Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 35 - Vakantie en jacht


,,Wij houden van vakantie in Frankrijk maar zijn ook wel benieuwd naar Zweden. Kan een vakantie in Zweden iets voor ons zijn?’’ Deze vraag krijgen wij regelmatig en is natuurlijk niet zo eenvoudig te beantwoorden. Iedereen is anders, vindt andere dingen leuk, heeft andere verwachtingen van een vakantie. Maar uit alles wat wij te horen krijgen lijkt het erop dat Zweden kampt met een imagoprobleem in Nederland. Men lijkt algemeen te denken dat Zweden duur en koud is. En dat is net zo fout als de klompen en tulpen. De euro heeft Nederland (en een hoop andere landen) duur gemaakt. Al is de koers van de euro ten opzichte van de Zweedse kroon op het moment niet geweldig, ik vind Zweden niet duur. En met het landklimaat kun je hier ook heerlijke warme zomers hebben. Met vooral natuurlijk lange, lange dagen. Oh ja, en de muggenplaag, hoe zit het daar mee, vragen ook veel mensen zich af.

Twee Nederlandse families, allebei vrienden van ons, wilden dit jaar Zweden wel eens proberen. De ene familie was nog wel even aan het twijfelen. Regenen kan het natuurlijk overal, maar… wat denken jullie? We hebben wat plussen en minnen van ‘Zweden versus Frankrijk’ zo objectief mogelijk naast elkaar gezet en jawel, de keuze viel op Zweden. Route uitgestippeld, reserveringen gemaakt, auto vol gepakt gingen de families op pad. Om gelukkig ook bij ons in Sysslebäck te komen kijken. We balen er van dat een paar dagen regen voorspeld is. Als ze komen vinden we het natuurlijk reuze spannend: wat vinden ze er van? Na de begroeting moeten we natuurlijk met deze brandende vraag beginnen. En gelukkig, de ervaringen zijn hartstikke positief. De mensen zijn aardig en rustig, ,,anders dan de Fransen’’, en de meesten spreken Engels. En wat een ruimte om je heen. Mogelijkheden genoeg om dingen te zien en te doen. De kinderen vermaken zich uitstekend, dus dan is de vakantie al voor meer dan de helft geslaagd. Enig nadeel – als zo vaak – is dat wij te weinig tijd samen met onze vrienden hebben. Zo flauw dat wij altijd werken als anderen vrij zijn, hahaha. Maar we weten zeker dat het goed zit als beide families bij het afscheid zeggen terug te komen naar Zweden, in de zomer of in de winter. En een vakantie in Zweden ook aan te bevelen.

Een andere Nederlandse familie, die al een paar keer hier in de winter was, schreef ons dat ze eigenlijk wel weer wilden komen, maar er is nog een beetje strijd in de familie. De ene helft wil sneeuw, de andere helft wil strand. Nou ja, strand hebben we hier ook overal hoor. Alleen ligt daar in de winter wel een flinke laag sneeuw op. Weet je wat, om de hele familie tevreden te stellen moeten jullie komend jaar gewoon twee keer komen: in de winter voor de sneeuw en in de zomer voor het strand.

En ineens is het jachtseizoen begonnen. Een jongeman die hier werkte en bij ons overnachtte, wist niet goed wat hij moest zeggen op mijn vraag of hij ook jaagt. Na aarzelen antwoordde hij: ,,Jaaaaaah, maarehhhh, Nederlanders zijn nogal tegen de jacht hè. Mijn vader en broer zijn nu op berenjacht, maar ik kon niet mee omdat ik moet werken. Ik doe in oktober mee met de traditionele elandjacht. Vorig jaar waren er een paar Nederlanders waar ik woon, die luid duidelijk maakten dat ze het maar belachelijk vonden dat we gingen jagen. Maar ze willen wél allemaal elandvlees proberen. Ik heb proberen uit te leggen dat die eland dan in ieder geval een vrij leven heeft gehad, niet opgesloten zat in een kleine ruimte en zo, maar de Nederlanders waren toch niet overtuigd.’’

Overigens is de jacht op wolven op een enkele uitzondering na dit jaar verboden. Dit door harde kritiek van de Europese Unie op de jacht op deze beschermde diersoort. De Zweedse milieuminister vond dit EU-standpunt eigenlijk een onwenselijke inmenging van de EU in een Zweedse interne zaak. De Zweedse Volkskrant meldde direct de volgende dag dat dit exact dezelfde minister was die eerder fel tekeer ging en om gezamenlijke EU-maatregelen vroeg toen IJsland de walvisjacht weer toeliet.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden