Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 15 - Huis aan de kust


De crisis in Europa en in het bijzonder in Spanje is het gesprek van de dag hier. Het is dan ook behoorlijk heftig. Zeker in het binnenland. Veel jonge Spanjaarden proberen, net zoals in de jaren zestig van de vorige eeuw, naar bijvoorbeeld Nederland en Duitsland te gaan voor werk. Zo ook onze buurman José. Deze gaat misschien voor enkele weken naar Nederland om daar zijn beroep van stukadoor uit te oefenen.

Maar ook op de lokale radio is de crisis bekend. Er zijn op Radio Villena programma’s waar mensen naar de studio bellen om spullen te koop aan te bieden. Hun telefoonnummer wordt dan genoemd en iedereen die interesse heeft kan bellen. Een goed idee en er wordt gretig gebruik van gemaakt. Zeker tegen de tijd dat er feesten zijn zoals Los Moros y Cristianos, Pasen of het doen van communie. Dan wordt er heel veel kleding op deze manier verhandeld. Kinderen die uit hun feestjurk gegroeid zijn bijvoorbeeld. Een goede manier van hergebruik.

Door de crisis zijn de prijzen van huizen en appartementen laag. Ze zijn nog nooit zo laag geweest en eigenlijk is het dan ook dè aangewezen tijd om iets te kopen. De koper is koning en heeft een aanbod, niet te geloven. Met deze gegevens in ons achterhoofd zijn Tom en ik eens om de tafel gaan zitten. Zou het soms een idee zijn om een tweede huis te kopen aan de kust en dat dan gaan verhuren? Het toerisme aan de kust neemt nog steeds toe. Spanje profiteert van de strubbelingen in het Midden Oosten en Griekenland. Veel toeristen wijken uit naar Spanje. Vrienden van ons hebben sinds kort ook een huis aan de kust wat ze verhuren en van hen kregen we hele bruikbare tips.

Sinds de koop van ons huis hier in Caudete hebben we vrienden aan de kust wonen waarvan de vrouw een eigen makelaarskantoor is begonnen. Met haar hebben we contact gezocht en gevraagd of zij ons zou kunnen helpen. Geen probleem, graag zelfs. Maar ja de kust is lang en wat is de meest populaire plaats om een tweede huis te kopen? Na wat omzwervingen kwamen we op Moraira uit. Een leuke kleine plaats. Vroeger een oud vissersdorpje geweest. Het dorp vormt samen met het landinwaarts gelegen dorp Teulada één gemeente. Moraira ligt aan de populaire Costa Blanca waar de zon bijna altijd schijnt en een heel aangenaam klimaat heerst. Vorst komt daar nauwelijks voor. Daarom zie je daar velden vol sinaasappelbomen. Via zowel vliegveld Alicante als Valencia is Moraira in een uur rijden te bereiken. Moraira is gemoedelijk en absoluut niet te vergelijken met een badplaats als Benidorm. Er zijn diverse leuke strandjes, soms met stenen andere met zand en de meeste zijn gratis. Evenals het parkeren daar. Moraira heeft goede winkels en leuke restaurantjes. Voor elk wat wils.

We gaven Marijke (zo heet onze vriendin- makelaar) de opdracht om voor ons eens op zoek te gaan naar een woning met goede verhuurmogelijkheden in Moraira. Elke keer als ze enkele huizen voor ons gevonden had reden we van Caudete naar Moraira om ze te gaan bekijken. Een tocht van ongeveer anderhalf uur, enkele reis. Je kunt wel een voorselectie maken op internet, maar uiteindelijk moet je het toch in het echt bekijken. En maar goed ook, want wat kan een huis er op internet anders uitzien dan in de werkelijkheid. We hebben ongeveer tien huizen bekeken. Sommigen waren best wel mooi maar hadden net niet dat ‘wauw’ effect.

Tot het huis in Talpa Park. Aan de buitenkant valt het nog niet eens zo erg op. Het is gelegen in een park dat mooi aangelegd en onderhouden is. Wat gelijk opvalt als je door dat park loopt is het prachtig grote zwembad. Het is in een soort achtvorm gebouwd met stapstenen in het midden. De bewoners van de veertien huizen kunnen daar gebruik van maken. Groot genoeg! Van deze veertien huizen zijn er enkele het hele jaar door bewoond. Enkele worden als vakantiehuis gebruikt en enkele, waaronder nu ook dat van ons, worden verhuurd voor korte of langere termijn.

We zagen dus dit huis en tja het leek niet erg groot..., maar eenmaal binnen hadden we wel dat alles overheersende ‘wauw’ gevoel. Vanuit de zit-eetkamer heb je namelijk een grandioos uitzicht op de baai van Moraira! Vanaf het overdekte balkon kun je tijdens je ontbijt genieten van dit adembenemende uitzicht. Verder bleek dat dit huis, als een van de weinigen op dat rijtje, bijna helemaal gerenoveerd te zijn. Een nieuwe keuken met nieuwe koelkast en oven, twee nieuwe badkamers met nieuwe douchecabine, een nieuw dak en nieuwe bedrading. Ook was op deze vernieuwingen nog een jarenlange garantie. Het had oorspronkelijk twee slaapkamers, twee badkamers en beneden een extra keuken annex bar. Maar die laatste hebben wij eruit gehaald en verwerkt tot buitenkeuken met alles erop en eraan. Van de toen lege ruimte hebben we een derde slaapkamer gemaakt. Hoe dat allemaal in zijn werk is gegaan en welke hindernissen we op onze weg tegen zijn gekomen. Daar gaat de volgende column over.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Wij hebben ook een huis in Moraira, leuk om te lezen. Ben benieuwd naar uw volgende column.

Ineke H


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden