkwam niet dat zelfs via het kattenluik het water de hobbykamer binnenstroomde.

Daar bleef het echter niet bij. Na tien uur viel de regen nog steeds met bakken uit de lucht. Beekjes werden rivieren en alles stond blank. Onze kipjes hadden, buiten hun binnenhok, alleen nog de stok om droog te zitten. In de tuin van Tuffie(onze kat) stond het water tot aan de dorpel. Alles dreef. Bij een boer tegenover ons huis stonden de olijfbomen tot bijna een halve meter in het water en het bleef maar regenen. In het totaal twintig uur aan een stuk.

Dat op zichzelf was dat nog niet eens het ergste. Door de hevige regenval viel de stroom uit. In de paal waar de transformator hangt die ons huis van stroom voorziet zit een zekering die het niveau van het water in de gaten houdt. Stijgt dit dan zorgt het voor een korte hevige overspanning en alles slaat uit. Dat gebeurde bij ons rond acht uur in de morgen. Het had toen al bijna zestien uur geregend en dat was teveel. Geen stroom meer. We hebben het vaker gehad, maar het is altijd spannend om te ontdekken of het aan onze elektriciteitsmaatschappij Ibedrola ligt of dat er ergens op ons eigen terrein iets mis is. We kijken dan altijd naar het lampje dat flikkert bij de meter aan de buitenkant van ons hek. Dit hoort te knipperen en dat deed het niet. Geen stroom van de maatschappij dus.

Eindelijk na twintig uur nam de regen af en stopte uiteindelijk. Het duurde daarna nog twee uur voordat de zekering droog genoeg was om weer stroom toe te laten. Dus af en toe controleren of er al licht was. Verder roeien met de riemen die we op dat moment hadden en wachten totdat we met emmers en dweilen alles weer enigszins droog zou kunnen maken.

Nu op het moment dat ik dit schrijf is de grond nog steeds een beetje zompig. Het water, wat op een binnenmeer leek, is gezakt en wat rest is een modderpoel.

Wat wel leuk is, is dat er door die overvloed aan water, er veel planten en kruiden opkomen. Zo groeit er eindelijk gras in de ren van onze kipjes. Ooit had ik dat gezaaid. We hebben het de hele zomer water gegeven en ondanks dat kwam het niet op. Nu na twintig uur regen en lang onder water gestaan te hebben, heeft het kunnen kiemen en ziet de ren er opvallend groen uit. Tot zeer groot genoegen van onze heer en dames.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Ik zal het boek zeker deze maand kopen en graag lezen. Ik woon weer 6 jaar in Nederland. Ik werk en studeert weer. Maar ga hard sparen om over zeven jaar een vakantiehuisje te kopen. En later er zelf in gaan wonen. Ik heb heimwee naar altea,albir costa blanca. Ik ben het leven gewend in spanje voel me als een vis in het water. Ik ben het wel gewend die hevige regenbuien. Maar dat viel altijd in de maand september. En dan stond werkelijk alles onderwater.Zo hard kon het regenen. Het was altijd heel erg spannend hoe lang de regen nog aanhield. Maar altijd hielpen we mekaar met het schoonmaken en dweilen van de ondergelopen huizen. Gelukkig woonde ik in een flat.Ik heb negen jaar in spanje gewoond. Wat een fantastische mooie tijd ik meegemaakt heb.Veel mensen en vrienden gemaakt.De gast vrijheid sprak mij erg aan. Veel zon en genieten van een terasje met een glaasje wijn. Ik genoot zo intens en was zielsgelukkig in Spanje.

Carla Madlener
Het is niet waar dat je begint met 8 punten als je in nederland al jaren je rijbewijs hebt. Je begint dan hier met 12 punten.

ben
In maart 2012 zijn er verkiezingen voor de Junta de Andalucia. Mogen buitenlanders ook hier meestemmen?

Willemina


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden