Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 23 - Eindelijk stroom! (deel 1)


Ja hoor het is dan eindelijk een feit. We hebben stroom! Geleverd door het net en niet meer via het aggregaat! We kunnen ons geluk niet op. Voor Spaanse begrippen is het eigenlijk nog snel, Al na een jaar! Er zijn hier mensen, ook Spanjaarden, die al meer dan 3 jaar zitten te wachten. En ook zijn er mensen die dat al 17 jaar doen. Maar die moeten dan ook alle leidingen laten trekken en palen laten zetten. Totale kosten daarvoor bedragen een slordige € 20.000.

Bij de bouw van ons huis, nu ongeveer vier jaar geleden, had de bouwer, toen nog in goeden doen, dit allemaal al geregeld en betaald. De palen voor de drie huizen stonden dus al op het moment dat wij ons huis voor het eerst zagen. Ook alle leidingen waren al aanwezig en hingen van paal tot paal. De verkopende partij vertelde ons dan ook doodleuk dat het maar een kwestie van een paar dagen zou zijn totdat we stroom via het net geleverd zouden krijgen.
Toen wisten we nog niet wat we nu wel weten. Anders hadden we het huis nooit gekocht voordat we een schakelaar in het huis om zouden zetten en we met eigen ogen zouden zien dat de lamp dan ook brandde. Onze Engelse buren hadden hun huis al een jaar eerder gekocht dan dat wij. Al die tijd hebben ze er maar een week per jaar in kunnen wonen. Reden... geen stroom!

Wij gingen er van uit dat het aansluiten door Ibedrola echt maar een kwestie van dagen zou zijn. Alles was immers aanwezig en de enige lijn die nog ontbrak was de directe lijn naar de schakelkast in het huis. Fluitje van een cent zou je zeggen… maar dan redeneer je met je Nederlandse verstand en dat moet je hier totaal laten varen.
We zouden ons door een enorme stapel papier heen moeten worstelen. Maar dat wisten we, ten tijde van de koop, nog niet. Maar goed ook! Later, in een andere column, kom ik uitgebreid terug op deze hele papierwinkel omdat ik gelezen heb dat daar toch wel behoefte aan bestaat. Zeker voor diegene die op het punt staan om ook naar dit land te emigreren.

Bij de koop van het pand zouden eigenlijk sowieso de benodigde papieren voor water en elektriciteit hebben moeten zitten. Het zogenaamde bulletin de elektricista en het bulletin de aqua. Wij hadden, om dit voor ons keurig in orde te maken en te controleren op echtheid, een advocaat in de arm genomen. We kwamen er te laat achter dat deze man maar half werk heeft gedaan. Maar een Spanjaard maakt nooit fouten en toen wij hem hierop wezen, vertelde hij ook doodleuk dat wij hem daarvoor dan de opdracht hadden moeten geven! We deden zelf dus een aanvraag voor elektriciteit bij Ibedrola. De enige maatschappij voor deze regio.

Spanje is, voor elektriciteit, ingedeeld in districten en aangezien Ibedrola de grootste en de machtigste is heeft zij de meeste districten. Concurrentie is er niet. Het is Ibedrola of niets. Simpel. Eerst moesten we aan de nodige papieren komen om aan te kunnen tonen dat wij legaal het huis hadden gekocht en dat alles wat op het terrein stond ook legaal gebouwd was. Toen we dat allemaal voor elkaar hadden bleef de stroom nog uit. Maar we woonden al wel in het huis en zonder stroom of bijna zonder was toch wel erg lastig.
We schaften een aggregaat aan met een aardige capaciteit (5500 watt) en lieten het ombouwen van benzine naar gas. Gas zou véél voordeliger zijn dan benzine en ook dan elektriciteit. Een fabel! Aan gas verstookten we per maand enkele honderden euro’s. En dat is bijna net zo duur als benzine aan de pomp!
We weten het nu nog niet helemaal zeker, maar elektriciteit moet toch veel voordeliger zijn anders zou geen enkele Spanjaard de elektriciteitsrekening meer kunnen betalen.

Op ons terrein werd een grote gastank geplaatst met een capaciteit van 2500 liter vloeibaar gas. Cepsa, de leverancier van gas, houdt er een hele andere filosofie van klantenbehandeling op na dan Ibedrola dat doet. Voor Ibedrola maakt een klant meer of minder niet uit. Ze sluiten je pas aan als zij dat willen en niet wanneer jij dat nodig vindt.
Cepsa is blij met elke klant en komt direct als je belt. Het aggregaat werd op de tank aangesloten en zo konden wij ons huis toch voorzien van het nodige licht.

Maar diverse dingen tegelijk gebruiken... dat ging niet. Koken op de, standaard aangebrachte, elektrische kookplaten en stofzuigen bijvoorbeeld. Dat ging absoluut niet. Trok het aggregaat niet. Alle elektrische kookplaten tegelijk aanzetten ging ook niet. T.v. kijken en de wasmachine laten draaien…. Mooi niet.
Het werd echt elke dag een puzzel. Wat gaan we doen en wanneer. Wat is het voordeligst en hoe voorkomen we overbelasting van het aggregaat (onze lifeline). In de zomer is dat nog niet zo erg. Warm water komt van het zonnepaneel op het dak en binnen in huis is het warm genoeg. Geen kachel nodig ook.
Maar in de winter is dat een heel ander verhaal. Warm water komt dan uit een boiler die op gas draait. Dat is wel te doen, maar de temperatuur van het water is niet stabiel en je staat dan of te verbranden of te vernikkelen.

Ook de was doen is een avontuur op zichzelf. De stroom, opgewekt door het aggregaat als het op gas loopt, is niet stabiel genoeg. We moeten het dan op benzine laten lopen en dan nog maakt de trommel geen hele slagen en wordt de was maar half schoon. Voor de fijne was hebben we uiteindelijk een fantastische oplossing gevonden. In het dorp is een wasserette, gerund door een ongelooflijk aardige mevrouw. Zij rekent € 10,- voor een hele grote waszak vol vuile was. In die prijs zit dan wassen, vouwen en strijken. De nieuw gekochte strijkplank blijft bij ons dan ook in de originele verpakking in de kast staan! Wordt vervolgd.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


En wij vinden het maar vanzelfsprekend dat onze apparaten het doen als we een stekker in het stopcontact steken of dat de lamp aangaat als je de schakelaar omzet. Ben blij dat de oven gebruikt kan worden. Eens kijken (proeven) wat voor lekkers daarin gemaakt kan worden. Ik kom in september wel even testen. Groetjes van je "vaste gast".

Dorothé


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden