Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 52 - Kerst en Oud en Nieuw in Spanje


Spanje is een land dat zijn tradities levendig gehouden heeft en waarvan de bevolking intens deelneemt aan de feesten en festiviteiten die er het hele jaar door gehouden worden. Twee van de belangrijkste feesten zijn Kerstmis en Nieuwjaar.

In de aanloop naar Kerstmis is er de jaarlijkse loterij 'El Gordo' (de dikke) genaamd. Bijna negentig procent van de bevolking koopt een lootje. Op 22 december is de trekking. Iedereen zit dan aan de buis gekluisterd om te zien of hij een deel van de € 1,8 biljoen aan prijzengeld gewonnen heeft.
De nummers worden door kinderen van het 'San Lldefonso weeshuis' zingend bekend gemaakt.

Het Kerstfeest is in Spanje een familiefeest bij uitstek. In de meeste huizen staat een kerstboom en een kerststal. De hele familie komt samen om te genieten van de avondmaaltijd op kerstavond of het middagmaal op de eerste kerstdag. Afhankelijk van de gewoontes van de streek.
In de maand december kan je zelfs in het kleinste bergdorpje de 'Belenes Vivientes' (de levende kerststallen) gaan bewonderen. Soms worden zelfs hele staten omgetoverd en waan je je eeuwen terug in de tijd.

De Spanjaard is normaal gesproken al een echte zoetekauw, maar in de maand december stijgt de verkoop van zoetigheid maar liefst met dertig procent. Weken van te voren wordt er in de familie al beslist welk kerstdiner er op kerstavond wordt geserveerd.
Wanneer op die avond de hele familie zich rond de feesttafel schaart komen de lekkerste gerechten tevoorschijn. Zoete amandelsoep, kerstkapoen, artisjokken met bechamel- of amandelsaus, 'turrón' (een dikke plak, gevulde chocolade of noga met of zonder noten), suikerkransen, in wijn of siroop gekookte vruchten, amandelkoekjes, kransjes in siroop of zandtaartjes (los polvorones).Een recept:
Zoete Amandelsoep: Ingredienten: 150 gr. gepelde amandelen, 1 lt. melk, 125 gr. suiker, 1 vanillestokje, 1 kaneelpijp, 2 eetlepels maďzena, een halve dl. slagroom, een paar sneden brood en als laatste olijfolie extra virgen.
Bereiding: Neem een pan en rooster hierin de amandelen. Stamp ze daarna fijn in een vijzel of maal ze in de keukenmachine; breng de melk heel langzaam aan de kook en voeg suiker, vanillestok en kaneelpijp toe, blijf roeren zodat de smaken zich goed kunnen vermengen; neem de slagroom en roer hier heel voorzichtig de maďzena door; meng daarna de amandelen erdoor; voeg dit mengel aan de kokende melk toe en laat de melk nogmaals koken; rooster de boterhammen in een pan met olijfolie;verwijder de vanillestok en de kaneelpijp en serveer deze soep met de geroosterde boterhammen. Que aproveche (eet smakelijk).
De maaltijden op kerstavond of eerste kerstdag worden laat op de dag gegeten. Soms zelfs rond middernacht.

Op 26 december, tweede kerstdag, zijn de banken weer open en verschijnen er ook weer kranten.
Op 28 december is het de dag van de moppen en grappen, vergelijkbaar met 1 april in Nederland.

Oudjaar:
Speciaal op oudjaar (San Silvestre) worden er hardloopwedstrijden gehouden. De deelnemers zijn verkleed en het doel van deze wedstrijd is het ophalen van geld voor de armen. De meeste mensen dragen die dag een rood kledingstuk (vaak lingerie) of een kledingstuk met een rode binnenkant. Dat zou geluk brengen. Een andere traditie op die dag is op culinair gebied. In de meeste families wordt dan de zogenaamde Roscón de Reyes gemaakt.

De koningstaart:
Een in een kransvorm gebakken taart waarin enkele cadeautjes verstopt zijn. Onder deze cadeautjes zit een beeldje met de beeltenis van een koning. Wie deze trekt is winnaar. In de taart zit echter ook een boontje verstopt. Wie deze in zijn stukje taart heeft, moet de hele taart betalen.
Tegen middernacht op 31 december komt de hele familie bij elkaar. Thuis, op de straat of in de bar, gewapend met een glas champagne en een zakje druiven. Als je zelf geen zakje druiven bij je hebt dan krijg je er wellicht één cadeau van de barman. Op de twaalf laatste slagen van het oude jaar werkt iedereen de twaalf druiven naar binnen op het ritme van de slagen. Lukt dat, dan geeft dat geluk aan het nieuwe jaar.

De Kerstman wint langzaam terrein in Spanje, maar veel populairder zijn de Drie Koningen: Melchor, Balthasar en Gaspar. Bijna in elk dorp trekt dit trio door de straten. Het geven van cadeautjes en snoep hoort bij deze dag. Het is voor de kinderen de meest belangrijke dag van deze periode van het jaar.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden