Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 49 - Perenbloesem in november


Al eerder heb ik het gehad over de overweldigende natuur in Spanje en in het bijzonder in de directe omgeving van ons huis. In deze column wil ik weer andere facetten van deze natuur belichten, maar ook rondom ons huis beleef je op dit gebied frappante dingen. Het is november. Een maand die in Nederland meestal grauw en grijs is. Vroeg donker en lange avonden. Uiteraard is het hier ook vroeger donker dan in de zomer, maar toch hebben wij hier ongeveer anderhalf uur langer licht dan in Holanda. Dat komt omdat we ruim 2000 kilometer zuidelijker wonen. En juist in deze tijd van het jaar maakt dat best wel verschil. Echt donker is het hier rond half zeven in de avond.

We zitten op dit moment in de regentijd en dat hebben we geweten. Afgelopen weken hebben we stevige buien gehad. Tussen de vijf en de tien centimeter per keer is er gevallen. Uren heeft het hard geregend wat stroomuitval tot gevolg had. Twee keer tien uur geen stroom. Dat is best lastig. Maar we zijn hier op voorbereid. Zien we op internet dat het in onze regio behoorlijk gaat regenen dan zitten we ’s avonds al met lantarens in de aanslag naast ons op de bank. Regent het hard en uren lang dan kan van het ene op het andere moment de stroom voor korte of langere tijd uitvallen. Ibedrola, onze stroomleverancier geeft dan een soort van overpower door aan de op die lijn aangesloten huizen met als gevolg dat de aardlekschakelaar uitvalt. Deze is dan ook niet meer aan te krijgen. Het wachten is dan op een periode van meer dan twee uur zonder regen. Dan kun je proberen de schakelaar weer om te zetten. Vaak is dat té vroeg en springt deze er na enkele minuten weer uit. Later pakt hij dan wel en hebben weer stroom.

Je went er nooit aan, maar we kunnen het nu beter inschatten dan toen we hier net woonden. Gelukkig waren de stroomstoringen deze keer aan het eind van de avond en in de nacht. Niet echt erg. Het vervelende is wel dat je niet kan inschatten wanneer je de stroom weer terugkrijgt. Dat maakt plannen onzeker. Dit jaar heeft de regenperiode lang geduurd. Ruim twee weken, bijna elke dag regen. Het was hard nodig dat wel. Vijf maanden zonder één druppel. Nu zitten de waterreservoirs weer aardig vol. Klaar voor een lekkere, lange, zonnige, warme zomer.

Voordat de regen begon hadden Tom en ik alle planten en bomen in onze tuin voorzien van een goede laag mest en of dat het nou is geweest of toch alleen de regen... We weten het niet. Feit is wel dat alles opnieuw uitloopt. Van de fruitbomen hadden we dit seizoen een matige oogst en een gedeelte daarvan werd dan ook nog opgegeten door vogels en konijnen. Maar wat schetste mijn verbazing... enkele dagen geleden zag ik aan het perenboompje weer bloesem zitten. En dat in november! We hadden er in september nog enkele kleine peertjes afgehaald, maar dat stelde niet veel voor. Nu hangt er nog een klein peertje aan plus de nieuwe bloesem. Niet te geloven. Deze zal hoogstwaarschijnlijk wel geen peren opleveren. Daar zijn de nachten te koud voor geworden, maar toch… Ook de rozen staan in volle bloei. Niets is te gek hier. Vorig jaar hadden we zelfs nog aardbeien van de koude grond in december. Je blijft je verwonderen.

Niet alleen wij hadden na de regen moeite om alles binnen en buiten weer helemaal droog te krijgen. Ook de mieren, voltallig aanwezig in onze tuin, hadden met hetzelfde probleem te kampen. Alle nesten waren helemaal volgelopen. Het water stroomde dan ook in kleine rivieren door onze tuin. Nu, na enkele dagen droog en zonnig weer, is de mier met de grote opruiming bezig. Overal zie je donker gekleurde hoopjes aarde aan de oppervlakte komen. Het lijkt af en toe wel op een maanlandschap. Alle hens aan dek bij de mieren dus. Een konijn, dat zijn toevlucht had gezocht onder onze schuur is druk bezig met het herstellen van zijn hol en de pijpen (gangen) van en naar dit hol. Grote hopen zand en grind liggen er elke ochtend voor de twee houten kratten. Enkele dagen geleden besloten we de kratten weg te halen en de grond weer een beetje te egaliseren. Goed dat we dat gedaan hebben want bij het weghalen van de kratten bleek dat broer konijn de elektriciteitskabel van het aggregaat naar het huis bijna door had geknaagd. Daar staat normaal gesproken geen stroom op. Het aggregaat gebruiken we alleen als back-up als de stroom echt lang uitvalt of als dat gebeurt aan het begin van de avond. Dat was dus nog niet aan de orde geweest. Een geluk voor deze langoor. We hebben direct de schade hersteld en een metalen koker om de leiding gedaan. Knaagproof? We hopen het.

Nu het droog is kunnen we ook weer op ontdekkingstocht gaan in de natuur rondom ons. De Sierra de Oliva is daar dan een heel mooie plek voor. Ruig landschap met naaldbomen, bergen en nu zelfs kleine stroompjes. Op een van onze tochten ontdekten we zelfs paddenstoelen. Paddenstoelen zoeken is een geliefde bezigheid voor Spanjaarden. Maar het is uitkijken geblazen. Sommigen soorten lijken erg veel op elkaar. De ene is zwaar giftig en de andere niet. De kunst van paddenstoelen zoeken is dan ook iets wat van vader op zoon (moeder op dochter) overgegeven wordt. Wij hebben ons beperkt tot het maken van foto’s. Hieronder, voor wie wil, een recept. Kan ook gemaakt worden met andere paddenstoelvarianten of zelfs champignons.

Kroketten van wilde paddenstoelen en gamba's met een saus van alioli (lookmayonaise)-Croquetas de setas de chopo y gambas con salsa alioli

Ingrediënten
250 gram populierleemhoed paddenstoelen (setas de chopo); 125 gram gepelde gamba's, 1 sjalotje, 1 teentje knoflook (voor de liefhebber mag uiteraard meer zijn); 75 gram maďsmeel of maďzena; 150 gram tarwemeel; 3 glazen volle melk; 2 eieren; olijfolie met zachte smaak; paneermeel; 1 grote eetlepel boter; versgemalen zwarte peper, een beetje zout en nootmuskaat

Bereiding

Snij de gamba's in kleine stukken en hak de paddenstoelen zeer fijn. Alleen de hoed van de paddenstoel wordt gebruikt, de voet kan je ook nog gebruiken in een stoofpotje. 
Hak ook de ui en de knoflook heel fijn en fruit deze samen met de boter in een pan. Doe er de gamba's en de paddenstoelen bij, laat enkele minuten sudderen. Voeg nu het maďsmeel en de melk toe. Nu moet je heel goed roeren, zodat de ingrediënten niet aan elkaar gaan kleven.
 Breng op smaak met peper en zout en laat verder stoven totdat alles goed van de pan loskomt.
 Zet dit mengsel aan de kant en laat koud worden. Daarna laten opstijven in de koelkast. Hierna maak je met behulp van een paar lepels (of met je handen) kroketten.
 Rol ze één voor één door de bloem, daarna door de geklopte eieren en tenslotte door het paneermeel.
Frituur de kroketten en serveer met alioli.

TIP
Dit recept kan je natuurlijk klaarmaken met tal van andere paddenstoelen, of vervang deze door rauwe ham of kaas.

Que aproveche (Eet smakelijk)


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Hallo Marjan, ik lees altijd weer met veel plezier je column. Wij wonen sinds maart 2009 in Spanje, in Catalonie. Nog 5 jaar tot Henk aan zijn pensioengerechtigde leeftijd is. We denken er over om daarna naar Andalusie te verhuizen. Nu blijven we nog hier, daar we hier zeker zijn van werk. Ik kopieer je recept heel erg graag, we houden van paddenstoelen en van gambas, dus gaan we zeker een keer bereiden. Bedankt en groetjes vanuit een lekker, maar beetje winderig Vinyols i els Arcs. abrazos y besos Bertie y Henk

Bertie


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden