Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 9 - Wintersport of zomerzon


Na jarenlang hosanna piepen de grote Zweedse skigebieden dit jaar ineens anders. Minder bezoekers, in de topweken nog huizen te huur, lege restaurants bij de skiliften behalve een legertje personeel… Crisis? Nee, hier in Zweden heerst absoluut geen crisis-stemming. En ook niet in Noorwegen. Oslo is maar 2,5 uur rijden hier vandaan dus hebben we hier veel Noorse toeristen. Behalve verse vis, schoonmaakmiddelen en luiers is bijna alles hier aanmerkelijk goedkoper dan in Noorwegen. Een gewilde bestemming dus voor oud en jong, voor een weekendje of een weekje. Noren bestellen geen glas maar een fles wijn bij het eten en lachen om de prijs.

Het lijkt er meer op dat de Zweedse skigebieden dachten dat ze elk jaar de prijs zonder meer konden verhogen om zo in vier maanden toch een leuke jaaromzet te krijgen. Het breekpunt lijkt dit jaar bereikt. Een weekje wintersport in en rond de skipistes -liftkaarten, huisje, eten en drinken, uitrusting- met de hele familie is zo duur geworden, dat de Zweden, Noren en Denen ook alternatieven bekijken. De toeristen rijden en masse naar de lokale supermarkten, die een stuk voordeliger zijn dan het supermarktje bij de skilift, en koken hun eigen eten. Uit eten is uiteraard ook een stuk voordeliger bij ons dan in de restaurants naast de skiliften. Afgelopen week stonden de topbestemmingen voor de Zweedse ‘sportlovsvecka’, de voorjaarsvakantie, in de krant. Vet op 1: Gran Canaria. Direct gevolgd door Thailand, altijd een bijzonder populair vakantie-oord bij de Zweden. De goedkoopste wintersport is volgens de krant in Bulgarije te vinden, al vraagt men zich af of het de reis waard is, zeker in vergelijking met al het moois dat men hier vlakbij krijgt.

Al klinkt het misschien even raar, dit is positief nieuws voor ons! Ons hotel-restaurant ligt op slechts tien minuten rijden van schitterende ski- en langlaufgebieden en wij bieden normale prijzen. Geen wonder dus dat meer mensen zich lekker laten verwennen in een hotel met heerlijk eten zonder na te denken over inkoop of afwas, waar het bed opgemaakt klaar staat en dus hotels als de onze als basis voor de vele wintersportmogelijkheden in de omgeving nemen. Want al zijn de prijzen van de liftkaarten en sneeuwskootersafari’s gestegen, langlauf, sneeuwwandelen, ijsvissen… er zijn zo veel mogelijkheden voor een heerlijke wintersportvakantie hier in de buurt!

Als we het over prijsvergelijkingen hebben, kennen we er nog een paar. Ik kwam toevallig een benzinebonnetje tegen van onze verhuizing. Toen wij in 2005 naar Zweden verhuisden, tankten we vlak boven Göteborg voor net geen acht Zweedse kronen per liter. In 6,5 jaar is de benzineprijs haast verdubbeld! Afgelopen week is de prijs voor het eerst boven de 15 kronen per liter gestegen (rond de 1,62 euro). Gelukkig is de prijs voor olie voor onze kachel niet in hetzelfde tempo gestegen! In diezelfde tijd zijn ook de wensen van onze gasten een beetje veranderd. In het begin werd voornamelijk om goedkopere kamers met gedeelde douche en toilet gevraagd. Inmiddels hebben we meer kamers omgebouwd met eigen douche en toilet, gezien dat meer gevraagd wordt.

In 2005 werd af en toe nog opgekeken als wij biologische producten vroegen, waar deze nu in elke supermarkt volop voorhanden zijn. Zes jaar geleden waren er hier bij ons in Sysslebäck nog twee banken. In april gaat de laatste bank hier dicht omdat iedereen wordt geacht met plastic te betalen. Toen wij in 2001 bij het skigebied een huisje kochten, hadden we ook niet kunnen verwachten dat die binnen vijf jaar in prijs zou verdubbelen. Waarvan de Zweedse staat dan weer direct na verkoop een derde terugpakt, maar het Zweedse sociale systeem zonder ziektekostenpremies bijvoorbeeld (!) moet ook betaald worden natuurlijk.

Nee, naar de zon vliegen hoeft echt niet. Februari is zo’n heerlijke maand hier in Zweden! De dagen worden snel langer, de zon krijgt al flink kracht en de halve meter hoge sneeuw reflecteert het licht. Ook al is het hoogseizoen, wachttijden bij de liften kennen we nauwelijks en hier is nog ruimte voor natuur, zie je niet alleen maar hotels en appartementen, maar gewoon bos en sneeuw. Niet te vergeten de vele andere mogelijkheden voor, na of in plaats van het skiën zoals de hondensledetocht, sneeuwskootersafari’s, ijsvissen, langlauf, wandelingen, het grillen van een worstje naast de pistes, ook heel populair, of het autocrossen op een bevroren meer. Sluiten we de dag af met een saunabezoek en dan rollen door de sneeuw. Kan het nog mooier?


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


wintersport in Scandinavië is inderdaad fantastisch!!

Arno
Nee meneer Mans, het kan niet mooier! Met vriendelijke groet uit Molkom in Värmland!

Richard Lazar


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden