Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 5 - De Spaanse Turrón


Zoals ik al eerder in een column geschreven heb, zijn de Spanjaarden echte zoetekauwen. Kijk je in de supermarkt rond dan zie je rekken vol met koekjes en chocolade en maar een uitermate beperkt assortiment hartige snacks. Het hele jaar door zijn er de dikke tabletten chocolade (Turrón) te verkrijgen maar in december is dat vele malen meer. Rond de feestagen staat er bij elk Spaans gezin wel een schaal met brokken Turrón en marsepein op tafel. Vaak wordt met een stukje hiervan de toch al machtige maaltijd afgerond.

Turrón is het beste te vergelijken met nougat. De beroemdste Spaanse Turrón komt uit Jijona en is zacht. Ze wordt de 'Turron Blando' genoemd. Deze Turrón bestaat voor 64% uit amandelen die samengeperst zijn tot een zachte massa waardoor de olie is vrijgekomen. De amandelen komen meestal uit Andalusië. De andere soorten Turrón worden gemaakt in Alicante door een van de twintig bedrijven die horen tot de originele bedrijven en voldoen aan de kwaliteitsstandaard van de enige echte Jijona Turrón.

Alle versies van de naam zijn afgeleid van het Latijnse torrere (toast). De vorm waarin deze heden ten dage verkrijgbaar zijn komt hoogstwaarschijnlijk uit de keuken van de Iberische moslims. Tijdens de christelijke verovering van Spanje bleek dat deze moslims een toetje hadden vergelijkbaar met Turrón. In ieder gaval is de Turrón of Torró al bekend sinds de 15e eeuw in de stad Jijona een plaats ten noorden van Alicante. Spanje heeft niet het alleenrecht van de Turrón. Ook in Italië, Frankrijk en bijvoorbeeld de Filippijnen komt deze zoete lekkernij voor.

In principe zijn er twee varianten. Hard en zacht. Maar verder kan de inhoud en samenstelling verschillen. Hard (de variëteit uit Alicante): Een compact blok van hele amandelen (60%) in een brosse massa van eieren, honing en suiker. De zachte Turrón (die uit Jijona) is vergelijkbaar met de harde maar er worden in plaats van stukjes amandelen, amandelpasta gebruikt. Door toevoeging van olie wordt het meer taai en kleverig. Maar in principe zijn de ingrediënten van de Spaanse ‘nougat’ simpel: suiker, honing, eiwit, met geroosterde amandelen of andere noten.

Het oudste recept stamt, zoals eerder vermeld, uit de vijftiende eeuw en was opgenomen in het naslagwerk Manual de Mujeres: het handboek voor vrouwen in die tijd. Bordevol kook- en cosmeticatips en dus ook het traditionele recept voor de bereiding van turrón. Op het traditionele recept kwamen in de loop der tijd talloze variaties. Turrón bereid met eigeel, turrón met chocolade. Ze zijn eigenlijk overal te koop: bij de supermarkt, het buurtwinkeltje, op het vliegveld, maar wil je alleen het allerbeste, kijk dan uit naar kleine ondernemers met goedlopende zaken. De prijs varieert vaak sterk, maar dat kan ook van de kwaliteit gezegd worden. Op veel plekken kun je ook Turrón als gebakje in een authentiek cafeetje bestellen, zoals bij Donat Planelles in Barcelona. De vanzelfsprekend beste regio´s om de nougat te proberen zijn Alicante en Jijona, al wordt overal in het land wel een echte turrón gemaakt.

In Jijona is zelfs een Turrónmuseum . Het is bereikbaar door op de A-70 (iets ten noorden van Alicante) de richting van Mutxamel Xixona te rijden en via de CV-800 (vroegere N-340) het binnenland in te gaan. Net voordat je Jijona in komt rechts af slaan richting het industrieterrein en Busot. Volg dan de borden ‘Museo del Turrón’ De fabriek waarin dit museum gevestigd is bestaat al vanaf 1880. Uiteraard mag er geproefd en gesnoept worden. Ook is er, een zustermuseum, voor chocolade gevestigd in Villajoyosa. Dit is te vinden door op de AP-70 of de N-332 de afrit 66- Villajoyosa te nemen. Rij richting het centrum en aan de rand daarvan staat de Valor – fabriek.

Tot slot nog een recept om zelf Turrón te maken
Recept:
Een origineel recept van Turrón uit Alicante,( de harde versie):
Bereidingstijd ongeveer 30- 60 minuten. Benodigdheden zijn een keukenmachine, pan met anti-aanbaklaag, een houten spatel en een ingevette cakevorm.

Ingrediënten:
400 gram geroosterde amandelen of 400 gram gemalen amandelen, 200 gram honing , 300 gram suiker, kaneelpoeder, een scheutje citroensap en 5 eiwitten.

Voorbereiding:
Maal de amandelen in de keukenmachine goed fijn en klop de eiwitten stijf en zet dit weg in de koelkast.

Bereidingswijze:
Doe de fijngemalen amandelen met de honing en suiker in de pan. Voeg een paar druppels citroensap en wat kaneelpoeder toe. Verhit op een laag vuur de inhoud van de pan. Blijf een aantal minuten goed roeren met een houten spatel. Meng de stijfgeslagen eiwitten goed door het amandelmengsel. Blijf net zo lang roeren tot er een gelijkmatige enigszins compacte amandelpasta ontstaat. Haal de pan van het vuur als de amandelpasta een mooie bruine kleur heeft gekregen en begint te karameliseren. Schep de inhoud van de pan in de cakevorm. Laat de amandelpasta helemaal afkoelen.

Serveertip: Snijd de Turron in dunne plakken; smaakt heerlijk bij vers fruit of ijs.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden