Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 28 - Midzomer


Ineens is het weer midzomer. De helft van het jaar is alweer om en vanaf nu worden de dagen helaas weer korter. Niet iedereen betreurt dat overigens. Andreas’ neefje was ’s avonds niet naar bed te krijgen omdat het nog niet donker was. Schoonzus werd midden in de nacht wakker en dacht dat ze zich gigantisch verslapen had, terwijl het nog geen drie uur was, in de nacht dus. Uit onderzoek onder bezoekers aan deze streek –enkele jaren geleden- werd dit ‘euvel’ meermaals genoemd. Sindsdien hebben wij elke hotelkamer voorzien van lichtwerende rolgordijnen, zodat het ook in de zomer ’s nachts donker is in de kamer.

Ineens schiet me weer een verhaal te binnen van afgelopen midzomer. Een tamelijk aangeschoten man kwam bij ons binnen voor een praatje. Eigenlijk mogen we hem volgens de Zweedse alcoholwet niet eens binnenlaten. Een bak koffie wellicht? Beledigd vraagt hij om bier. En dat wil hij samen met ons drinken. Als we duidelijk maken dat we tijdens het werk niet kunnen drinken, slaat de man met zijn vuist op tafel. ,,Midzomer’’, doceert hij, ,,is heilig voor de Zweden. Bij midzomer drinkt de Zweed snaps en bier. Veel snaps en bier. Goed of niet goed, het is een feit. En als een Zweed zegt: Skål, proost, dan skål je mee. Doe je dat niet, dan mag hij of zij je in elkaar slaan en moet je maar ergens anders heen gaan. In Zweden vieren we midzomer zo. Met elkaar, met snaps en bier. Skål.’’ Ik heb geluk. De man denkt een paar seconden na en glimlacht dan. ,,Oké jij hebt geluk. Ik mag je wel dus ik sla je niet in elkaar. Maar doe dat nooit meer. Altijd meedrinken.’’ Het is midzomer. In Zweden. ’s Middags wordt de midzomerboom versierd en opgericht en rond de boom wordt gezongen en gedanst. ’s Avonds is het feest in het park. De volgende morgen? Ehhh…

Volgend hoogtepunt is de autorally in Höljes. In de winter is de Zweden rally een groot en internationaal bekend evenement, waarbij ook enkele trajecten bij ons in de directe omgeving worden verreden. Het eerste weekeind van juli is het de beurt aan de EK rallyrijden op de baan van Höljes. Heel grappig, een dorp met een paar inwoners een klein half uurtje ten noorden van Sysslebäck met zo’n gigantisch evenement. De hele week voor het evenement rijden omgebouwde bussen, campers, caravans, auto’s in alle soorten en maten en uitvoeringen en roestgraden langs op weg naar het rally Mekka. Het zo’n 250 zielen tellende dorp wordt ineens een stad met 20.000 gezellig feestende rallybezoekers. De vrijdag gaat het nog wel. Vrijdagavond is er natuurlijk feest, zaterdag wordt gereden en wederom gefeest en zondag worden de finales gereden. Er zijn niet zo heel veel wc’s op het grote feestterrein, maar ach, er is genoeg bos. Uitkijken waar je loopt dus in alle opzichten. Eveneens begrenst is het aantal douches dus de mensengeur stijgt vrijwel met het uur, tot op zondag de grote terugreis begint. Direct na de finale begint een volkschaos waarbij 20.000 mensen zich in allerlei voertuigen richting huis begeven. Allemaal over het ene weggetje en bruggetje Höljes uit, het overgrote deel via weg 62 richting zuiden, via Sysslebäck tot aan de kruising met de weg 45, waarna de meute zich meer verdeelt. Een optocht, ja een waar spektakel op zich waard om een stoel te pakken, langs de weg te gaan zitten en de karavaan rustig te bekijken. Enkele Engelse gasten hadden de grootste lol aan hun weekendje midden Zweden. Hoe gezellig en vrolijk en relaxed alles er toch hier aan toe ging. ,,In Engeland zouden er zeker overal vechtpartijen uitbreken’’, verzekerde het stel ons.

En wederom voelden we ons een beetje dom. Zoals de vorige eigenares, die opkeek toen er ,,een kleine aardige man binnenkwam met rond hem een paar mooi aangeklede grote heren’’ en zij Michael Schumacher niet herkende. Zoals inmiddels elk jaar werden er ook dit jaar weer enkele kamers op een bepaalde naam geboekt. Prima. Blijkt er na een bekende Zweedse rallyrijder en een Belgisch rallyteam dit maal een bekend Duits team bij ons te hebben geboekt. Enkele Belgische gasten namen graag genoegen met de minste kamers omdat ze het al een pret vonden bij de mensen van dat team aan het ontbijt te mogen aanschuiven. Zo kunnen volksfeesten en complete rust prima hand en hand met elkaar gaan, hier in midden Zweden!


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Heerlijke column weer, Pieter!

Lique


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden