Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

week 6 - De artisjok en de schat van Villena


De artisjok heeft in Spanje zijn eigen feest. Als een Spanjaard een feest kan vieren, dan zal hij het niet laten. Dus ook een feest voor deze speciale groente. Maar tot een nationale feestdag heeft ze het nog niet weten te brengen. Het feest wordt gevierd in Benicarló (Alicante). Het geliefde groen staat daar zelfs in het wapen van de stad. De artisjok geniet sinds 1998 in Benicarló zelfs een officiële benoeming van Oorspronkelijkheid. Benicarló is het hele jaar door een levendig stadje. In de zomer komen er wel enkele toeristen, maar het zijn voornamelijk de Spanjaarden die hier wonen. Het stadje heeft een gezellig centrum met een oude kerk, veel winkelstratjes en gezellige barretjes. Eveneens heeft Benicarló een levendige haven waar elke dag vissersboten uitvaren en rond half vier 's middags binnenkomen met hun verse vangst. De zuidkant van het plaatsje loopt over in Peńiscola, waar ook het strand is. Tijdens la fiësta de la Alcachofa, dat in januari gehouden wordt, zijn er legio ludieke activiteiten. het publiek krijgt publiek twee dagen lang de gelegenheid om allerlei verschillende gerechten met artisjok te proeven.

Alles staat in het teken van de artisjok (Cynara scolymus) een plant uit de composietenfamilie. De plant heeft bloemen in hoofdjes en puntige omwindselbladen. Eén van de vele recepten die je met deze groente kan maken:

Artisjokbodem gevuld met knapperige mozzarella. Voor vier personen:
4 artisjokken, 2 eetlepels gepelde pistachenootjes, 2 takjes basilicum, 2 kleine balletjes mozzarella, 2 dunne plakjes Parmaham en versgemalen peper. Maak de artisjokbodems klaar en kook ze. Houd 1 koffielepel pistachenootjes achter voor later. Doe de rest van de nootjes in een hete pan met antiaanbaklaag en rooster ze 2 tot 3 minuten. Laat ze uitlekken op een vel keukenpapier en plet ze. Stroop de basilicumblaadjes af en hak ze fijn. Snij de mozzarellaballetjes doormidden en leg ze in een bord. Prak ze fijn met een vork. Doe daarna de pistachenootjes en de basilicum erbij. Meng goed en breng het op smaak met zout en peper. Verdeel deze vulling over de vier artisjokkenbodems en maak er een torentje mee. Snij het vet van de parmaham zorgvuldig weg en scheur de plakjes in dunne reepjes. Verdeel dit over de artisjokkenbodems. Leg in het midden van elke bodem een paar hele pistachenoten. Dien het gerecht koel op.
Aproveche (eet smakelijk).

El Tesoro de Vilena
Na dit gerecht gaan we even naar ons buurdorp Villena. Daar is in 1963 een schat gevonden ‘El Tesoro de Villena’. Werklieden vonden een armband in de gravel die ze aan het verspreiden waren. Ze waren verbaasd maar gingen door met het afmaken van hun werk. De voorman van de ploeg werklieden hing de armband aan een spijker aan de muur. De bedoeling was om later op zoek te gaan naar diegene die hem verloren had. Wat later die dag kwam een van de werklieden op het idee om de armband mee te nemen naar de plaatselijke juwelier om te kijken wat hij waard zou zijn. Daar bleek de armband van 500 gram puur goud (24 karaats) te zijn. De juwelier vond het toch vreemd en ging voor de zekerheid even naar de locale archeoloog. Deze man determineerde het voorwerp en het bleek rond de 3000 jaar oud te zijn.

Tja zo ging dat in de zestiger jaren. Tegenwoordig zou de werkman de armband hoogstwaarschijnlijk naar een van de vele opkoopwinkeltjes gebracht hebben. Daar zou hij gewogen zijn en het gewicht aan goud zou uitbetaald zijn aan diegene die hem gevonden had waarna hij omgesmolten zou worden. Maar zo niet de archeoloog genaamd José Maria Soler. Hij stelde voor om naar de plaats waar de gravel vandaan kwam te gaan. Kijken of er nog meer te vinden zou zijn. Na een tijdje vonden ze een urn van klei met een inhoud van 59 stukken goud, zilver en ijzer met een totaal gewicht van iets meer dan negen kilo. Negen van deze stukken waren van 24 karaats goud. Deze Tesoro de Villena is de op één na belangrijkste vondst van het hele Iberisch Schiereiland en zelfs de op één na belangrijkste van Europa. De belangrijkste werd ooit in Griekenland gevonden. De ijzeren voorwerpen uit de urn zijn de oudste ooit in Spanje gevonden. Ze zouden uit de tijd dat ijzer als een kostbaar metaal beschouwd werd stammen.

Al met al toch wel bijzonder. Deze schat wordt nu bewaard in het Archeologisch Museum van Villena. Dat is naast het gemeentehuis. Al deze voorwerpen worden in een kast achter pantserglas bewaard. Deze kast blijft gesloten tot het moment dat je met een rondleiding meegaat. Alleen dan gaan de kastdeuren open en gunnen ze je een blik. De conditie van de armband en andere voorwerpen zijn goed. Zo goed zelfs dat nu nog mensen denken dat ze jonger zijn. Helaas is er verder niets bekend van herkomst van de voorwerpen. Ook niets over diegene die ze gemaakt heeft en hoe ze in Villena kwamen. Reden genoeg om dit alles een keer met eigen ogen te komen bekijken als u in deze regio bent,maar maak van te voren wel even een afspraak!Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden