Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 25 - De badkamer


De zomer is nu dan toch eindelijk aangebroken. Terwijl ik dit schrijf gutst de regen in Nederland uit de lucht. Hier hebben we elke dag temperaturen van dertig graden of meer! En het is droog. Heel erg droog. Het voorjaar is eigenlijk té koud en te droog geweest. Het aan onze ‘tuin’ grenzend stuk land is met ploeg en eg bewerkt. Daarna kwam er een tractor met een machine er achter die geulen en richels maakte. Op die richels zijn nu ongeveer honderd kleine jonge olijfboompjes geplant. Het stuk grond is van de boer waarvan wij kroppen sla voor onze kipjes mogen plukken. De bedoeling was dat er veel meer boompjes geplant zouden gaan worden, maar omdat het zo droog is is het maar bij honderd gebleven. Of ze het zullen overleven tot aan de regentijd in het najaar is maar helemaal de vraag. Het waterdepot van deze boer ligt namelijk aan de andere kant van de weg en kan zodoende voor deze boompjes niet gebruikt worden. Ze zijn dan ook volledig afhankelijk van regen en die wil maar niet vallen. Soms kleurt de hemel boven ons huis diep zwart en verwacht je elk moment een stevige regen- of hagelbui, maar niets van dat alles.

Na de winter zijn wij ook weer begonnen met het huis en de tuin. Voordat we hier kwamen wonen hadden we de douche-badkamer al voorzien van andere tegels. In deze huizen zijn namelijk heel veel glanzende tegels en tegeltjes verwerkt. Meestal restpartijen en dat is knap lastig want breekt er een dan zijn ze nergens meer te krijgen. Ook stond de kleur van die badkamer ons totaal niet aan. Hardblauwe glimmende tegeltjes onder en geribbelde wit-glanzende tegeltjes boven. Die zijn er tijdens de verbouwing al gelijk uitgehakt en vervangen door een mooie grote crèmekleurige tegel met een klein werkje erin. Maar ja je kan niet alles tegelijk en een maand geleden was het tijd om de andere badkamer onder handen te nemen.

Chimo, een leuke spontane, Spanjaard had al eerder klusjes voor ons gedaan en zou ook deze klus voor ons gaan doen. En niet alleen die klus maar ook het optrekken en metselen van borders in de tuin. De enige manier om hier planten en bloemen te houden. Binnen die bakken kan je dan goede grond aanbrengen en daarin de planten zetten. Anders waait alles weg. Daarover later. Terug naar de badkamer. Tijdens de verbouwing in 2009 hadden we bij de tegelzaak gevraagd of de door ons uitgezochte tegel later ook nog leverbaar zou zijn. Je weet het maar nooit hier in Spanje tijdens de crisis. Het antwoord was bevredigend. Dit was de meest populaire tegel en zou daarom dus nooit uitverkocht zijn. Daarop voortbordurend gingen wij een maand geleden met een voorbeeld tegel naar diezelfde zaak terug. Daar keken ze enigszins verward.. die tegel.. het kon wel eens zijn dat ze hem niet meer hadden en.. dat die ook niet meer leverbaar zou zijn.. even kijken in het magazijn.. Nee hoor ze hadden hem niet meer en besteld kon hij ook niet worden. Hoe zo ‘meest populaire tegel’???

We zijn bij diverse zaken geweest om een tegel te vinden die er het meest in de buurt kwam qua kleur. Secuur opmeten en gelukkig ze hadden nog net het benodigde aantal dozen. Ook een populaire tegel, dus niets aan de hand. Kon echt nabesteld worden. Aan de slag! (manos a la obra) De oude tegels met een drilboor eraf bikken. Wat een stof…! Toen de muren egaliseren. Was hard nodig. Ze hadden namelijk de oude tegels alleen maar met één klodder cement en lijm tegen de wand aangekwakt. Niet uitgestreken of zo. Het leek wel een maanlandschap!

Toen alles afgebikt was in één hoek begonnen met tegelen. En wat bleek? Na dagen hard werken kwamen we twee dozen te kort. Geen punt.. Ze waren immers te bestellen. Wij op weg naar de zaak waar wij de tegels gekocht hadden. Maar wat bleek.. ze waren er niet meer en konden ook niet meer besteld worden! Nou breekt mijn klomp! Wat nu? Naar andere zaken gegaan, niets! Bellen naar de importeur. Alleen op Mallorca en in Valencia waren nog enkele dozen verkrijgbaar..Om nou helemaal naar Mallorca te gaan voor tegels, dat was net iets te veel van het goede.

Eén doos was in Valencia te krijgen. Nog niet eens helemaal de echte kleur, maar een cijfer verschil. Nauwelijks te zien. Tom op naar Valencia om die doos op te halen. Maar dan kwamen we toch nog te kort.. Hoe lossen we dat op? Het roer helemaal om. De laatste wand in een totaal andere kleur. Dat bleek een hele goede keuze te zijn. Staat echt sjiek. Maar een helemaal donkerkleurige wand zonder iets dat de kleur breek? Op zoek naar een afbeelding of zoiets. Dat bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Stickers bleven op de iets bobbelige tegel niet zitten. Maar uiteindelijk toch iets gevonden in de vorm van twee vogels en een takje. Transparant zodat het de kleur van de achtergrond aanneemt. Het resultaat mag er wezen vinden wij. In het volgende deel meer over de tuin.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Sjiek hoor!!!

dorothe


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden