Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Novelda en de Kerk Santa Maria Magdalena


Als je, zoals wij, regelmatig de omgeving van onze woning afzoekt kom je af en toe op verrassende plekjes. Zo ook die middag dat we besloten om naar Novelda te gaan. Een plaatsje een half uurtje rijden van ons vandaan. Bovenop een hoog rotsplateau staan een kerk en de restanten van den kasteel. Niet zomaar een kerk maar een kerk gebouwd door José Sala Sala, een leerling (en inwoner van Novelda) van Antonio Gaudi. In ongeveer dezelfde stijl als de Sagrada Familia in Barcelona is dit kerkje gebouwd vlak bij het kasteel van De Mola. Vanaf de snelweg kan je het kasteel en het kerkje al zien liggen, maar de weg door Novelda heen is kronkelig en af en toe smal. Maar het is de moeite waard.

Het kasteel werd gebouwd door de Almohaden eind 12e eeuw. Een gedeelte van de muren en de vierkante toren zijn bewaard gebleven en als de kerk open is ook de toren te bezichtigen en te beklimmen. Vanaf de toren, die te bereiken is door een smalle stenen trap, is het uitzicht op Novelda en omgeving prachtig. De rots, waarop zowel kerk al kasteel gebouwd zijn, heet La Mola en ligt 360 meter boven zeeniveau. Het kasteel maakt deel uit van de groep Castillos del Valle del Vinalopó die de belangrijkste verbindingsweg is tussen de kust en de Spaanse hoogvlakte. De Vinalopó is de naam van de rivier die door het dal stroomt. In de zomer niet meer dan een traag stromend stroompje, maar na de beruchte ‘Gota Fria’ (de eerste hevige regenbui na de hete zomer) kan het een kolkende rivier worden. Zowel de kerk alsook het kasteel hebben unieke onderdelen. Zo werd eind 14e eeuw aan de kerk een bijzondere driehoekige toren bijgebouwd. Een dergelijk bouwwerk is uniek in Europa.

In 1931 werden zowel kerk als kasteel tot monument van Nationaal Historisch en Artistisch en Cultureel Belang verklaard. De originele plattegrond van de kerk is in de vorm van een zalvingstuk. Er zijn diverse symbolische materialen gebruikt meestal afkomstig uit de streek. Aan de buitenkant vallen de versierende motieven vooral op. Deze motieven stammen uit de tijd van het Modernisme. Een artistieke beweging die zich ontwikkelde tussen het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Veel voorkomend in die tijd zijn dan ook gevels van steen voorzien van ceramiek en smeedijzer. Verder zijn er veel ronde muren voorzien van weelderige decoraties van bloemen en vrouwfiguren.

Met de auto kan je dichtbij de kerk en het kasteel komen, maar het laatste stuk moet lopend worden afgelegd. Overal staan banken en tafels waaraan bezoekers hun, eventueel, meegebrachte lunch op kunnen eten. Boven gekomen sta je toch wel even perplex. De kerk staat daar op een plein in haar volle glorie. Bruinstenen muren. Niet egaal maar ingelegd. Met ongelijke ronde natuurstenen uit de omgeving bijeengeraapt. Hier en daar een beetje schots en scheef. De ramen zijn afgezet met bruine baksteen. Ook zijn er vierkante pilaren en ronde torens beiden voorzien van beelden. Boven de ramen zijn vaak mozaïek ingelegde stukken te zien, vaak met bloemmotieven of vrouwfiguren. In de tuin rondom de kerk staat een grote zonnewijzer en een beeldengroep voorstellende Lucas 7:37- 8:10. In de tuin, die mooi is aangelegd, groeien en bloeien cactussen en struiken. In het hoogseizoen is de kerk en ook het kasteel op werkdagen van 17.00 tot 20.00 uur te bezichtigen en te bezoeken. In de kerk is het tweede unieke object te zien én te horen. Als enige in de hele wereld heeft de Santuario Santa Maria Magdalena, zoals de kerk officieel heet, een orgel gemaakt van marmeren orgelpijpen. Het is niet een gewoon orgel geplaatst ergens boven in de kerk. Nee het staat vlakbij de preekstoel op de grond.

Tientallen bruin-wit geaderde pijpen staan daar van groot naar klein en van klein naar groot opgesteld. Vastgebonden aan een soort metalen hekwerk. Hoog in de kerk, vlak boven de ingang, hangen nog enkele hele grote, witte ovaalvormige schalen die ook onderdeel uitmaken van het totale orgel. Het orgel wordt niet bespeeld door een organist maar wordt elektronisch bespeeld. De lucht wordt onder in de holle pijpen geblazen en komt via een gleuf er weer uit. Door die gleuf krijgt het zijn klank. Fascinerend om te zien en te horen. De mensen die daar werken en belangstellenden rondleiden zijn ontzettend aardig en hulpvaardig. Wij kregen een uitleg en zelfs een plattegrond in het Nederlands van hen. Vlak naast de kerk, op een heuveltje, is het centro de turismo (VVV-kantoor). Daar kan je alle informatie krijgen over Novelda en omgeving zoals de viering van de ‘fiestas’ . Toegewijd aan de Heilige Maria Magdalena van Novelda die samenvallen met de “Moros y Cristianos” en gehouden worden van 19 tot en met 25 juli. Al met al is een bezoek aan Novelda, de kerk en het kasteel echt de moeite waard en prima te doen op een niet al te warme dag. Een echte aanrader!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Het blijft ergerlijk om te zien hoe nieuwe emigranten beschouwd worden als melkkoeien. Het kan ook anders, kijk eens op onze nieuwe site http://www.lasegundavida.com waar mensen die al geemigreerd zijn nieuwkomers gratis begeleiden.

Mario


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden