Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Van olijven tot olijfolie


Zelf hebben wij niet zoveel olijfbomen op ons terrein staan, maar vijftien. En deze zijn op een nogal brute wijze uit de grond waarin ze stonden gehaald en bij ons in de tuin gezet. Met als gevolg dat het vernielde wortelgestel eerst jaren nodig had om te herstellen. Daar had het alle energie voor nodig. Dus geen olijven. Zonder olijfolie hebben echter nooit gezeten. We hielpen bij vrienden en bekenden en kregen in natura uitbetaald.

Zo ook januari 2014. We waren al enkele keren komen helpen en het schoot al lekker op. Nog maar een boom of zes en de hele oogst, die voortreffelijk was, was binnen.

Plotseling kregen we een telefoontje.. onze vrienden moesten hals over kop terug naar Engeland. Er waren problemen in de familie. Zij konden de oogst niet afmaken. We hebben toen voorgesteld om dat voor hun te doen. Dat was prima en we mochten de opbrengst houden! Een paar keer per week reden we dus naar hun huis om wat te gaan plukken. Mand na mand vulde zich en we waren benieuwd hoeveel kilo’s het uiteindelijk zou blijken te zijn. Onze vrienden hadden een speciaal adres om de olijven in te leveren dus daar besloten wij ook maar heen te gaan. We hadden geen idee hoe alles in zijn werk zou gaan. Je kan niet het hele jaar olijven inleveren, daar staat een bepaalde datum voor. De oogst begint in november en eindigt meestal half februari. Voor die datum moesten we dus alle olijven geplukt hebben en dat lukte. Er zijn hier in Caudete twee punten waar je olijven in kan leveren. Er bestaat verschil tussen beiden en dat weten eigenlijk alleen de eigenaren van olijfgaarden zelf. Bij de ene worden olijven van mindere kwaliteit ingeleverd en bij de andere die van uitstekende kwaliteit. Waarom dat is werd ons gaande het proces duidelijk. Onze vrienden leverde hun olijven altijd in bij de persen van uitstekende kwaliteit.

Nadat wij alle door ons geplukte olijven in grote bakken hadden gedaan besloten we op weg te gaan om ze te laten wegen en te persen. Bij aankomst werden we hartelijk welkom geheten, alsof we ingelijfd werden in de familie van de olijven. Ons werd gevraagd of we al een inschrijvingsnummer hadden. Nee dus, het was voor ons de eerste keer. Die paar olijven van onze eigen bomen hadden we altijd bij de oogst van onze vrienden gestopt. Was niet de moeite van het wegbrengen waard. Maar nu was het wel interessant.. nu hadden we toch wel meer dan honderd kilo..? Toen dat allemaal gewogen was werd de lopende band aangezet. Deze splitste zich halverwege in twee delen. Op het ene deel werden de olijven verder getransporteerd en op de andere werd het blad, takjes, steentjes en ander vuil afgevoerd en in bakken opgevangen. Bij ons zat niet veel blad en dergelijke tussen. Schoon aan de haak bleek het 124 kilo te zijn. Wat een hoeveelheid! Voor de echte olijfboeren was dit natuurlijk niets, maar voor ons wel. Tijdens het transport op de band werd er regelmatig een monster genomen en die olijven verdwenen in een apart bakje. De rest van de olijven verdwenen in een groot gat klaar om geperst te worden. Die zagen we niet meer terug. Met de monsters ging een van de medewerkers naar een aparte ruimte. Daar stond een kleine pers. Daar deed hij de olijven in. Het apparaat werd aangezet en met veel gerammel kwam er toch olie uit dat in een bakje werd opgevangen. Met dat bakje ging de man weer naar een ander apparaat, deed daar de olie in en toen was het afwachten. In dat apparaat werd het oliegehalte van de olijven bepaald. Hoe hoger het getal hoe beter de kwaliteit en hoe meer olie je krijgt. Dertig procent is het maximale en ‘onze ‘ olijven bleken achtentwintig procent te bevatten. Heel erg goed dus. Dit resultaat werd op een vel papier afgedrukt en met dat formulier moesten we naar het kantoor. Wij wilden uitbetaald krijgen in olie en niet in geld. Dat kan ook maar dan krijg je maar ongeveer een derde van de opbrengst.

Wij dus met het formulier naar het ‘kantoor’. Een beetje stoffig kamertje met een ontzettend vriendelijke man achter de balie. Ook hij heette ons hartelijke welkom als nieuwe klant. We kregen gelijk een klantnummer en ons formulier werd in ontvangst genomen. Er werd een nogal ingewikkelde berekening op los gelaten. Van het totaal bedrag werd nog een percentage afgetrokken voor het persen en de kosten die daaraan verbonden zijn. Uiteindelijk konden we kiezen uit iets bij betalen en dan 7 flessen van 6 liter krijgen in plaats van 5. Wij besloten te gaan voor de 6 flessen. Dat was prima en met weer een ander formuliertje werden wij naar het winkeltje op hetzelfde terrein gestuurd. Daar konden we de olijfolie gelijk in ontvangst nemen! Dus geen olie van de, door ons, ingeleverde olijven. Maar wel van dezelfde kwaliteit. En dan kom ik even terug op het verschil tussen de beide inleverpunten. Er zijn Caudetenaren die bij het ene punt olijfolie van mindere kwaliteit inleveren en met dat laatste bonnetje naar het punt gaan waar alleen betere kwaliteit olijfolie ingeleverd wordt. Slecht inruilen voor goed.. ook een manier. Maar wij hadden dus recht op 42 liter olijfolie van de beste kwaliteit.. en dat is heel erg veel. Ook in prijs is dat best wel aardig wat. In de supermarkt betaal je voor 6 liter gewone olijfolie ongeveer € 15,00. In de winkel kregen we 7 grote plastic flessen mee. Daar kunnen we jaren mee voort. Zoveel gebruik je in het dagelijks gebruik nou ook weer niet. Dus wel het een en ander uitgedeeld. Maar ondanks dat staan er toch nog een aantal flessen in de kast. Maar bederven doet het niet dus dat is geen probleem. We genieten er elke dag van!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden