Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon







   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 4 - De crisis en andere wetenswaardigheden


Hier in dit land kan je de dag van te voren proberen in te plannen, maar soms komt daar niets van terecht. Zo ook zaterdag. Wij hadden de dag van te voren besloten om naar een bouwmarkt te gaan. Zaterdag is die maar tot twee uur in de middag open en daarna niet meer. Dus waren we wat eerder opgestaan. Druk bezig alles op tijd klaar te krijgen.

Plotseling verscheen het hoofd van onze buurman José boven het hek. Hij was vlees aan het roosteren op zijn, zelfgemaakte, barbecue. Hij en een vriend van hem zouden daar over tien minuten op aanvallen. Stukje brood erbij en een slok wijn.. of we zin hadden aan te schuiven. Ja uiteraard hadden we zin, maar tijd… eigenlijk niet. Onze planning was nogal strak. Maar dat begrijpt een Spanjaard helemaal niet en zeker niet op een ‘vrije’ dag. En weiger je vaak dan word je niet meer gevraagd en dat wilden we uiteraard voorkomen. Want het is altijd erg gezellig en José is zeer gastvrij. We besloten om voor een kwartiertje aan te schuiven. Het werd een uur. Weg planning, maar dat gaf eigenlijk niet. Het belangrijkste is dat je de contacten weer verstevigd hebt.

Tijdens het eten, dat bestond uit diverse soorten vlees met brood, weggespoeld met heerlijke ongecompliceerde plaatselijke rode wijn, hadden we het over de economie van Spanje. Spanje zit in een diepe crisis en er zijn (alhoewel ze dat niet echt zullen zeggen) mensen die naar de tijd onder Franco verlangen. Was je niet tegen Franco dan had je eigenlijk een rustig leven. Verzekerd van werk en je hoefde niet bang te zijn voor criminaliteit. Dieven en ander gespuis werden zéér hardhandig aangepakt in die tijd. Deuren konden open blijven en gereedschap bleef bij de eigenaar. Onze buurman werkt in de bouw en heeft in de afgelopen tijd al diverse betonmolens verloren door diefstal. En hij heeft het al niet breed. Maar af en toe werk en dan soms op meer dan anderhalf uur rijden hier vandaan.

En heb je dan werk dan houdt dat niet in dat je ook gelijk betaald wordt. Soms krijg je de eerste periode wel uitbetaald, maar de resterende tijd helemaal niet of maanden later. Dat heeft hij ook vaak meegemaakt. Hoe je dan de eindjes aan elkaar knoopt daar bekommert zich niemand om. En toch gastvrij blijven en ons regelmatig op de paëlla of lunch vragen. Uiteraard doen wij af en toe iets terug, maar toch.

Even een indicatie van wat iemand in Spanje krijgt als minimumloon. Deze normen zijn net aangepast, begin dit jaar. Voor die tijd was het nòg minder!
Begin deze maand stond er in de officiële Spaanse Staatskrant (de BOE) dat bij Koninklijk besluit het minimumloon met 0,6% verhoogd werd. Het bedrag komt daardoor op € 21,51 per dag en € 645,30 per maand! Het minimumloon was sinds 2011 niet meer aangepast in verband met de ‘moeilijke’ economische situatie. Het minimumloon hier in Spanje moet veertien keer per jaar betaald worden. Betaalt een werkgever liever twaalf keer per jaar het salaris uit in plaats van die veertien keer, dan wordt het maandsalaris € 752,85. Het jaarbedrag aan minimumloon is dus altijd € 9034,20 !! Nier echt een vetpot.

Mede door de crisis lag de woningmarkt ook stil, maar onlangs las ik in een krant dat deze nu een heel klein beetje aan begint te trekken. De banken geven iets makkelijker een hypotheek. In verband met het kopen van een huis zijn de tarieven voor de overdrachtsbelasting begin dit jaar ook verhoogd. Niet landelijk zoals je zou verwachten , maar per provincie kan dat anders zijn. Hier een overzicht: Over het algemeen was de overdrachtsbelasting rond de 6%, maar nu is dat in Catalonië 8%. Dat geldt ook voor Valencia (inclusief Alicante). Voor de Balearen kan dat varieren van 7% tot 10%. In Andalucia is dat tussen de 8% en 10%! Deze tarieven gelden voor bestaande huizen. Voor alle nieuwbouwhuizen is dit 10%.

De vermogensbelasting (Impuesto sobre el Patrimonio- kortweg IP) wordt geheven over het vermogen dat een privépersoon bezit. Als een Spaanse of buitenlandse NV of BV onroerend goed heeft, dan hoeft dit bedrijf geen vermogensbelasting betalen. Alleen maar vennootschapsbelasting en eventueel andere bedrijvenbelastingen.

Ook ten aanzien van het NIE nummer zijn er diverse veranderingen. Het NIE-nummer is een soort Sofienummer. Je hebt dit nummer nodig voor alles en nog wat hier in dit land. Voor het aanvragen van belangrijke documenten; het kopen van een huis, maar ook voor het kopen van een keuken of dergelijke. Iedereen die hier woont heeft een NIE-nummer. Nu is de aanvraag van dit nummer gewijzigd. Het EX-14 formulier dat tot voor kort hiervoor nodig was, is veranderd in een nieuw EX-15 formulier.
Is er sprake van een aanvraag voor een (Europees) Residencia (een zogenaamd Certificado Registro Cuidano de Reunion Europea) dan worden nu ook de inkomensgegevens gevraagd. Dit om te beoordelen of de aanvrager niet ten laste van de Spaanse staat komt. Als dat zo zou zijn dan wordt de aanvraag geweigerd.
Nieuw is ook dat het NIE document maar 3 maanden geldig is, net als de Empadronamientos van de gemeente. Het NIE-nummer zelf zal nooit veranderen, alleen de bewijskracht en de officiële geldigheid is maar drie maanden. Dus bij een eventuele transactie, bij een notaris bijvoorbeeld, zal dan ook een kopie (duplicado) aangevraagd moeten worden. En daar zijn uiteraard weer kosten aan verbonden. Goed voor de Spaanse Staatskas. Als je echter binnen de eerste drie maanden bij de Hacienda de aanmelding als 'Alta' doet als zijnde fiscaal resident, dan staat het NIE-nummer vast en is de geldigheidsduur van drie maanden vervallen en kunnen er zonder problemen aangiftes gedaan worden.

Al met al maatregelen genomen door de Spaanse regering waarvan niet altijd het nut duidelijk zichtbaar is. De enige die er wel bij vaart is de Spaanse Staatskas. U bent gewaarschuwd!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden