Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 4 - Feestuhhhhh


Nederlanders in het buitenland, dat is niet altijd even positief. Overduidelijk aanwezig, grote mond. Dat Nederlandse imago is hier in midden-Zweden niet anders dan elders. De Nederlandse kinderen rennen meteen naar de speelmachines, maar volgens de Zweedse wetgeving moet je minimaal 18 jaar zijn om binnen een meter van die machines te mogen zijn. Zweedse kinderen leg je dat uit en dan is het meestal oké. Nederlanders vragen meteen: Waarom? En vinden de wet vervolgens dom. Of als Nederlanders binnenkomen en een uitsmijter ham-kaas willen en zich schijnbaar niet realiseren dat dat zooooo Nederlands is, net zoals de Fristi en ijsthee. Hoewel de ijsthee ook in Zweden inmiddels hier en daar opduikt.
Maar positief aan de Nederlanders is wel weer dat ze van ‘gezellig’ houden. Dat is een Nederlands patent dat door en door gekoesterd en benadrukt wordt. Vooral door de Nederlanders zelf. Gezellie een bakkie doen, gezellie bijbeppen, gezellie een biertje pakken, gezellie.

Een tijdje terug waren we in Tallinn met een Nederlandse vriendin. Ineens draait een meneer zich om: ‘Hee Nederlanders! Die kom je hier niet veel tegen’. En begint een praatje. Gezellie. Op de boot terug van Helsinki naar Stockholm komen we behoorlijk onverwacht een flinke groep Nederlanders tegen (ze zijn ook overal en altijd). Ze flaneren over de promenade, staan met clubjes aan de bar met een pilsje in de handen, lachen, maken grappen en zijn stomverbaasd als de optredende artiest een travestieshow blijkt te zijn (verrek zeg, het is een kérel!).

Van achter een glas wijn aan de promenade heb ik prachtig uitzicht over de langslopende gasten. En ja, je haalt de Nederlanders er zo uit. De Scandinaviërs zijn veel terughoudender, bescheidener. De Nederlanders hebben een uitstraling Hier ben ik. De vrouwen hebben standaard het tasje kruislings over de schouder voor de buik met de handen erop. Alsof de kans op tasjesdiefstal hier gelijk aan Nederland is.

Na een tijdje loop ik de promenade naar achter richting pub. Daar komt een gebrul ‘Who the ** is Alice’ me tegemoet. De Nederlandse mannen (er is maar een enkele vrouw in de groep) hebben duidelijk beslag op de pub gelegd en gillen mee. Ik bestel een Chimay, kun je in Zweden echt niet aan komen, en zie om me heen dat de Nederlanders bijzonder trouw zijn aan ‘hun’ flesjes Heineken. Geen Zweeds Eriksberg bier, geen Finse Karhu, beiden echt lekkere bieren als je het mij vraagt, maar gewoon het oude vertrouwde Heineken.

De mevrouw met gitaar heeft haar versterker wel nodig om het Nederlandse geblèr qua volume bij te kunnen houden. Erg grappig, op het geluid komen meer Nederlanders af. Een Finse mevrouw zat ongelukkigerwijze al van haar drankje te genieten maar wordt inmiddels omsingeld door Nederlandse mannen. Ze wordt ten dans gevraagd maar schudt verlegen haar hoofd. Ze krijgt flesjes Heineken aangeboden, maar slaat die met een glimlach af. Finnen zijn nog terughoudender dan Zweden. Tenminste, zo lang ze niet onder elkaar zijn en het op een zuipen hebben gezet. Dan komt de oermens in de Fin boven. De Nederlanders schreeuwen de tekst van elke bekende deun mee die de mevrouw met gitaar en versterker brengt. Dan is het genoeg. Twee Nederlandse mannen pakken de Finse vrouw met stoel en al op en dansen rond met haar. Hilarisch! Dat zou je dus bij Scandinaviërs nooooooit gebeuren. De vrouw weet zich geen raad met de situatie maar moet eigenlijk wel lachen. Als ze weer op veilige bodem belandt, krijgt ze natuuuuurlijk drie zoenen van allebei de mannen en een flesje Heineken.

Een Nederlander die al wat te veel Heinies heeft gehad wordt simpelweg aan zijn benen door mede-Nederlanders de pub uitgesleept. Een Nederlander babbelt gewoon in het Nederlands tegen iedereen aan, en als hij een Fins of Zweeds antwoord krijgt, gaat hij nog gewoon in het Nederlands verder. Als de zangeres, de echte dus, ophoudt, wordt ze door de Nederlanders afgelebberd. Dat zoenen kom je ook echt niet in Scandinavië tegen, nou ja, niet gewoon als je elkaar tegenkomt. En dan nog drie keer. Maar de zangeres laat het allemaal rustig gebeuren en lacht.

’s Nachts moet ik altijd nog even in de disco kijken. Inmiddels is het helaas al zo dat ik me regelmatig de opa van de disco voel en dan maar snel m’n bed induik. Maar vannacht was het anders. De Nederlanders hadden zich massaal naar de disco begeven en probeerden daar met een flesje Heineken en hun ‘goddelijke lichaam’ als wapen een jonge dame minimaal als danspartner te veroveren.

Ik was een keer in Senegal voor een bruiloft. Daar zou een traditionele dans worden opgevoerd. Wij Europeanen kregen een kans om van tevoren te oefenen en dan mee te doen. Ik heb maar bedankt, want naast elke dame en heer daar in Senegal sla ik een compleet modderfiguur. Zij bewogen zich en alles klopte. Als ik me beweeg, nou laat maar… Daar dacht ik weer even aan terug. Maar de Nederlanders maakt het niet uit. Gewoon lekker gek doen, wat maakt het uit. Of je nou 18 bent of 58. Het leukste was dat we met onze Nederlandse vriendin een tijd met elkaar Zweeds praatten en wel alles meekregen wat de Nederlanders zeiden. Eén jongeman, mèt ring, probeerde onze vriendin te ‘veroveren’ en was best op z’n teentjes getrapt toen we uiteindelijk gillend van de lach wat in het Nederlands tegen hem zeiden. Hoog tijd de dansvloer te verlaten.

Een Zweeds feest bestaat uit je laveloos zuipen, nu ik dit weer heb meegemaakt ga ik toch maar weer voor Nederlandse invloeden op een feestje volgende keer. Gezellie! (Maar mag de Heineken ook minimaal een Grolschje of een lokaal bier zijn?)


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Huh????? Nog 2000 km Zweden boven waar jullie wonen? Zweden is groot, maar niet zó groot. De totale lengte is 1572 km. Ook in het boek staan trouwens de nodige onjuistheden (slordigheden?) maar daar zul je ongetwijfeld al wel op gewezen zijn.

Siri Nygårds
weer een leuk stukje! heel herkenbaar.en waar er dan ook onjuistheden staan, je boek was ook heerlijk om te lezen. die onjuistheden neem ik op de koop toe hoor.. ik lees een boek om te ontspannen, niet om me topografisch te onderleggen...(dan had ik wel een atlas gekocht)

chris


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden