Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 52 - Feesten in Spanje


Sinterklaas: Hij is weer terug. We hebben hem even uitgeleend aan Nederland en Vlaanderen. Wie? Sinterklaas natuurlijk. En nu is hij voor weer bijna een jaar hier in zijn thuisland Spanje. Nou ja, thuisland.. eigenlijk komt hij uit Turkije. Want volgens overlevering komt de heilige Nicolaas uit de streek Lycie in Klein-Azië. Daar zou hij in de derde eeuw geboren zijn. Nadat zijn oom, de bisschop van het (ook in deze streek gelegen) Myra gestorven was, volgde Nicolaas hem op. Hij verrichte daar enkele wonderen en daaraan zou hij zijn populariteit te danken hebben. Nicolaas van Myra overleed op 6 december 342. Zijn populariteit verspreidde zich in Oost- maar ook in West-Europa. In 1050 werd er een kapel in Nijmegen aan Nicolaas gewijd. Overigens zou de term ‘goed heiligman’ een verbastering zijn van ‘goed huwelijks man’. Ook vrijers konden op Sinterklaas rekenen. Uiteraard stond en staat de goedheiligman bekend om zijn liefde voor kinderen. In het verleden zijn de feesten van de 6e en de 28e december samengesmolten tot één feest dat gevierd werd en wordt op 6 december. Met de komst van de protestanten verdween Nicolaas uit de kerken maar het feest werd binnenshuis gewoon verder gevierd. Totdat in 1618 het Tielse stadsbestuur het zetten van de schoen verbood omdat dat toch maar tot nutteloze uitgaven leidde. Pas in de 19e eeuw werd het Sinterklaasfeest weer in ere hersteld en mocht Sinterklaas voor het eerst ‘in het echt’ zijn opwachting maken. Ook uit die tijd stammen de liedjes van:’ Zie ginds komt de stoomboot’ en’ Hoor wie klopt daar kinderen’.

Het idee dat Sinterklaas uit Spanje komt in plaats van uit Turkije heeft te maken met de handelsschepen die in de zestiende eeuw uit Spanje naar Nederland kwamen. Deze schepen vervoerden allerlei kostbare geschenken en lekkernijen waaronder de eerste ingevoerde sinaasappelen die in begin december in Spanje geoogst werden. Je ziet op dit moment, iets meer naar de kust, de sinaasappelplantages ermee vol hangen. Vrachtauto’s rijden, in deze periode van het jaar, af en aan met deze appeltjes van oranje. Met Sinterklaas komt ook speelgoed uit Alicante (Spanje) naar Nederland. Op initiatief van de directie van de KLM en de voorzitter van de Valenciaanse vereniging voor export, Pedro Moltió, werden Amsterdam en Alicante aan elkaar verbonden. Van beide steden werd Nicolaas de patroonheilige. Het feit dat de KLM overschakelde naar regelmatige vluchten per week tussen Alicante en Schiphol lag aan de basis van het initiatief om in 1965 de Sint vanuit Spanje te laten komen. Alicante was toen de aangewezen plaats, want ook al in die tijd trokken duizenden en nog eens duizenden Nederlanders naar de Costa Blanca om te overwinteren of daar hun vakantie door te brengen. De plaatselijke speelgoedfabriek zag daar wel brood in (in en rond de plaats Ibi staan de grootste speelgoedfabrieken van Spanje) en hoopten uiteraard om een grote slag te kunnen slaan. Daar zijn ze in geslaagd. Vanaf die tijd wordt heel veel speelgoed vanuit Alicante naar Nederland vervoerd. Helaas neemt de Sint zelf het niet mee. Het gaat al vanaf september in grote containers naar de Lage Landen. (Países Bajos). De Sint komt dan zelf een paar maanden later.

Sinterklaas werd voor het eerst verpersoonlijkt door de bijna 1.90 meter lange Nederlandse architect De Clerk. Hij speelde al vijfenwintig jaar lang voor Sinterklaas en op 63 jarige leeftijd gaf hij te kennen graag vervangen te willen worden. In 1965 speelde hij in Alicante ook al diezelfde rol en werd door de autoriteiten daar officieel verwelkomd in de kathedraal van San Nicolás in Alicante. Hierna ontving hij de kinderen van de San Nicolás school in het gemeentehuis. Dus vanaf 1965 tot 1973 kwam de Sint in zijn persoon écht uit Spanje! Sinterklaas is bij de kinderen in Spanje niet dé grote kindervriend. Hier zijn het de drie koningen die op 6 januari de rol van speelgoedstrooiers op zich nemen. Als de Spaanse kinderen wel een Sinterklaasfiguur zien, dan zijn ze eerder bang dan blij.

De Spaanse Kerstloterij: De Spaanse loterij aan het einde van elk jaar heet eigenlijk “Sorteo de Navidad”of “Lotería de Navidad (kerst) trekking. In Spanje zelf staat hij echter bekend als “El Gordo” (de dikke of de vette) . Het is de grootste lotto van de wereld! El Gordo is een Spaanse traditie rond Kerst. Het is een loterij met de grootste prijzenpot ter wereld. De hoofdprijs bedraagt drie miljoen euro en deze wordt 195 maal uitgekeerd. Het is de oudste loterij ter wereld. In de huidige vorm bestaat ze al sinds 1812. De trekking is altijd op 22 december. El Gordo is niet alleen beroemd om zijn enorme prijzenpot, maar ook om zijn geweldige pompeuze televisieshow. Het is een stukje Spaans Culureel Erfgoed. Al weken van te voren zijn zowel op radio en televisie de aankondigingen te horen. Iedereen wordt aangemoedigd om een lot te kopen. Je weet maar nooit!

Het prijzengeld is meer dan € 2 MILJARD! Niet gek dat deze lotto de gemoederen aardig bezig houdt. De spelers zijn meer in de ban van El Gordo dan van welke lotto dan ook. De winnende getallen worden met de hand getrokken uit grote ronde gouden ballen. Het publiek (in de “grand salon”) is daarbij aanwezig. De Grand Salon is in het gebouw van de Spaanse Lotterij zelf en is gevestigd in Madrid. Een lot kost 200 euro. Veel mensen delen daarom loten. Door de recessie werden dit jaar iets minder loten verkocht. Maar bij elkaar zat er toch nog 2,7 miljard euro in de pot.

Kinderen van het Son Lldefonso College zingen de nummers op voor de wachtende menigte. Deze op hun beurt schreeuwen onophoudelijk “Gordo, Gordo”. Op de dag van de trekking staat het leven in Spanje even stil. Een overdaad aan prijzen en luxe doet de crisis even vergeten. Iedereen doet mee en wil de show zien. Dagen na de trekking worden de gezongen nummers nog herhaald op de radio. De spelers kunnen zelfs zeven keer winnen op één lot en de winkans is meer dan één op zeven. Het enorme aantal jackpots en de vele prijsniveaus resulteren in het enorme te winnen bedrag. Geen wonder dat de Spanjaarden enorm trots zijn op hun El Gordo. De grootste lotto van onze planeet!!!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Dank je voor je eerlijke verhaal... wij zitten te denken over allerlei landen om heen te verhuizen, en een warm land als Spanje heeft al tijden bovenaangestaan, totdat verschillende mensen met enge verhalen aankwamen over aankopen van huizen die later teruggegeven moesten worden vanwege een oude eigendoms acte ofzo. De door jou beschreven 'Spaanse slag' van dingen doen en regelen, vinden we wel relaxed overkomen, en vooral erg lastig. Als er echter onzekerheden bij komen van of wat je koopt wieweet zomaar ineens niet meer geldt, en je bent dan alles kwijt, wordt het verhaal anders. Spanje staat niet meer op nr 1 bij ons... maar ik ga ZEKER je andere collums lezen!! wieweet... Dank je voor het delen van een stukje van je leven ;)

Diana van Loo-Karsijns
sorry dat bovenstaande reactie hier staat, ik heb hem ECHT geplaatst onder week 50 De verhuizing.... Spaanse slag?? ;D

Diana van Loo-Karsijns
Geweldig! je zou het er inderdaad gewoon om doen ;)

Diana van Loo-Karsijns
sjonge, het gaat niet best met reageren... bovenstaande opmerking hoort bij het stuk over de parkeerbon maar kwam ook ineens hier terecht...

Diana van Loo-Karsijns
om een vruchtbare grond te hebben of te bezitten , dien je na het bv planten de grond volledig te mulchen/bedekken met organisch klein gemaakt materiaal +/- 5a8cm dk, zo blijft de grond zacht , vochtig en vooral fris , wortels van planten houden niet van hitte , droogte en harde bodem zodoende ,de druppelbewatering /bevloeing met behulp van leidingen ook onder de mulchlaag aangebracht zijnde doet dan zijn werk perfect .Succes toegewenst

rene billen
ik vind het inderdaad een voorbarig oordeel, want wij worden ook al een half jaar beloofd aangesloten te worden, en hoe dom van ons Nederlanders, wij vertrouwen dan op zo'n afspraak van een overheidsinstantie. Gelukkig hebben we ook gelijktijdig een solar system aangeschaft en konden meteen vooruit.

t vd L


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden