Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 49 - De oogst is rijp (deel 2)


Zoals ik al schreef in het eerste deel, vlotte het niet erg met de door ons in de groentetuin geplante gewassen. Alles kreeg een enorme groeispurt en daarna ging het alleen maar achteruit. De grond was droog en gebarsten ondanks dat we alles tegen zonondergang rijkelijk bevloeiden..
Deskundigen die naar ons treurig ogende lapje grond kwamen kijken verzekerden ons dat het aan de afwezigheid van mest lag. Nou is gewone koeienmest bijna niet te krijgen. Raar maar waar.. er zijn hier bijna geen koeien! Langs de wegen staan nog wel bordjes waarop een overstekende koe (lees vee) afgebeeld staat, maar geen koe te bekennen. Ergens afgelegen langs een karrenspoor ligt een soort van boerderij waar binnen een omheining enkele tientallen koeien gehouden worden. Niet in een sappige grazige weide, Nee op stoffig kaal zand, bijgevoerd door een mengsel van stug hooi en dorre sprieten stro. Erg florissant zagen ze er dan ook niet uit. Nee daar hoefden we niet erg veel mest van te verwachten.. Wat dan wel?

Schapen! Daar lopen er hier genoeg van rond. Schapen zijn niet erg kieskeurig en eten wat er op het land of langs de bermen groeit. Twee kuddes lopen er in ieder geval hier in Caudete rond. Elk bestaande uit rond de vierhonderd dieren. Overdag lopen die met herder en honden vrij rond, maar in de avond en nacht worden ze in een oude schuur ondergebracht. Wat ze daar laten vallen wordt naar een bedrijf gebracht, gedroogd, in zakken gedaan en verkocht. Onder andere aan ons. Zes zakken van 40 liter moesten het gaan doen. Ook nog wat extra mest gekocht voor onze olijven, waar we er nu onderhand vijftien van hebben staan.

Op een zonnige dag togen wij aan het werk. Spa en hark mee en op naar de moestuin. Na een uurtje werk stonk onze hele tuin naar schapen. Het leek wel of er een hele kudde die dag bij ons in de tuin gegeten had. Alles, maar dan ook alles, stonk naar schapenmest en die geur is nogal doordringend. Tuffie, onze kat, vloog van haar slaapplekje af toen we binnenkwamen en holde gelijk haar tuin in. Wat een lucht..

Maar zou het ook echt helpen? In het begin leek dat er absoluut niet op. Het tegendeel. Ondanks water leek het wel of de mest de plantjes, die het toch al zo moeilijk hadden, eerder verschroeiden dan ervoor zorgde dat ze groter werden. We hadden zo langzamerhand de moed opgegeven er ooit nog een oogst(je) vanaf te kunnen halen. Na de zoveelste droge dag besloot ik om zowel in de ochtend als in de avond de plantjes wat water te geven. We waren elke ochtend toch in de weer met water voor de vogels en anderen die daar gebruik van wilden maken. Dus veel meer werk was dat nou ook weer niet. En wat we nooit voor mogelijk gehouden hadden gebeurde.. alles begon te groeien. De courgettes spoten echt de grond uit. Maar ook de tomaten en de prei begonnen ergens op te lijken.

Zelfs de bloemkoolplantjes kwamen boven de grond en vormden een kroon waar later de kool in zou hebben moeten komen… zou.., want onze huishaas had daar andere gedachten over. Voordat er ook maar een begin van een kooltje in had kunnen komen at hij of zij de plantjes tot op de bodem op. Nou ja.. dan maar geen bloemkool, ook niet erg. Daar leef je dan ook voor in de campo. Het loof van de worteltjes begon ook hoger en groener te worden, maar dat bleef vreemd genoeg onaangetast. Maar er werd ook geoogst. Een courgette van eigen bodem werd in een lekkere smoorpot verwerkt, maar voordat deze in stukjes gesneden werd, even op de gevoelige plaat vastgelegd. Je moet natuurlijk wel met bewijzen komen!

Langzaamaan ging de zomer voorbij. Je merkt dat hier niet echt. Af en toe dwarrelt er een blad van een boom voorbij en ploft dan in het zwembad.. Hé het is herfst. Maar ja wat wil je ook als je tot diep in oktober-november in een t-shirt op het terras kunt zitten. Dan lijkt dat niet echt op de herfst zoals die in Nederland. Maar niet alleen kregen we een oogst uit onze groentetuin ook enkele fruitbomen deden het goed. De appeltjes begonnen te groeien en werden mooi rood. De enkele pruimen die aan de bomen hingen vielen er al af voordat ze de kans gehad hadden rijp te worden en werden direct door haas en konijn opgegeten. Geen verspilling hier. Het loof van de aardappels begon te verrotten en het was tijd voor de oogst. Zeker een halve emmer vol aardappel (tjes) was het resultaat.

De olijven hadden er in het begin aardig moeilijk mee. We kregen goede raad, van iedereen. De ene helft vertelde ons dat we ze niet té veel water moesten geven, anders blijven de wortels te veel aan de oppervlakte terwijl anderen juist het tegenover gestelde beweerden. Veel water in het begin. Liefst elke dag en later een paar keer per week.. Zie daar nou maar eens een goede verhouding in te vinden als totale leek op olijfgebied. Resultaat, te weinig water en de vruchtjes die schuchter het daglicht zagen verdroogden. Maar het kwam niet alleen door te weinig water. Er zat ook een soort rupsje in de bomen die het jonge blad direct inspon met dunne draadjes waardoor het omkrulde en afviel. Helemaal tegen ons principe moesten we, om dit tegen te gaan, naar de verdelgingsmiddelen grijpen. Eén enkel olijfje heeft dit allemaal overleefd en zal misschien aan het einde van dit jaar geoogst gaan worden! Wat ook geoogst gaat worden … de laatste aardbei van de koude (eigen) grond. We schrijven dan 1 december 2010!

Ons moestuintje ligt er nu netjes bij. Omgespit en klaar voor mest en compost. Op naar een nieuw seizoen van groenten uit eigen tuin!Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden