Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 18 - Vakantiehuis deel 2


Er waren nog meer gegadigden voor het vakantiehuis dat wij gekocht hebben. We moesten dus aan de ene kant snel beslissen en aan de andere kant ons niet gek laten maken. Het belangrijkste was, in tegenstelling tot ons huis in Caudete, dat water, elektriciteit en gas aanwezig waren en ook werkten. Een groot voordeel! Je leert elke keer weer. Nooit een huis kopen voordat je echt geconstateerd hebt dat het licht werkt. Knopje om en licht aan, anders niet kopen!

Het huis had veel voordelen boven de anderen huizen die we gezien hadden. Het uitzicht ervan is werkelijk prachtig; er waren diverse dingen gerenoveerd en het park waarin het ligt is mooi aangelegd. Daarin bevindt zich ook het mooie, ruime (gemeenschappelijke) zwembad. We wilden het huis dan ook graag kopen, maar niet tegen elke prijs. Uiteindelijk brachten de andere gegadigden toch geen bod uit en konden wij doorgaan met onderhandelen. Na enige dagen heen en weer mailen werden we het eens over de prijs en konden we het huis eigenlijk al als van ons beschouwen.

Enkele dingen zijn heel belangrijk om te onderzoeken voordat je een huis in Spanje koopt. In de eerste plaats is het goed te weten wie de eigenaar van de woning is en van wie je het dus gaat kopen. Spanje kent twee registers waarin onroerend goed is opgenomen namelijk het ‘Registro de Propiedad’ en het ‘Catastro’.

Het Registro de Propiedad komt om de hoek kijken als u een huis wilt kopen. Hierin staat duidelijk in wie de eigenaar van de woning is. Elke gemeente heeft dit Registro. Vraag dan ook naar een ‘Nota Simple’. Dat is een uitreksel van het Eigenarenregister. Daarin staat niet alleen de naam van de eigenaar maar ook of er nog eventuele achterstallige betalingen zijn qua belasting, afvalstoffenheffing etc. Het feit is namelijk dat u als koper niet alleen het huis koopt maar ook de achterstallige betalingen overneemt! Het is dan ook heel belangrijk om de Nota Simple op te vragen vóórdat de koop gesloten gaat worden! Op de Nota Simple staat ook of er nog een hypotheek op de woning rust.

Het Registro is vergelijkbaar met het Kadaster in Nederland. Daarin staan de grenzen van het pand of terrein beschreven. Hoewel dat in Spanje, vooral in de 'campo', niet al te nauw wordt genomen.

Ook vóór de koop is het verstandig om de zogenaamde ‘Borrador’ op te laten maken. Het personeel van het notariskantoor kan dit voor u voorbereiden. De 'Borrador' is een kladversie van de 'escritura' (eigendomsbewijs). Deze wordt door de notaris gecontroleerd en als alle gegevens kloppen, wordt de echte 'escritura' op officieel notarieel papier afgedrukt. Hierna wordt deze dan door de notaris voorgelezen en door alle partijen ondertekend.

Is de koop eenmaal een feit dan is de nieuwe eigenaar verplicht om zijn nieuwe aanwinst in te schrijven in het ‘Catastro’. Dat is een onderdeel van de belastingdienst in Spanje (Hacienda). Bij deze inschrijving wordt de in de ‘escritura’ vermelde koopsom opgegeven. Bij het Catastro wordt de kadastrale waarde bepaald aan de hand van lokale gegevens, de gemiddelde prijs per vierkante meter en de bebouwing. Deze kadastrale waarde dient als grondslag voor de onroerend goed belasting en kan elk jaar geherwaardeerd of geïndexeerd worden. Ga er wel van uit dat het opvragen van diverse formulieren lang kan gaan duren en ook kosten met zich mee kan brengen.

Na deze opsomming zijn we er nog niet. Er zijn nog meer dingen waar iemand die een huis in Spanje gaat kopen aan moet denken. Eén daarvan is de ‘Plusvalia’. 'Plusvalia' is een belasting over de waardevermeerdering van de grond. Het is een gemeentelijke belasting. Deze belasting moet worden betaald als het onroerend goed van eigenaar wisselt. Meestal is deze belasting voor rekening van de verkoper, maar dat is afhankelijk van de gemaakte afspraken. Niet vergeten om te zorgen voor het overschrijven van water en elektriciteit. Gas gaat in Spanje meestal met grote of kleine flessen en deze zijn op diverse adressen te koop. Ook is het uiteraard verstandig om, alvast, een rekening bij een Spaanse bank te openen. Tot zover deze opsomming van punten die heel belangrijk zijn bij het kopen van een huis in Spanje.

Nadat de overdracht van ons huis een feit was, zijn we gelijk met de verbouwing begonnen. Onze Marijke had al een team klaarstaan. Onder aanvoering van Glen gingen ze gelijk aan de slag. De keuken op de benedenverdieping lag er binnen no-time uit. Deze werd omgetoverd tot buitenkeuken. Airco’s werden opgehangen, een nieuwe slaapkamer gebouwd, lampen opgehangen en nog enkele dingen meer. In een week was alles klaar. In de tussentijd hebben wij het hele interieur bij elkaar gezocht. Een lieve vriendin, Marina, stelde haar kennis en auto ter beschikking en dat heeft ze geweten. Twee volle dagen shoppen zat haar grote bestelauto tot aan de nok toe vol. Op naar Moraira en daar alles uitladen en in elkaar zetten. Je zag het uiterlijk en innerlijk van het huis groeien. Het werd van een huis een thuis. Na het uitpakken de kamers echt inrichten. Wat een leuk werk is dat! Bij het inrichten van een huurhuis moet je wel aan alles denken. Van lucifers tot aan de televisie. En van internetverbinding, WiFi, een schotelantenne, vaatwasser, haakjes aan de muur voor een pannenlap, schilderijen, prullenmanden tot aan een stukje zeep. Nadat wij het huis binnen op orde hadden werd ook de tuin onderhanden genomen. Alles gesnoeid en dode planten eruit. Nu moeten er nog enkele bakken met planten komen, maar de rest is klaar. Op het terras beneden staan lekkere ligstoelen om heerlijk languit in de zon te liggen. Een ontbijtje op het boventerras is ook mogelijk. Daar staat de eettafel al klaar.

Ons huis ligt op loopafstand van een golfterrein en dichtbij gezellige restaurantjes en winkels. Op vijf minuten rijden van het strand en de zee. Wie benieuwd is hoe alles eruit ziet moet maar eens kijken op www.homeaway.nl onder huisnummer 1093039 of www. morairavillas.es en dan naar rentals.

Al met al is het kopen van een tweede huis wel een hele onderneming maar als je goed oplet heel goed te doen. Wij hebben er alles aan gedaan om het onze komende huurders naar de zin te maken!Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Mag ik een paar nachtjes komen "proefdraaien?"

Dorothe
Het bed op de onderste foto heb ik uitgeprobeerd, slaapt super. Het hele huis is trouwens dik in orde. En Moraira is een leuk stadje met een superleuk strandje, vooral voor kinderen. Een dikke aanrader!!! Voor wie ook wil: http://www.homeaway.nl/vakantiewoning/p1093039 Groetjes en tot een volgende keer, Dorothé

Dorothe Janssen


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden