Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 43 - Plastic kronen


Plastic is het Zweedse goud. Het wordt lastiger en lastiger om met ‘klinkende munt’ te betalen, of om er aan te komen. Een paar Duitse gasten die naar het motto ‘nur Bares ist wares’ (alleen contant geld is het ware) leefden, kwamen reeds bedrogen uit.

De Zweedse banken staan bijzonder vooraan als het gaat om het promoten van kaart-betalingen. Het is inderdaad gemeengoed om je boodschappen, benzine, snoep en eten met een bank- dan wel kredietkaart te betalen, ook al gaat het maar om luttele euro’s. Eigenlijk kun je in Zweden redelijk goed zonder een cent op zak rondkomen, zolang je maar een functionerende kaart hebt. Bij de meeste supermarkten kun je tot 500 kronen (zo’n 55 euro) boven je aankopen extra opnemen aan contanten. Handig, zo heeft de supermarkt minder contant geld in huis en daalt het overvalrisico.

Maar de banken overdrijven het op het moment wel een beetje té. Vier jaar geleden waren hier in het dorp nog twee banken. De ene bank hield op met geld en richtte zich alleen nog op advisering. Zoals ook u begrijpt duurde dit nog geen jaar en werd de bank geheel gesloten. Het dichtstbijzijnde filiaal van de bank werd Torsby, 80 kilometer oftewel een uur en kwartier met de auto enkele reis verderop. Met openbaar vervoer nog een stukje lastiger bereikbaar.

Afgelopen voorjaar kwam dan het bericht dat deze bank besloot contant geld helemaal maar af te schaffen in dit gebied. Voor het opnemen van contant geld moesten we de geldautomaat van de collegabank in het dorp gebruiken en voor het op je rekening zetten van de munten en biljetten moesten we dan maar òf 180 kilometer enkele reis naar Karlstad reizen òf voor heel veel geld via de collegabank in het dorp naar je eigen rekening bij de andere bank laten overmaken. Een rekening geopend dan maar bij de Nordea-bank. Een bank waarvan de Zweedse staat grotendeels eigenaar is.

U snapt het reeds, afgelopen week stond in de krant dat ook de Nordea in dit deel van Zweden ophoudt met het verschaffen en aannemen van contant geld en het kantoor hier in Sysslebäck geheel sluit. Te lange afstanden, te weinig klanten, te veel risico voor de geldwagens en niet te vergeten, aldus de bank in de krant, er wordt meer en meer direct met kaart betaald en daardoor neemt zelfs het gebruik van de geldautomaat af. Bijkomend voordeel, aldus banken en regering: bij het afschaffen van contant geld verdwijnt ook het zwart geld-circuit. Ongeveer de helft van de betalingen bij ons gebeurt overigens nog contant, en de speelmachines (eigenaar en beheerder: 100% Zweedse staat) accepteren alleen maar contant geld.

Oftewel, vanaf 1 januari hebben we hier geen bank en geen geld meer. Niet dat bijvoorbeeld wij als klant persoonlijk geïnformeerd worden. Telefoontje naar de bank. ,,Ja, eigenlijk zijn wíj heel zielig, want ons kantoor gaat dicht en wij worden verplicht verplaatst naar het kantoor in Torsby’’, was de reactie. De bank had bewust gekozen voor één persbericht met het idee: dan is meteen iedereen geïnformeerd en hoeven we geen lastige vragen te beantwoorden.

Alsof een bank uit pure weldadigheid hier in Sysslebäck zit, uit serviceoverwegingen. We betalen er anders goed genoeg voor. Geld op je eigen rekening zetten: 100 kronen (11 euro), overboekingen naar een andere bank, gebruik van internetbank, het hebben van een betaalpas, het is allemaal niet voor niets en rente krijg je op je gewone bankrekening ook niet. Wel schrijven ze vrijdag alles af en zetten het maandag pas op de ontvangende rekening en rekenen ze natuurlijk goed rente voor leningen. Normaal, maar we betalen dus flink voor het gebruik van de bank. We mogen er alleen niets voor terug verlangen.

Het past de bank best goed. Betaal met je kaart. Dan heb je een betaalkaart wat je ieder kwartaal geld kost, en degene bij wie je met je kaart betaalt, kost het nog eens 3 kronen per transactie exclusief huur of aanschaf van de kaartmachine (en 25% BTW) en communicatie met de bank (en 25% BTW). Dat alle ondernemers maar naar Karlstad moeten rijden om het geld op de rekening te zetten kost ook de bank geen geld, tijd en benzine. En aangezien je die rit niet elke dag kan maken, moet je echt wel wat geld hebben verzameld. Wat natuurlijk interessant is voor mensen die op oneerlijke wijze aan geld van een ander willen komen..,.

Handig bedacht van die banken dus: laat anderen bank spelen, verminder de kosten en wel van alle kanten geld ontvangen. Ik weet het nu zeker, in m’n volgende leven word ik bankier.

Overigens gelooft de Zweedse Rijksbank nog niet zo snel dat het contant geld ophoudt te bestaan. Zij is bezig de munten en biljetten compleet te vernieuwen. Alleen de munt van 10 kronen blijft zoals hij nu is. De munten van 1, 2 en 5 kronen worden compleet nieuw, evenals de biljetten. Elk biljet krijgt een afbeelding van een bekend persoon en een natuur-milieumotief. Het biljet van 20 kronen krijgt de afbeeldingen van kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren en Småland, 50 kronen kunstenaar Evert Taube en Bohuslän, 100 kronen actrice Greta Garbo en Stockholm, 200 kronen (nieuwe waarde) regisseur Ingmar Bergman en Gotland, 500 kronen operazangeres Birgit Nilsson en Skåne en 1.000 kronen tweede Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties Dag Hammarskjöld en Lappland. Het nieuwe geld wordt in 2014-2015 ingebruikgenomen.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


We gaan jullie van hieruit ook maar via deze weg volgen Pieter! Zo kom ik de winter wel door!

Deen
Nou Pieter, het lijkt zo langzamerhand wel of je het niet leuk meer vindt in Zweden. Je moppert steeds meer. Tussen Sysselback en Karlstad ligt altijd nog Hagfors met een aantal banken (waaronder Nordea) waar je gewoon nog met contant geld terecht kunt. Je moet in je gram niet gaan overdrijven.

lidy van dam


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden