Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

week 9 - Santa Barbara


Alhoewel er heel veel werk in en om huis te doen is, is er uiteraard ook tijd voor ontspanning en het ontdekken van de (leef) omgeving. Een investering in de toekomst, zo kan je het zien. Dan weten we vast de mooie plekjes te vinden voor vrienden en kennissen die bij ons op bezoek komen. Eén zo’n mooi plekje is het kasteel Santa Barbara in Alicante.
Het ligt, hoog uittorenend boven de stad, op een rots van 166 meter hoogte genaamd Mount Benacantil. Het ligt bijzonder strategisch.Vanaf het hoogste punt heb je een fantastisch uitzicht over de zee, de baai van Alicante en het achterland.

Iets over de geschiedenis van het kasteel

In de 12e eeuw kreeg de rots, van onderzoeker Al-Idisi, de naam Banu-Iqatil ( Arabisch voor ‘From Alicante’).
Op de hellingen van deze rots zijn overblijfselen gevonden uit het Bronzen Tijdperk. Maar ook van de Iberische en Romeinse civilisatie. Op 4 december (de dag van Santa Barbara) 1248 versloeg Alfonso X (de wijze) de Arabieren en in 1296 nam James II het kasteel in bezit voor de troon van Aragon. Toen Peter IV het in het bezit kreeg werd het iets opgeknapt. Maar tijdens het bewind van Philips II werden afdelingen en kamers verbouwd in de staat waarin ze nu nog te zien zijn.
Het kasteel leed behoorlijke schade tijdens de bombardementen door de Franse vloot in 1691. Dit zelfde gebeurde nog een keer tussen 1706 en 1709 tijdens de Spaanse successieoorlog. Alicante werd toen bezet door Engelse troepen. De laatste militaire aanval vond in 1873 plaats.

Tot 1963 werd het kasteel aan zijn lot overgelaten. In dat jaar werd het uiteindelijk opengesteld voor publiek. Ook in dat jaar werden er twee liften in de rots aangelegd met een hoogteverschil van 142,70 meter.

Het kasteel bestaat uit drie gedeeltes. De hoogst gelegen is “La Torreta”.Hierin staan enkele kluizen uit de 11e en 13e eeuw. Hierin bevinden zich enkele van de overblijfselen van het oude fort. Het hoogste punt van dit gedeelte van het kasteel heet “Macho del Castillo”. Daar stond eens de oude citadel.
Het middelste deel vormt meer het hoofdgebouw. Gebouwd in 1580. Dit wordt aangeduid als de kamer van Phillip II.
Het laagste gedeelte dateert uit de 18e eeuw. Binnenin bevindt zich een bolwerk genaamd “Revellin del Bon Répos. Dit wordt nu als garage gebruikt. Ook staat daar een gedenksteen ter nagedachtenis aan Félix Berenguer de Marquina een legerofficier die tot generaal benoemd werd en over de Filippijnen en Mexico regeerde.
Tot zover een globaal overzicht van de geschiedenis van Santa Barbara.

Toen wij de eerste keer in Alicante kwamen, zagen wij het kasteel al van verre liggen. De lift, die de ingang heeft aan de Avenida Jovellanos (tegenover het strand genaamd Postiquet) werkte niet vanwege een verbouwing.
Na navraag gedaan te hebben bij de plaatselijke VVV bleek dat deze verbouwing nog wel een jaartje zou duren. Ons werd toen niet de mogelijkheid gewezen met de auto tot aan het kasteel te rijden. Die mogelijkheid ontdekten wij bij ons volgende bezoek aan de stad.
Na de auto achter gelaten te hebben op de parkeerplaats is het nog een aardige klim naar het kasteel toe. De wegen zijn heel goed, maar de helling is knap stijl. Maar het uitzicht is adembenemend.

Het bezichtigen van Santa Barbara is gratis en is elke dag mogelijk. In de wintermaanden (van november tot en met maart) is het open van 09.00- 19.00 uur en de rest van het jaar van 10.00 tot 20.00 uur. De lift kost € 2,40, maar als de kaartjesautomaat stuk is, is het gratis!

Op de foto links: het prachtige uitzicht over Allicante vanaf het kasteel Santa Barbara.
Op de foto rechts: Santa Barbara
Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Hallo Marjon van de Dorpe, Inderdaad, het uitzicht is echt geweldig. Je kijkt over de hele stad, en met goed weer ziet het er extra mooi uit. Op het moment zijn er ook renovatiewerkzaamheden waardoor er als dit klaar is een echt juweeltje zal zijn om te bezoeken. Misschien ook een leuke tip voor je bezoekers, ik weet niet precies hoe het heet, alleen op de weg N332 naar Benidorm moet je even voor Benidorm het binnenland in en dan kan je grotten bezoeken. Van binnen zijn deze adembenemend en het uitzicht vanaf deze grotten , geweldig!! Als ik weer in Spanje ben geweest kan ik eventueel de juiste plaats benoemen, deze gegevens heb ik niet in Nederland bij de hand. Ik lees je colums met plezier. hartelijke groeten, Helga Hagenaars www.punta-prima.nl info@punta-pima.nl

Helga Hagenaars
Zou Helga Hagenaars een reactie willen geven. de in haar reactie geschreven website en mailadres leveren geen gegevens op. ik had haar graag een mailtje willen sturen

m. van den Dorpe


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden