Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Rijbewijs


Moet het nu wel of moet het nu niet?

Dat is voor velen die hier wonen nog steeds een vraag. Niemand kan daar nou echt eens duidelijkheid in geven. Waar ik het over heb? Ons Nederlandse rijbewijs. Ons Europees rijbewijs. En dan kom ik gelijk bij de kern van het probleem. De meeste Nederlanders die hier in Spanje wonen hebben (of hadden) een Europees rijbewijs afgegeven in Nederland. Je zou dan mogen verwachten dat dat tot de vervaldatum geldig zou zijn en blijven hier in Spanje. Europees is toch Europees en daar hoort Spanje toch ook onder? Maar zó eenvoudig is het nou ook weer niet. Toen Tom en ik vier jaar geleden naar Spanje emigreerden hadden we net ons Nederlands rijbewijs laten verlengen. Onze achterliggende gedachte was dat we dan de eerste jaren hier in Spanje van dat probleem af zouden zijn. Als we dan, na jaren, het hier zouden moeten omruilen voor een Spaans dan zouden we de taal wat beter beheersen en zou alles wat makkelijker gaan. Dus de eerste jaren hebben we ons totaal niet bekommerd om dat rijbewijs.

Verkeerscontroles zijn hier niet vaak en als die er waren ging het meestal om een gevangene die ontsnapt was. De leden van de Gardia Cevil keken alleen in je auto of de vermiste persoon daar soms verstopt zat. Niets aan de hand dus. Maar tijdens gesprekken met vrienden kwam af en toe het rijbewijs aan de orde. Sommigen hadden wel problemen ondervonden bij een controle en moesten gelijk het rijbewijs omwisselen in een Spaans exemplaar. Ook al was de geldigheidsduur nog lang niet verlopen. En toen ging het balletje rollen… de verschillende meningen vlogen over en weer. Sommigen vertelden dat je het Nederlandse rijbewijs al binnen een jaar nadat je hier bent komen wonen moet omwisselen voor een Spaans, anderen beweerden het complete tegenovergestelde. Pas als het verlopen is omwisselen.. kortom verwarring alom. Hoe zit het nou precies?

Tom besloot het de Spanjaarden bij AAP te vragen hoe of wat… en.. ook daar wist niemand hoe dat nu werkelijk zat. Ook daar waren de meningen sterk verdeeld. Daar kwamen we ook niet verder mee. Dan op internet maar gaan zoeken op de site van de ambassade en het consulaat. U raad het al. Geen eensluidend antwoord. Ook hier wist men niet precies wat er nu moest gebeuren. Dan maar naar onze gestor. Zou zij het weten? Hé daar had ze nog niet echt over nagedacht. Ze zou gaan informeren en we zouden van haar horen. Even wachten dus… na een tijdje kregen wij via de mail antwoord… ze had het bij diverse instanties gevraagd en kwam er niet uit!! Iedereen had een andere mening erover. Goede raad was duur. Wat moeten wij nou doen. We hadden nog steeds ons Nederland (Europees) rijbewijs.. Zin in een bekeuring hadden we nou ook niet echt, want die kunnen hier soms aardig hoog zijn. Op een dag waren we aan het lunchen in een van onze favoriete restaurants en daar kwam plotseling de Gardia Cevil binnen. Dé kans om het van de wethandhaver zelf te horen wat ons te doen stond. Tom stapte op hen af en legde het probleem aan hen voor. Ze keken elkaar aan alsof ze nu voor de eerste keer hiervan hoorden.. tja wat moet je doen. Europees is Europees toch? Maar hier in Spanje hebben ze een puntensysteem en dat willen ze ook handhaven. Nederlanders met een Nederlands rijbewijs kunnen geen puntenaftrek krijgen voor een overtreding en dat is niet eerlijk! Een dilemma! Wat te doen? Het kwam hier op neer volgens de heren. Wettelijk is het Nederlandse rijbewijs wel geldig in Spanje tot de datum dat het verlopen zou zijn, maar.. iedere ingezetene Spaans of buitenlands moet ‘eigenlijk’ in het bezit zijn van een Spaans rijbewijs! Ons werd aangeraden om toch een Spaans rijbewijs aan te vragen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Je kan het zelf proberen te doen, maar dat is echt af te raden! Je kan het door een gestor laten doen, maar dan betaal je in veel gevallen veel te veel. Wij hoorden van de mogelijkheid om het bij een autorijschool hier in het dorp te laten doen. Die man gaat elke week voor zijn leerlingen naar Albacete (ongeveer 100km van ons vandaan) . Leerlingen die geslaagd zijn voor hun rijbewijs moeten daar namelijk een rijbewijs aanvragen en ja hoor, dat van ons kon gelijk wel mee in de molen. Tom offerde zich op. We moesten diverse formulieren invullen en pasfoto’s inleveren. Niet zomaar een foto, maar vanuit de goede hoek genomen en in kleur. Niet lachen, geen mond open, rechtop zitten etc.. Kortom een ontzettend saaie en meestal slechte foto. Maar goed. Hij komt toch in zwart-wit op het kaartje te staan. Formulieren en foto’s gingen naar Albacete. Tom behield nog zijn Nederlandse rijbewijs.

Na weken kregen we bericht dat Tom zijn rijbewijs moest komen inleveren. De volgende dag zou de rijschoolhouder naar Albacete gaan om het daar af te geven en een tijdelijk bewijs ervoor mee terug nemen. Oeps.. zou dat wel goed gaan? Eerst maar even een kleurenkopie gemaakt van zowel de voor alsook de achterkant van het Nederlandse rijbewijs. Heb je tenminste nog iets van een bewijs in handen.. Daarna het afgegeven aan de rijschoolhouder. De volgende dag kregen we een belletje van hem. Tom kon het formulier af komen halen. Een wit vel papier met een zwart-wit foto van de voorkant van je, ingeleverde, Nederlandse rijbewijs en een heel verhaal eronder dat je dat ingeleverd hebt en dit formulier gekregen hebt in afwachting van je ‘tijdelijke’ Spaanse rijbewijs.. handtekening en stempel erop .. klaar. Je mag met dat formulier, dat een beperkte geldigheid heeft, gewoon autorijden maar het voelt niet fijn. Binnen een bepaalde termijn moet je dan, via de post, je tijdelijke rijbewijs opgestuurd krijgen. Dat is een groen kaartje ter grote van een creditcard. Dit houd je totdat, ook via de post, je eigenlijke Spaanse rijbewijs komt. En dat kan maanden duren!! Waarom zolang? Dat wisten wij eerst ook niet, maar je leert elke dag weer iets. Trafico, de instantie die de rijbewijzen afgeeft, gelooft namelijk niet zo maar dat je Nederlandse rijbewijs geldig en legaal afgegeven is. Dus druk verkeer tussen Spanje en Nederland om dit te verifiëren! En daar gaan maanden overheen. We begonnen de hele procedure in november vorig jaar en pas in maart 2013 had Tom dan eindelijk zijn definitieve Spaanse rijbewijs.

De kosten voor dit alles vielen heel erg mee namelijk € 50,- voor alles. Het kan dat je bij een gestor het drievoudige kwijt bent. Op het Spaanse rijbewijs staan diverse categorieën waarvoor het rijbewijs kan worden afgegeven. Enkele meer dan in Nederland, maar staat op het Nederlandse rijbewijs apart vermeld dat het ook geldt voor het besturen van een brommer… dat komt op het Spaanse rijbewijs niet meer voor. Met een gewoon Spaans rijbewijs mag je, behalve een auto tot een bepaald gewicht, ook gewoon een scooter, brommer, tractor en zo voort besturen. De geldigheidsduur van het Spaanse rijbewijs is 10 jaar. Binnen die termijn moet het weer verlengd worden. Dat hoeft dan niet meer in (in ons geval ) in Albacete te gebeuren, maar kan bij een medische dienst hier in Caudete zelf. Je moet dan een soort test ondergaan en daarna krijg je, na controle, weer een nieuw rijbewijs toegestuurd. Het maximaal aantal punten dat je op je Spaanse rijbewijs kan hebben is 15. Voor het hanteren van het puntensysteem verwijs ik graag naar mijn boek: Leven onder de Spaanse zon.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Leuk om jouw column te lezen. We zijn van plan om dit jaar, met het gezin, kerstmis en oud en nieuw door te brengen in Spanje. In Rojales om precies te zijn. Ik vroeg me af of er wel iets te beleven valt rond die tijd, maar na het lezen van jouw column heb ik er alle vertrouwen in en krijg ik er steeds meer zin in. Ik hoop dat mijn kinderen (19 en 24)zich zullen vermaken, want daar twijfel ik nog over. Misschien heb je nog wat tips? De rest van jouw columns ga ik zeker nog lezen, ik ben nl. gek op Spanje en alles wat ermee te maken heeft. Groetjes Brenda

Brenda Thijm
Deze reactie hoort natuurlijk onder kerst en oud en nieuw in Spanje. Jammer dat dit niet goed geplaatst is. Brenda

Brenda Thijm
Dat heeft wel lang geduurd. Wij hebben het zelf gedaan en binnen 5 weken hadden wij ons Spaanse rijbewijs (wonen in Lugo, Galicië). Het is raadzaam om zo snel mogelijk een Spaans rijbewij aan te vragen omdat je geen vast adres meer hebt in Nederland wordt namelijk bij verlies geen nieuw Nederlands rijbewijs verstrekt, dus dan heb je echt een probleem. Tegenwoordig heeft men een uniform Europees rijbewijs en als je in Spanje woont is het makelijker om ook een Spaanse versie te hebben! Nu nog een fatsoenlijke Spaanse identiteitskaart en we zijn compleet.

Herman
Inderdaad redelijk lange tijd. Ik was mijn Nederlandse rijbewijs verloren in Portugal. Na de ontvangst van de papieren van de RDW vanuit Nederland was het een kwestie van inleveren bij Tráfico (in Huelva, Andalucía). Na een persoonlijk bezoek, omdat men mijn papieren niet meer vinden?????, kreeg ik voor 42 euro een tijdelijk rijbewijs (3 mnd geldig) en binnen 4 weken kreeg ik mijn Spaanse rijbewijs thuisgestuurd. De eisen voor de pasfoto waren minder streng dan voor het Ned. paspoort want deze pasfoto was niet geschikt voor mijn aanvraag van een nieuw paspoort.

Cor van der List
Super, ben er geweest. Ga voor de andere smaak naar Perrez om de hoek in het zelfde dorp . Ouderwets bijna kneuterig.

Jimi
en ..... de Engelse buren met zelfs één papier meer : hoe staan die er voor ? Groet Evert 17-8-2014

Evert


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden