Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

week 12 - Koelkast op gas


Toen Tom en ik vorig jaar onze spullen in Nederland aan het inpakken waren voor onze verhuizing naar Spanje stonden wij te dubben of we de koelkast en/of diepvriezer mee zouden nemen. Uiteindelijk besloten we beiden te laten staan. En dat was achteraf een hele goede beslissing!

We kwamen in april 2009 aan in Spanje en het was al tussen de 25 en 30 graden. We hadden op dat moment nog geen vaste aansluiting voor elektriciteit, maar iedereen verzekerde ons dat dat een kwestie van dagen zou zijn.
Om toch onze vleeswaren en dergelijke goed te kunnen houden bij deze temperatuur, schaften we een koelbox aan met koelelementen. Deze alleen konden de hitte echter niet aan. Met als gevolg dat we elke dag naar de Mercadona op en neer reden om de dagelijkse boodschappen te halen plus een grote zak ijsbrokken.

Dat we binnen enkele dagen op het lichtnet aangesloten zouden gaan worden bleek een fabeltje. In het begin leverde een klein aggregaat de benodigde stroom voor enkele lampen en één pit om te koken. Pas op niet alles tegelijk gebruiken!! Maar na een maand ging dit echt vervelen en werd dat ook te duur. Per dag ging er ruim 10 liter benzine doorheen. Nou is de benzineprijs in Spanje veel lager dan in Nederland, maar toch.
We schaften een groter aggregaat aan en koppelde deze aan een tank gevuld met 2500 liter gas. Gas is ook prijzig maar het is beter te doen dan benzine. Met dat aggregaat konden we eigenlijk bijna alles doen op het gebied van elektriciteit. Koken op keramische platen (niet alle platen tegelijk aan, dat niet) de oven gebruiken (niet samen met de kookplaten!) de boiler gebruiken (niet gelijk met de kookplaten of oven!) en alle lampen in huis erop laten branden.
Maar dat aggregaat staat niet dag en nacht te stampen. Kost een vermogen aan gas! Dus om het betaalbaar te houden zetten we het ongeveer drie uur in de ochtend en vier uur in de avond aan.
Maar wat doe je dan met een koelkast. Die ook op het aggregaat aansluiten houdt in dat deze twee-derde van de dag zonder stroom staat en dus niet kan koelen of vriezen. Dat werkt dus niet.

Een koelkast op elektriciteit was dus geen optie. Maar wat dan? Van vrienden, die al enkele jaren eerder hier naartoe geëmigreerd waren, hoorden wij dat er ook koelkasten zijn die op gas werken. Nog nooit van gehoord. Wij op zoek.
In de plaatselijke Electrodomesticos vonden we zowaar een dergelijk exemplaar. Er is maar één merk dat zo’n koelkast op de markt heeft gebracht dus weinig keuze! We bestelden deze koelkast en enkele weken later kregen we bericht dat hij geleverd kon worden. Vreemd genoeg wel tegen een hogere prijs dan we in de winkel gezien hadden….

Hij werd gebracht en op zijn plaats gezet en daarmee was de kous af. Geen uitleg van de werking of zo. Niets. Maar onze vrienden schoten ons te hulp. Die hadden al drie jaar ervaring met een dergelijk apparaat en konden ons uitleggen wat we moesten doen. We boorden een gat door de muur naar buiten en daardoor ging de slang voor het gas. Slang aansluiten op de koelkast en buiten op een gasfles. Gasfles openzetten en op de startknop van de koelkast drukken tot het vlammetje gaat branden.
En dan komt het.. controleren of de koelkast het ook daadwerkelijk doet. Aan de achterkant hiervan staat verticaal een aluminium buis met de opening naar boven gericht. Deze buis steekt iets boven de koelkast uit. Die buis is hol en hierdoor wordt het warme afgewerkte gas afgevoerd. Aan de warme lucht, die uit die buis komt, kan je dan voelen of de koelkast nog werkt.

Na installatie roken we de koelkast wel, maar wij dachten dat dat nieuwigheid was… totdat de kamer blauw van de rook zag…
Wat bleek, de buis en alles wat daarbij hoort moest regelmatig worden schoongemaakt! Wisten wij veel. Onze goede vriend kwam er weer bij en liet ons zien wat er dan zoal moest gebeuren. De koelkast uitschakelen en naar voren schuiven zodat je bij de achterkant kan komen. Daarna een moertje los draaien. Dan komt de bewuste pijp los.
In het onderste deel van deze pijp zit een stuk gedraaid ijzerdraad met daaraan een soort metalen gedraaide lepel. Deze lepel hangt, bij het in bedrijf zijn van de koelkast, vlak boven de gasvlam en zorgt voor het roteren van het afgewerkte gas. Hierdoor voorkom je roetaanslag.
IJzerdraad plus lepel moeten heel goed schoongemaakt worden en glad zijn. Het minste of geringste oneffenheidje op de lepel kan roetaanslag tot gevolg hebben. Poetsen met een schuurmiddel en daarna goed droogwrijven is het devies. De brander onderin de koelkast moet ook goed schoongemaakt worden. Voor het schoonmaken van de pijp zelf hangt aan de zijkant van de koelkast zelfs een rager.
Na deze clean-up alles weer in de juiste volgorde in elkaar zetten en de koelkast weer op zijn plaats terugschuiven en aanzetten.

Dit schoonmaken is niet een klusje dat je maar één keer per jaar hoeft te doen. Nee, wil je geen risico lopen op zwarte muren of een kamer vol rook, dan is het aan te raden om dit ten minste elke maand te herhalen.
Wij hebben de regel ingesteld dat bij het wisselen van de gasfles (één keer per drie weken), we ook gelijk de koelkast onder handen nemen. Dit voorkomt dat je het een keer vergeet en je voor vervelende verrassingen komt te staan.

We zijn erg blij met onze koelkast. Hij werkt uitstekend. Dag en nacht!
Zouden we besloten hebben om een elektrisch exemplaar aan te schaffen, met het idee dat we snel een aansluiting voor elektriciteit zouden krijgen, dan hadden we nog steeds met ijsblokjes moeten werken. Want stroom via het lichtnet hebben we, na bijna een jaar, nog steeds niet!Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Mischien ben ik erg voorbarig met mijn oordeel, maar als je weet dat je naar een land verhuisd waar zaken anders worden geregeld als stroom etc. etc. dan zorg er toch voor dat je een goed betaalbaar alternatief hebt, zoals b.v. autonoom solar systeem. Dat heb ik nl. zelf in Griekenland bij mezelf aangelegt, en dat werk perfect.De manier van hoe sommige naar het buitenland vertrekken vind ik vaak van het "ik vetrekt" niveau. Toch erg veel succes daar in Spanje.

J van den Heuvel
Ook koelkasten in caravans kunnen op gas werken.

jan smith


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden