Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

week 19 - Árboles centenarios of te wel oeroude bomen


Zo af en toe gaan Tom en ik winkelen in Alicante. Een leuke, gezellige stad met een oud centrum en kleine winkeltjes. Het bruist er van het leven. Alleen is, en dat schijnt typisch Spaans te zijn, aan de buitenkant van een winkel niet te zien wat voor winkel het is. Aan uithangborden etc. doen de Spanjaarden niet.
Alicante heeft ook een mooi aangelegde boulevard. Het plaveisel daarvan is toch wel bijzonder te noemen. Het is in een soort golfdesign gelegd.

Op deze boulevard zijn, buiten heel veel kraampjes, ook nog andere dingen te zien. In de buurt van een park staan oude bomen waarvan er één wel heel erg uitspringt. Het is een gigant in omvang en de takken zijn zó zwaar dat ze met metalen balken ondersteund moeten worden. Wat voor boom het precies is, weet ik niet, maar ik ben altijd benieuwd wat een dergelijke boom, als hij kon praten, allemaal te vertellen zou hebben. De legende doet de ronde dat deze boom al meer dan 3000 jaar oud zou zijn. Dat zou dan een heel verhaal worden!

Maar er zijn in Spanje nog meer van die reuzen. Levende legendes zijn het. Hier volgen er een paar. De ‘Chaparro de la Vega’ in Coripe Sevilla is volgens schattingen 200 jaar oud. Dertien meter hoog en dertig meter breed. Het is een steeneik. Je voelt je als mens dan opeens een nietig wezentje dat hoopt (op z’n best) de helft van de leeftijd van deze boom te mogen halen.
Vroeger had dit overweldigende gevoel een mystieke en misschien zelfs een spirituele uitwerking op de mens. Het bewonderen van het feit dat bomen zomaar, zonder tussenkomst van mensen, uit de grond schieten en zó oud kunnen worden. Dat werkt geloof in de hand. Deze opvatting is in de loop der tijd wel veranderd, maar dat neemt niet weg dat er in Spanje toch nog rond de 130 bomen zijn van 100 jaar of ouder.

Eén van die 130 bomen is te vinden in Villar de Acero, gemeente Villafranca del Bierzo. Hier staat een boom met een omvang van maarliefst 14 meter. De kastanje van, geschat, 800 jaar oud is zó immens dat hij op zichzelf al een klein bos lijkt. 'O Campano', zoals hij genoemd wordt, splitst zich op in 5 armen van ieder 2,2 meter in omtrek!
In Castilla la Mancha staat een andere reus genaamd ‘Encina de las Mil Ovejas’. De naam geeft al aan dat het hier om een ‘kapitale’ boom (Mil= duizend) gaat. Waarschijnlijk meer dan 1000 jaar oud; met een hoogte van 13,5 meter en een kruinbreedte van meer dan 33 meter! Volgens de overlevering is er onder het bladerdak plaats voor meer dan 1500 schapen die daar dan kunnen schuilen tegen de fel brandende zon of de harde regen. De boom is te vinden vanaf de Puertollano en de weg naar Fuencaliente. De boom staat dicht bij de afslag van ‘Valle de Alcudia’. Er staan op deze route zelfs bordjes die naar de gigant verwijzen.

El Chaparro de la Vega is de plaatselijke benaming voor een steeneik van ongeveer 200 jaar oud in Coripe (Sevilla). Deze boom werd zelfs op 21 november 2001 tot ‘Monumento Natural (Natuurmonument) verheven door de Junta van Andalusië! De hoogte is 13 meter en de kruinbreedte telt ruim 30 meter. Ook beslist geen kleine jongen dus. Op de tweede zondag van mei vindt in Copire de traditionele viering van de ‘Romería de la Virgen de Fátima’ plaats. Het beeld van deze heilige wordt dan door de volgelingen naar de omgeving van deze eeuwenoude boom gebracht.

La Olivera Grossa is een 14 eeuwen oude olijfboom die de vruchtbare grond van Villajoyosa uitgekozen heeft om wortel te schieten en een lang en gelukkig leven te leiden. Deze boom is hoogstwaarschijnlijk de oudste olijfboom van Alicante en heeft een hoogte van ongeveer 7 meter en een kruinbreedte van 9 meter. Deze reus, die in zijn of haar leven (wat zeg je van een boom eigenlijk) voor een gigantische hoeveelheid olijven gezorgd heeft, is uiteraard de trots van zijn standplaats Ermita de Sant Antoni. Als je de boom ziet dan lijkt het dat alleen de in elkaar verstrengelde takken nog in leven zijn gezien de bladeren en vruchten. Maar in principe verkeert de hele boom in een nog uitstekende staat.

Het is eigenlijk ongelooflijk dat deze wezens echt honderden en in een enkel geval zelfs duizenden jaren oud kunnen worden. Er bestaan meerdere boomsoorten die bijna bovennatuurlijke leeftijden kunnen bereiken, zoals sommige soorten van de kustmammoetboom of de Taxus. Toch wordt geen van deze bomen, ook niet de hier in dit stukje vermeldde, ouder dan de dennenbomen die groeien in de bergen van Californië, Nevada en Utah.

In 1953 bestudeerde wetenschapper Edmund Shulman bomen toen hij tijdens zijn studie naar de oudheid van de kustmammoetbomen te horen kreeg dat er in de White Mountains van Californië nóg oudere bomen zouden voorkomen. Dit bleken dennen te zijn. Na analyse bleek dat meerdere exemplaren ouder waren dan 3000 jaar. Kort na dit onderzoek ontdekte hij zelfs een exemplaar dat de 4000 jaar overschreed. In 1957 ontdekte hij zelfs een boom van 4723 jaar oud. Deze boom heeft nog steeds het record op zijn/haar naam staan en is de oudste boom van de wereld. Om vandalisme te voorkomen is de juiste locatie van Matusalén (zoals Shulman hem genoemd heeft ) tot op de dag van vandaag nog strikt geheim gehouden.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden