Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 11 - Spaanse les


Als je geëmigreerd bent en dus in een ander land dan Nederland woont, is het eigenlijk van zelfsprekend om de taal van je nieuwe vaderland te leren.
Wij zagen op aanplakborden in Caudete de mededeling dat geinteresseerden zich konden inschrijven voor onder andere de cursus Spaans voor beginners en gevorderden. Plaats van handeling de school voor volwassenenonderwijs aan de Calle St Jaime in Caudete. Maar in dat gebouw wordt niet alleen Spaans gegeven maar onder andere ook Engels voor beginners, computeronderwijs en een cursus lassen.

Wij melden ons aan en moesten alleen een kopie van het NIE-nummer en een pasfoto meenemen. Dit alles om te zien of jij wel jij bent en er niet elke keer iemand anders komt.
We schreven ons in voor de beginnerscursus Spaans. Een gratis cursus.
De kosten van de docenten en het lesmateriaal worden voor het grootste deel vergoed door de provincie Castilla de Mancha. Het enige wat wij zelf hebben moeten aanschaffen waren een twintigtal kopieën voor de totaal prijs van € 3,30.
De cursusdagen voor onze groep zijn op donderdagavond van 17.30 tot 19.30 uur en vrijdag van 09.30 tot 11.30 uur. De groep is heel gemęleerd. In het totaal ongeveer twaalf personen. Er zitten Engelsen, Marokkanen, Nederlanders (wij dus), een vrouw uit de Filipijnen en één uit Turkmenistan in. Eigenlijk spreken we elkaar alleen voor de les even. Onderling contact na de lessen is er nog niet geweest. Wel hebben we nu een Engels echtpaar uitgenodigd op de thee.

In principe kun je bij de cursus beginnen of invallen wanneer je wilt, maar beter is natuurlijk om van het begin af aan van de partij te zijn.
Soms moeten cursisten halverwege de les weg in verband met werk. Dit is uiteraard geen bezwaar.
Les krijgen we van een ontzettend lieve lerares, Ana genaamd. Iemand met engelengeduld. In de klas zelf mag alleen maar Spaans gesproken worden. Dus krijgen we alles uitgelegd in het Spaans. En schrijven en spreken we in het Spaans. Dus ook vragen stellen in het Spaans! Dit kan soms best lastig zijn. Maar Ana is erg inventief. Als ze het met woorden niet duidelijk kan maken, dan tekent ze het onderwerp gewoon op het bord of doet het na. Deze methode is ontzettend leuk en heel erg leerzaam.

We hebben in Nederland al twee jaar een Spaanse cursus gevolgd, maar qua uitleg vonden we deze niet echt goed en in verhouding ook erg duur. Ana doet het anders. Buiten de onontkoombare en nodige grammatica om worden er woordspelletjes gespeeld. Een spelletje ganzenbord krijgt daardoor een hele andere dimensie. Kom je namelijk op een plaats op het bord terecht, dan staat daar bijvoorbeeld dat je drie namen van fruitsoorten moet opnoemen om verder te mogen gaan. Voor de eerste persoon die daar op komt is dat nog wel te doen. Maar kom je als tweede dan mag je de namen die al genoemd zijn niet meer gebruiken. Voor de laatste wordt het dan echt een heel lastig karwei.

Een ander spel is een hulpmiddel om de lange lijsten nieuwe woorden een beetje beter te kunnen onthouden. Dat spel hebben we onlangs gespeeld.
Deze keer ging het over de namen van de delen van het gezicht, zoals neus, kin, haar, ogen en oren. Ana deelde papiertjes uit en bij nummer een moest iedereen iets schrijven over het hoofd. Een groot, klein of rond hoofd. Daarna moesten we die regel van het papiertje omvouwen en aan onze buurman/vrouw geven. Op regel twee (van het nieuwe papiertje) moesten we iets schrijven over de ogen. Bruine, grote, dichte of groene ogen. Weer omvouwen en weer aan de buurman/vrouw geven. Zo ging dat tot en met nummer tien. Hierna kregen we elk een totaal opgevouwen papiertje terug en wat er op dit papiertje stond moesten we uittekenen! Grote hilariteit alom. De meest vreemde gezichten kwamen te voorschijn!Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden