Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 39 - Een parkeerbon… ja leuk!


Als je in Nederland op een parkeerplaats iets langer parkeert dan het betaalde bedrag toelaat, loop je al snel de kans een geel bonnetje onder je ruitenwissers aan te treffen. Het te betalen bedrag loopt dan vaak in de tientallen euro’s. Gelijk betalen voorkomt een verhoging of zelfs een wielklem. Hier in Spanje is het in sommige steden echt een avontuur om een dergelijke ‘bekeuring’ te krijgen.

Een tijdje geleden lokten Tom en ik dit bewust eens uit en je moet echt moeite doen om er een te krijgen. We reden naar Villena (een plaatsje ongeveer 15 kilometer van Caudete vandaan) en parkeerden de auto bij een parkeermeter. We liepen naar de betaalautomaat om te kijken hoeveel we zouden moeten gaan betalen. Het tijdstip waarop wij onze auto parkeerden was ongeveer half twee in de middag. We lazen op de zuil dat vanaf dat tijdstip tot vier uur in de middag geen parkeergeld betaald hoefde te worden, omdat het dan siësta is. De prijs voor ons was dan ook maar € 0,50 en dan mochten we tot ongeveer half vijf blijven staan. De tarieven voor het parkeren in hartje centrum Villena is 30 eurocent per half uur met een maximum van € 1,25 voor twee uur of meer.

Het was heel erg gezellig bij onze vrienden en het tijdstip van de parkeerautomaat dreigde te verstrijken. Rond half vijf hadden we het wel over bijvullen van de automaat, maar onze gastheer vertelde dat dat niet echt nodig was. Misschien zou het voor ons een leuke ervaring kunnen zijn als we het op z’n beloop zouden laten. We besloten dit maar eens te gaan wagen. Misschien levert het een leuk verhaal voor een column op, je weet maar nooit. Rond half zes waren we beneden en liepen naar de auto. Eerst waren we teleurgesteld, want er leek gččn bonnetje onder de ruitenwisser te zitten, maar bij nadere beschouwing was dat wél het geval. Hij viel alleen niet erg op. Onder een van de ruitenwissers zat een klein wit envelopje en een bonnetje. De BON.

Onze vriend, die mee naar beneden gegaan was hielp ons en legde uit hoe verder te handelen. Hij woont al meer dan twintig jaar in Spanje en daarvan ruim zeven jaar in Villena. Dus weet als geen ander wat er gedaan moet worden. Je kan namelijk deze bon afkopen! Ja echt, dat kan hier zomaar. Hier, in vogelvlucht, de procedure daarvan. We pakten het bonnetje en het kleine envelopje en liepen naar de parkeerautomaat waar we het parkeerkaartje ook gekocht hadden. Op die automaat zitten vier knoppen, waaronder een blauwe. Daar moesten we op drukken. Op een schermpje kwam, in het Spaans, de vraag te staan of we de bon wilden afkopen voor het astronomische bedrag…€ 3,50. We keken elkaar even verbijsterd aan en begonnen toen onbedaarlijk te lachen. Als bij onze vriend, in de ochtend, de tijd van de parkeermeter voor zijn auto verstreken is, komt hij daar zijn bed niet meer voor uit want..een dagkaart kost € 3,20 en bovenop dit bedrag komt dus nog € 0,30 boete, ongeacht hoelang de meter dan ook maar afgelopen is. Wielklemmen… nee hoor.! Het bedrag is en blijft € 3,50.

Na deze uitleg van hem gooiden wij het bedrag in de automaat en drukten op de groene knop om de afkoop te bevestigen. Hierna kwam uit een gleuf in de zuil een kaartje. Dat lijkt dan op een parkeerkaartje, maar er staat het bedrag van € 3,50 op en het tijdstip van betalen. De bedoeling is dat je dat bonnetje plus DE bon met elkaar in het envelopje doet en in een daarvoor bestemde (andere) gleuf onder in dezelfde automaat stopt. Voor jou is daarmee de kous af. De automaat wordt regelmatig geleegd en op een bureau zit een ambtenaar die tot taak heeft de envelopjes te openen en de bonnetjes met elkaar vergelijken. Klopt alles dan gooit hij beide bonnen in de prullenmand.

Klopt het niet dan krijgt de automobilist (eigenaar) van de geparkeerde auto nog een maand de tijd om het bedrag te betalen. Doet hij dit binnen die maand dan gaat er 30% af van de oorspronkelijke prijs. Maar betaald hij dan nog steeds niet, dan wordt het hele bedrag berekend. Maar op de eerste bon (die je diezelfde dag nog kunt afkopen) staat geen bedrag vermeld. Kan zijn dat dit per gemeente verschillend is.

De reden waarom de gemeente Villena of Elda dit beleid hanteert? De burgemeester wordt door de plaatselijke bevolking gekozen en impopulaire maatregelen als het geven van dure parkeerbonnen, zal hij of zij dus niet nemen. Eigenlijk is het best leuk om een keertje een parkeerbon te krijgen. Het is een unieke ervaring.Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden