Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 48 - Een leven in Spanje


Even voorstellen.. Mijn naam is Marjan van den Dorpe. Getrouwd met Tom van den Dorpe.
Al vanaf het moment dat wij elkaar leerden kennen, nu ongeveer 26 jaar geleden, hadden we het zelfde idee. Zonder dat we het van elkaar wisten wilden we weg uit Nederland. Het politieke- alsook het gewone klimaat trok ons niet meer.
In de loop van die 26 jaar zijn we de halve wereld over gezworven. Noord- Amerika, Nieuw-Zeeland, Afrika, Thailand, Noorwegen, Denemarken, Mexico en Spanje. We hebben veel landen tegen het licht gehouden zoals bij voorbeeld Nieuw- Zeeland. Maar daar was het voor ons niet mogelijk om een visum te krijgen.
Ook is het daar nou niet echt veel warmer dan in Nederland. Zodoende kwamen we uit op Zuid Europa. Italië trok ons geen van beiden en in Portugal zijn de voorzieningen nog niet zo goed.
Blijft Spanje over en daar hebben we ons dan ook op georiënteerd. Dat resulteerde in het veelvuldig bezoeken van de Second Home beurs in Utrecht. Zoeken op internet en ons aanmelden als lid bij Amigos de España. Een organisatie die Nederlanders begeleidt bij de plannen om naar Spanje te emigreren.
Op allerlei gebied zouden ze je kunnen helpen. Juridisch, administratief en wettelijk. Van de eerste stap tot aan het moment van tevreden wonen in het nieuwe vaderland. Zouden ze kunnen, misschien ontdekt u al enige reserve. Want wat bleek, ze wisten van alles iets maar volstrekt niet genoeg om je van het begin tot het einde vakkundig te begeleiden.
Ook rekende ze een fors bedrag voor het bezichtigen van huizen. Het liep per huis met ongeveer honderd euro op. Een dure grap als je zeven huizen op één dag zou willen gaan bekijken.

Wij zijn zelf dus maar aan het zoeken geslagen besloten om te beginnen in het zuidelijkste puntje van Spanje, Gibraltar en zo langzaam naar het oosten de kust langs te gaan .We hadden een verlanglijstje met punten waar ons toekomstig huis aan zou moeten voldoen. In de provincie Andalucia kwamen we er al snel achter dat je daar niets aan een huis aan- bij- op mocht bouwen. Je kocht het zoals het op dat moment was en verder niet. Ook geen andere gebouwen, zoals een schuur of zo. Er heerste een totale bouwstop.
In het verleden was er veel te veel gebouwd met of zonder vergunning en dit heeft tot totale wildgroei geleid wat het landschap niet ten goede kwam. In die provincie konden wij, hierdoor, niet vinden wat we zochten. De volgende vakantie dus iets noordelijker gepland, Benidorm. We waren het er beiden over eens dat we absoluut geen huis aan de kust wilden kopen.
Om de andere dag trokken we erop uit om de omgeving te verkennen. Met of zonder makelaar.
Uiteindelijk een afspraak gemaakt met een makelaar die we al via internet hadden leren kennen. Het klikte zo goed dat we nu vrienden van elkaar geworden zijn. Met haar hebben we de streek rond Alicante, Sax en Caudete bekeken.
Als een van de laatste opties kwam een huis buiten Caudete aan de beurt. Een nieuwbouw huis, drie op een heuvel met een enorm stuk grond er omheen. We reden er naartoe en Tom en ik keken elkaar aan… dit was ons huis.
Als we toen geweten hadden wat we nu weten, dan had de koop nog wel eens uitgesteld kunnen worden. Maar daar kom je meestal veel later pas achter en daar vertel ik over in het vervolg op deze column.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden