Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 17 - Trekken en duwen


Zweden is behoorlijk populair bij onder meer de Nederlanders. Niet alleen verheugt het land en haar inwoners zich altijd in Nederlandse toeristen, ook wil men heel graag dat Nederlanders hun land permanent verruilen voor dit prachtige land met rust en ruimte in overvloed. En daar wordt serieus werk van gemaakt. Ahum, méér dan serieus werk van gemaakt. Onlangs werden wij uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin men van ons wilde horen hoe deze provincie Värmland buitenlanders beter kan begeleiden, die geïnteresseerd zijn naar Zweden te verhuizen en hier een eigen bedrijf willen beginnen.

Gelijk bij de inleiding van deze bijeenkomst vielen we van onze stoelen. Alleen al in Värmland blijken op dit moment 57 min of meer overheidsinstanties (en dus een veelvoud aan mensen!) aan buitenlanders te trekken en (in deze richting) te duwen. Dat is nog exclusief de commerciële privé-bemiddelaars. Naast de regionale trekkers en duwers heeft iedere gemeente z’n eigen ‘ontwikkelingsbedrijf BV’, waarvan de medewerkers de buitenlanders specifiek naar die gemeente willen bewegen. Ja, onvoorstelbaar vonden wij dit ook. En het meest onvoorstelbare nog was de conclusie van de bijeenkomst, die ik even simpel samenvat; dat die 57 verschillende trekkers en duwers nauwelijks meerwaarde voor de komende ondernemer/inwoner vormen. De bijeengekomen buitenlandse ondernemers zijn vooral zover gekomen waar ze nu zijn door eigen initiatief, creativiteit en vooral doorzettingsvermogen.

Cultuurverschil: een Zweed heeft erg veel moeite met het ‘nee’ zeggen of het toegeven dat men iets niet weet. In plaats daarvan komt er een onbeduidend antwoord of alleen ‘Jaha’. Dat hoeft dus vooral geen ‘ja’ te betekenen. Zet dat af tegen de directheid van de Nederlanders en je hebt een duidelijk cultuurverschil. Wij hebben dus de Zweedse trekkers en duwers vooral ook aanbevolen het gewoon toe te geven als men iets niet weet. Maar we mogen er toch wel vanuit gaan dat men een goed professioneel netwerk heeft, zodat men in ieder geval kan aangeven wie wél antwoord op de vraag kan geven. Dat is geen teken van zwakte, eerder van sterkte. En dat was vrij vreemd voor de Zweden om dat zo te zien.

Opvallend is dat ‘wij buitenlanders’ vaak creatiever blijken dan de mensen die hier zijn geboren. De lokale bevolking neemt alles hoe het is, en ziet alleen met moeite nog de schoonheid, maar ook de fantastische mogelijkheden die dit geweldige gebied in midden Zweden te bieden heeft.

Het gras is niet groener aan de andere kant van de heuvels. Val van wolkje nummer 7, ook in Zweden moet gewerkt worden voor het geld. En het liefst plukt iedereen van je mee, niet in de laatste plaats de belastingdienst. Elke gemeente wil je graag een plekje geven, om je vervolgens, net als overal elders in de wereld, ‘lastig te kunnen vallen’ met alle regels, controles en vergunningen. Maar je krijgt er hier wèl een uniek plekje voor terug met rust, ruimte en kwaliteit van leven.

Kort gezegd vonden wij het een bijzondere bijeenkomst waarbij we meermaals het prettige gevoel kregen, hé, zijn jullie daar ook tegen aangelopen? En hebben jullie dat toen ook zo gedaan.

Uit onderzoek blijkt dat het verhuizen naar Zweden altijd vooraf wordt gegaan door toeristisch bezoek aan de regio. Daar begint het dus al. Je moet je als toerist meer dan welkom, beter dan thuis voelen in dit gebied en een ‘wouwgevoel’ krijgen. En daar werken we met z’n allen hard aan. In deze omgeving kunt u Genieten met een hoofdletter G. Of u nu wilt genieten van de rust of de actie, van wandelen houdt, van kanoën of fietsen, of toch liever van relaxen en een heerlijk diner met lokale specialiteiten.

Zoals gezegd was het uiteindelijke doel van de bijeenkomst een duidelijker/beter gestructureerde hulpverlening voor buitenlanders die in deze omgeving geïnteresseerd zijn. Betere hulp, duidelijke antwoorden, echte tips en adviezen waar je wat aan hebt. Voor wie ook geïnteresseerd is, of gewoon nieuwsgierig, kunnen wij vooral de officiële samenwerkingssite van de belastingdienst, de landelijke instantie voor bedrijfsregistraties 'Bolagsverket' en de landelijke ontwikkelingsmaatschappij 'Tillväxtverket' aanbevelen: www.verksamt.se en klik dan bovenin op Engels als u het Zweeds niet (genoeg) machtig bent. De site wordt steeds verbeterd en het is de bedoeling dat er (gepland is dit najaar) zelfs regionale informatie op komt te staan. En wie lokale informatie zoekt: iedere gemeente doet erg haar best met eigen trekkers en duwers die gratis ter beschikking staan.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Een heel goed stuk Pieter. En heel herkenbaar.

lidy van dam, sunnemo
Zeker herkenbaar, Pieter. dit begint al op de emigratiebeurs die steeds meer op een makelaarsbeurs begint te lijken. Ze maken het de mensen juist niet makkelijker door ze hierdoor van de echte en conrete informatie af te leiden. Op het moment dat je vraagt hoe het met werkgelegenheid zit en mogelijkheden om te ondernemen in een weliswaar prachtig gebied waar je de mooiste huizen kunt kopen en heel wat leisure mogelijkheden hebt, heeft men opeens weinig antwoorden. Je moet echt goed zoeken naar stands en gemeenten die deze informatie wel bieden. Maar dat geldt in het algemeen hoor, niet alleen voor Scandinavie. Een goed en terecht stuk! En dank voor de tips.

Lique
heel interessant, Pieter. We gaan niet emigreren, maar hopelijk wel genieten van jullie mooie land en willen graag over e.e.a. met jullie spreken. Tot over 4 weken, Mea

Mea
Inderdaad heel herkenbaar Pieter. Ook wij hebben, na de Emigratie- en Scandinaviëbeurzen 2 opeenvolgende jaren bezocht te hebben diverse reizen door Zweden gemaakt. Ook wij werden zeer vriendelijk ontvangen bij gemeentes, contactpersonen, etc. Iedereen heeft het over de zeer goede voorzieningen, goedkope woningen die er volop te krijgen zijn, en waarom je vooral daar zou moeten komen wonen. Echter, er moet ook geleefd en betaald, dus: gewerkt worden. En een eigen bedrijf start je niet zomaar, en een baan met perspectief die ervoor kan zorgen dat je én het land inkomt en waardoor je in ieder geval één inkomen hebt, moet je zelf zien te vinden. En dan ben je toch ineens een buitenlander, die én de taal nog niet helemaal vloeiend spreekt, én niet de juiste kruiwagen heeft. Let wel, wij vragen er niet om om aan het handje genomen te worden, maar wij hebben het idee van "positieve discriminatie" al eens geopperd. Als je als gemeente graag nieuwe inwoners trekt, spreek dan als gemeente met het bedrijfsleven in die plaats af om bijvoorbeeld "voorkeursbanen" te hanteren voor die (hoogopgeleide) Nederlanders die ze zo graag willen hebben. Hoeft in eerste instantie allemaal niet op het hoogste niveau te gebeuren, maar dan heb je als Nederlandse immigrant tenminste werk, leer je de taal vloeiend, en de gemeente heeft weer een belastingbetaler erbij, met hopelijk kinderen zodat de school,zorg, verenigingen, etc. weer verse instroom hebben. Kortom, wil/vraag je wat, bied dan ook wat. Ondanks dit op het oog een beetje negatieve relaas, gaan wij dit jaar toch weer lekker naar Zweden, om onze "plek" te zoeken. Die hebben we nog niet gevonden. Want dat we naar Zweden willen verhuizen is zeker. We zoeken alleen nog die "wow-plek" waar we ook beiden een toekomst kunnen hebben. Ellen

Ellen


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden