Emigratieboek.nl - Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon   
Zoek op deze site:
Blog van Marjan van den Dorpe - Onder de Spaanse zon

Week 9 - Carnaval in Spanje


Net zoals in Nederland viert Spanje carnaval. Tijdens het bewind van Franco was dat absoluut verboden. De vermommingen zouden immers gebruikt kunnen worden door terroristen en misdadigers. In de jaren zestig stonden de autoriteiten het feest met tegenzin toe maar lang niet alle teksten van de carnavalsliederen mochten gepubliceerd worden.

Na de val van Franco kent het feest weer een enorme opleving. In de rooms-katholieke streken van het land is carnaval een driedaagse feestviering die vooraf gegaan wordt door een vastentijd. De naam ‘carne (vlees) vale (vaarwel)’ betekent dus vaarwel aan het (vlees) eten. Dit einde wordt uitbundig en massaal gevierd. Het tijdstip van het carnaval verschilt door de plaatselijke gebruiken. Zo kan het bij voorbeeld al na Kerstmis, na Drie Koningen, op 17 januari ( de dag van de Heilige Antonius) of op 2 februari (Lichtmis)gevierd worden. Maar de eigenlijke kern van carnaval ligt in de week vooraf gaand aan Aswoensdag.

Een van de meest karakteristieke elementen van het carnaval is de verkiezing van prins carnaval. Na het feest wordt de beeltenis van deze persoon verbrand. De prins is de tijdelijke gezagsdrager van de plaats. Aan het einde ervan wordt door een plechtige ceremonie de normale orde van gezag weer hersteld. De eerste carnavalsfeesten in Spanje werden in de acttiende eeuw gehouden. In 1917 kreeg het zijn huidige vorm.

Op de straten van Spanje wordt bijna overal carnaval gevierd. Het is er een super groot feest. Alle mensen zijn verkleed. Het op een na grootste carnavalsfeest ter wereld wordt in Santa Cruz in de provincie Tenerife gevierd. Het centrum van Santa Cruz is feestelijk versierd en naast het grote podium op de Plaza de España worden in de aangrenzende straten honderden kermiskramen, eettentjes en muziekstalletjes opgetrokken. Vele dagen en vooral nachten lang is Santa Cruz een bruisende stad vol samba, salsa en merengue, waar duizenden feestvierders onvermoeibaar mee dansen op het aanstekelijk ritme van de zuiderse klanken. Het afsluitend dansfeest op de Plaza de España kreeg in 1987 een plaatsje in het Guinness book of Records als grootste carnavalbal van de hele wereld.

Naast de eigenlijke feeststoet, is het absolute hoogtepunt het verkiezingsgala van de carnavalskoningin op het grote podium van de Plaza de España. Onder professionele regie wordt een schitterend licht- en klank spektakel vertoond, dat live wordt uitgezonden door honderden tv-stations over de hele wereld. De mooi opgesmukte kandidates moeten soms acrobatische toeren uithalen om het speciaal ontworpen kostuum van meer dan honderd kilo te kunnen voortbewegen. De dames zitten middenin de meest prachtige creaties. Zo zijn er kostuums die een diepzeetafereel uitbeelden. Alle kostuums zijn voorzien van honderden lampjes. De dames moeten op eigen kracht deze jurken, die voorzien zijn van kleine wieltjes, over de hele lengte van het podium slepen. Een dag na de stoet, wordt een kartonnen 'sardien' ruim zo groot als een volwassen walvis plechtig verbrand, als afscheid van het wereldse carnaval en als zinnebeeld van de aankomende vastenperiode. Vele duizenden aanwezigen, verkleed als zwarte weduwe, priester, monnik, bisschop of zelfs paus, zeggen erbarmelijk rouwend en met veel misbaar definitief vaarwel aan het voorbije carnaval en bereiden zich voor op de religieuze vastentijd. De verbrande sardien geeft aan dat men noodgedwongen terugkeert tot de orde van de dag en het ongeremd feesten even voor bekeken houdt.

Maar niet alleen op Tenerife wordt carnaval gevierd. De viering van carnaval in Alicante is een van de meest karakteristieke van de provincie Valencia. Alicante carnaval begint dit jaar op donderdag 3 maart. Zes maart is carnavalzondag en acht maart wordt daar vette dinsdag genoemd. De straten van Alicante staan gedurende die dagen bol van het feestgedruis. De officiële vieringen in de stad dateren al van ongeveer twee eeuwen terug toen er onder de heerschappij van koning Carlos III aan het hof in Madrid carnaval werd geviert. Men denkt wel dat aan de oorsprong van deze vieringen eerdere gebeurtenissen ten grondslag liggen zoals de heidense rituelen tijdens de Romeinse periode. Dat waren vieringen om het einde van de winter en de eerste tekenen van de lente te vieren. De rooms-katholieke kerk heeft toen een aantal van deze vieringen opgenomen op zijn kalender. In die reglementering stonden de uren vermeld van wanneer tot wanneer men met een masker op op straat mocht komen, of hoe de autoriteiten een identiteitscontrole konden houden van een gemaskerd persoon. Het verbod om wapens te dragen tijdens deze dagen was er ook in opgenomen evenals het verbod om water en meel op de straat of op voorbijgangers te gooien. Als laatste was er een verbod om al te veel lawaai te maken.

Een van de typische gebruiken in Aguilas zijn de eierdopjes (cascarones). Deze dopjes worden gevuld met confetti en ze worden kapot geslagen op de hoofden van vrienden en familieleden. Het gebruik zou komen doordat men geloofde dat eierdopjes een magisch voorwerp waren en door het christelijk verbond van eieren en wedergeboorte en de verrijzenis. Het hele jaar door worden er eierdopjes gespaard en enkele dagen voor de feestelijkheden worden zij gevuld met de confetti. Een van de momenten waarop men het meeste eierdopjes gebruikt worden is tijdens de nacht van het gevecht tussen Don Carnal en Doña Cuaresma op de Plaza de España. Men denkt dat er  op die plaats 25.000 eierdopjes gebruikt worden tijdens dit gevecht.

De cuerva is de typische drank tijdens carnaval en hij staat ook bekend als 'de drank van de goden'. De echte carnavalvierders drinken een serieuze hoeveelheid van dit spul tijdens de lange dagen van de vieringen.
 Een bekroond recept van een van de vorige jaren is geschikt voor 100 liter cuerva: Twee flessen whiskey, twee flessen jenever, twee flessen wodka, twee flessen rode Martini, twee flessen witte Martini, tweeëntwintig flessen witte wijn, hetzelfde aantal flessen rode wijn, vijf liter sinaasappelsap, vijf liter citroensap, tien liter cola, vijfentwintig liter gaseosa (licht sprankelend water), één kaneelstokje, vijf kilo suiker en een aardige hoeveelheid stukjes fruit. Salud!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Pieter Mans
Volgende week misschien...


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden