Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 15 - Onze Paasdagen


Al eerder heb ik in een column geschreven over de gebruiken en achtergronden van Semana Santa (de Paasweek) hier in Spanje. Het is één van de meest belangrijke feesten van Spanje. Maar wat maken wij als buitenlanders daar nou van mee? Veel!

Het begon eigenlijk al op witte donderdag. We zaten 's avonds net aan de warme maaltijd toen er aan het hek gebeld werd. Via het schermpje van de telefoon konden we zien dat het onze buurman José met zijn zoontje was. Dat zijn Spanjaarden, rasechte Caudetenaren. Even door het open raam gezegd dat we eraan kwamen. Bij het hek gekomen kregen we van hem een Mona de Pascua overhandigd. Dat is een rond brood, een mengeling van cakedeeg en brooddeeg. Een heel luchtig gebak gemaakt met veel eieren. Bovenop, de op een tulband lijkend brood, wordt een aardige hoeveelheid suiker gestrooid. Dit brood was hoogstwaarschijnlijk nèt gemaakt want het was nog warm. Heerlijk! En dan te bedenken dat deze buurman af en toe maar eens werk heeft en als hij dat dan al heeft niet gelijk uitbetaald wordt. Daar kan hij maanden of zelfs een half jaar op moeten wachten. Dit komt door de crisis. De bedrijven die mensen in dienst hebben, hebben soms geen geld om de werknemers te betalen omdat de opdrachtgevers dat soms zelf ook niet hebben. Geen vetpot dus voor hem en zijn gezin en dan geeft hij ons dit. Daar hadden we dus helemaal geen rekening mee gehouden.

Tja.. wat doe je terug? Zeker als de volgende dag alle winkels (Goede Vrijdag) dicht zijn. In de eerste plaats hebben we hem een gerecht laten proeven wat wij die dag net gemaakt hadden. Daarbij nog enkele eitjes van onze eigen kipjes. Dat was tenminste iets. Er nog over napratend kwamen we op het idee om José te vragen of hij het goed zou vinden om zaterdagavond (voor de eerste Paasdag) enkele chocolade en gewone gekleurde eieren in zijn tuin te verstoppen en deze dan door zijn vier jarige zoontje de volgende dag te laten zoeken. Hier in Spanje hebben ze nog nooit van een Paashaas gehoord die met een mandje vol met eieren van tuin tot tuin gaat om ze deze daar te verstoppen. Ze kijken je heel glazig aan… Maar hij vond het een hartstikke leuk idee. Hij zou het hek openlaten. Rond elf uur 's avonds slopen wij de tuin in gewapend met zes chocolade en zes gewone beschilderde eieren. Tom hield José binnen en zorgde ervoor dat zijn zoontje niets van dit alles merkte. In de tussentijd sloop ik door de tuin en legde onder struiken en bomen de eieren. En weg waren we weer. José zou de volgende ochtend aan zijn zoontje vertellen dat de paashaas gekomen was en eieren in de tuin verstopt had.

De volgende ochtend zagen we vader en zoon gewapend met een emmertje door de tuin lopen. Af en toe een kreet van de jongen als hij weer een ei ontdekt had! Ruim een uur was hij daar mee bezig. Ook hoorden we ze af en toe schateren van het lachen. Zoiets hadden ze nog nooit meegemaakt! José vond het dermate leuk dat we gelijk uitgenodigd werden om de volgende dag paella te komen eten.

Paella wordt in Spanje nooit als hoofdgerecht gegeten. Het is een voorgerecht of lunch. In Spanje kennen ze geen tweede paasdag. Normaal gaat iedereen de maandag na eerste paasdag weer gewoon aan het werk, maar onze buurman heeft geen werk. Hij zou die dag een familiefeest houden waarbij wij dus ook uitgenodigd waren. De hele familie zat aan één lange tafel op het terras. Oma (abuela,) neven, nichten, zonen, dochters en kleinkinderen. Het was prachtig weer. Op de tafel stond allerlei lekkers uitgestald; worst, olijven, kaas, salades,chips en brood. Diegene die van een familie werk heeft zorgt voor de anderen die dat niet hebben. Voor het huis stond een grote metalen bak op poten. De aanwezige mannen, inclusief José stookten daarin een vuurtje van dunne droge wijnranken. In het midden van de bak werd een metalen driepoot gezet. Daarop een platte paellapan met een doorsnede van ongeveer een meter. We kregen les in het maken van een goede paella. In de pan werd, toen het vuur heet genoeg was, de bouillon van kip en konijn gegoten aangelengd met een pak basissoep ‘pollo’b(kip). De gare stukken kip en konijn werden ook in de bouillon gelegd en alles werd aan de kook gebracht. Enkele takjes rozemarijn (uit eigen tuin) en andere kruiden werden toegevoegd aan het pruttelende geheel. Daarna werd anderhalf pak gewone, ongekookte, rijst in de bouillon gestrooid. De kunst is dan om NIET meer te roeren! Op een goed opgestookt vuur moet de rijst dan verder gaarstoven. Dat duurt een klein half uur. Zaak is het vuur op de juiste temperatuur te houden en te zorgen dat het vocht gelijk verdeeld wordt over de pan. Is al het vocht opgenomen in de rijst dan gaat de pan van het vuur en wordt ze afgedekt met doeken. Nog even nagaren! Daarna is het aanschuiven en genieten maar!

De sfeer zat er goed in. In ons, toch nog, gebrekkige Spaans probeerden we op alle vragen te antwoorden. Dat viel nog niet mee want iedereen aan tafel sprak een vorm van dialect. Maar we hebben enorm veel lol gehad. Nadat alle schalen leeg gegeten waren kwamen er flessen drank op tafel. Plastic cola flessen gevuld met een niet te definiëren drank erin. Het bleek een soort sterke drank te zijn (leek het meest op Whisky) gemengd met honing. In de supermarkt te verkrijgen, vertelde men ons. We zullen eens op zoek gaan. Iedereen die dat wilde kon ook nog thee of koffie krijgen. Deze waren ook verre van een gewoon kopje. De thee was getrokken van takjes rozemarijn. Een echt heel kruidige thee krijg je dan die met veel suiker gedronken wordt. Ook de koffie was niet gemaakt van koffiebonen maar ook van een soort kruid. Hetzelfde verhaal als bij de thee. Veel suiker. Niet verwonderlijk want de Spanjaard is een echte zoetekauw. Bij het verlaten van dit ontzettend gezellig samenzijn beloofde José om voor ons ook zo’n barbecue te maken. Hij is namelijk onder andere lasser van zijn beroep.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Hallo Marjan. Leuke column en zo te lezen hebben jullie een heel gezellige pasen gehad. En als ik die pan paella zie krijg ik accuut trek!! Mijn paasdagen waren vooral druk, wordt hier hard gewerkt aan een andere keuken ( de "oude"van mijn zus en zwager) en dat geeft een hoop zooi. Maar met een mooi eindresultaat. Mail wel als alle drukte voorbij is. groetjes ook aan Tom van Thea

Thea de Haan
Dit is dus zo leuk aan Spanje...zelf kom ik uit de Nederlandse Antillen maar die gezellige dagen met buren/vrienden/familie, zorgen voor diegenen die het minder hebben komt me o zo bekend voor...Zelf spreek ik redelijk vloeiend spaans maar mijn ervaring is dat je er sneller bij hoort als je ook zelf je best doet om een woordje te spreken. En ja,die paella...een echte...lust ik ook wel!

Macarena
Wanneer is die barbecue af? Dan kom ik ook zo'n paella proeven. En hoe is het met het zwembad? Zit daar al weer water in? Tot... 5 mei.............

Dorothé


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden