Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 21 - De Zweedse gezondheidszorg


Wellicht moet je zeggen: de gezondheidszorg is een afspiegeling van de Zweedse samenleving: inefficiënt en langzaam. Hiermee heb ik vast uw aandacht. Deze aanname doet op zich geen recht aan de vrouwen en mannen die zich dag in dag uit inzetten voor hun medemens en daarvoor bepaald niet overmatig worden betaald, noch aan de Zweedse samenleving, waarmee het toch beter gaat dan menig Europees land, inclusief Nederland.

Onderzoeken wijzen keer op keer uit dat Zweeds personeel in de zorg en in het onderwijs het meeste stress voelt. Let wel, voelt. Is niet: heeft. Dat is moeilijker te meten. Maar toch durven we een vergelijking aan. Een artsenpaar uit Duitsland en medisch personeel uit Nederland dat hier in Zweden werkt lacht zich rot. Je zou in Nederland en Duitsland willen dat je zo weinig hoeft te doen per dag! En is het koffie-, lunch-, of vakantietijd, dan wachten de patiënten maar. Daar tegenover staat dat men wel alle tijd en aandacht voor je heeft als je er eenmaal bent. In het lokale advertentieblaadje stond een mededeling van de huisartenpost voor de hele omgeving: Helaas, deze maand is er geen dokter. Alleen voor dringende gevallen kun je bellen. Ehh, maar wel alleen tijdens de ‘ruime’ telefoontijden, van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 10 of 13 en 14 uur exclusief feest- en bijna-feestdagen natuurlijk. Probeer dat maar eens in Nederland, waarbij je dan nog voor de dichtstbijzijnde volgende arts geen 80 kilometer hoeft te gaan, zoals hier.

Nou hadden we een aantal jaar geleden al een triest voorbeeld van hoe de Zweedse zorg af en toe niet werkt. Iemand die met de kerstdagen dringend hulp nodig had in de vorm van thuiszorg, had gewoon pech. We kregen uiteindelijk wel via een noodnummer iemand te pakken, maar ja, het was toch kerst, dus tot de tweede week januari hebben wij niemand beschikbaar die kan komen kijken of de hulp wel echt nodig is. En ik mag natuurlijk niet zomaar overal heen. Dat gaf al niet te veel vertrouwen.

Natuurlijk is het prachtig dat we via onze belastingen ook de gezondheidszorg financieren, waardoor je best goed verzekerd bent. Als je naar de dokter wilt, kost je dat zo’n 25 euro eigen bijdrage. Maar na zo’n 100 euro hoef je de rest van het jaar niet meer bij te betalen. Een soortgelijke regeling geldt voor medicijnen en de tandarts.

Voor zo’n 400 euro per jaar kun je je ook bijverzekeren. Dat had een meneer hier in de provincie gedaan, en is daar erg gelukkig mee. De regionale krant Nya Värmlands Tidningen schreef namelijk onlangs het verhaal van twee werkende mannen in onze provincie, die beiden prostaatkanker hadden. De één, Jörgen, was bijverzekerd, de ander, Bo, geloofde in het systeem zoals dat is en had zich niet extra verzekerd. De krant tekent zijn woorden als volgt op: ,,Zweden hoort bij de landen met de beste gezondheidszorg in de wereld. Ik dacht dat iedereen hetzelfde werd behandeld.’’ Maar dat was niet zo.

Waar de extra verzekerde Jörgen simpelweg de verzekering belde, direct bloedonderzoek kreeg en binnen een week een afspraak met een specialist had, duurde het alleen al meer dan twee maanden voordat Bo bij een specialist terecht kon. Dezelfde specialist als Jörgen had overigens. De huisarts gaf geen toestemming voor bloedonderzoek en moest eerst doorverwijzen naar een specialist. Die heeft een wachtlijst van zo’n twee maanden. En toen de specialist wel toestemming voor bloedonderzoek gaf, begon het wachten op het onderzoek. Voor niet bijverzekerde patiënten dus. Oké, Jörgen moest voor die snelle behandeling wel naar Stockholm reizen (6 uur rijden) omdat daar plek was, maar dat had hij er natuurlijk graag voor over.

In de tijd dat Jörgen al lang geopereerd was, wachtte Bo nog steeds. Het werd zomer, en ja, dan heeft iedereen vakantie, inclusief medisch personeel. Het werd najaar en toen was het elandjacht, waarin ook alles stil ligt. Uiteindelijk werd Bo opgeroepen. Voor onderzoek dus! Te laat om hem nog te helpen. Nogmaals, dit verhaal komt uit de regionale krant*, maar gezien dingen die we in de afgelopen zeven jaar om ons heen hebben meegemaakt, verbaast het ons niet.

Het ziekenhuis in Karlstad maakt rustig afspraken om 8 uur ’s morgens, ook al moeten wij nog ruim twee uur rijden naar Karlstad. Als we een bijeenkomst hier hebben, mogen we nooit voor de middag beginnen, ,,omdat het zo’n eind rijden is’’ (voor inwoners van Noord- en Oost-Nederland vast heel herkenbaar). Aan de andere kant heeft het ziekenhuis in Karlstad ook een patiënthotel, waar je voordelig kunt overnachten. Maar twee onderzoeken direct achter elkaar plannen is er ook niet bij. Kom over een paar dagen maar terug. Inefficiënt, ja. Langzaam, als je niet bijverzekerd bent, dus ook. Kortom, wij sparen ook de nog op te brengen 35 euro per persoon per maand om toch maar het zekere voor het onzekere te nemen – daar draait het natuurlijk om bij verzekeringen – en ons bij te verzekeren.

* bron: http://nwt.se/varmland/article1092049.ece


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Kun je ook zeggen bij welke verzekeringsmaatschappij deze man aanvullend verzekerd is?

Friejoo
Beste Pieter, Voordat het nieuwe zorgsysteem hier werd ingevoerd, had ik het idee dat partikulier verzekerden op de een of andere manier ook wel eens een streepje voor hadden op de ziekenfondspatient. De partikulier verzekerde betaalde per saldo ook nogal wat meer........Overigens ben ik er van overtuigd dat de werkelijke zorg die in Zweden geboden wordt (tijdens vakanties de afgelopen jaren met de kinderen helaas nog wel eens gebruik van moeten maken) niets minder is dan in Nederland en dat de verdeling van het land in "Vardcentraler" in de basis een fantastisch systeem is. Als je dan kijkt dat, toen jij ongeveer vertrok, wij werden opgezadeld met het huidige systeem en ziet wat mij nu verplicht zijn bij te dragen, aan een volgens de geleerden steeds maar duurder wordende gezondheidszorg (hetgeen ik overigens zeer betwijfel!), dan ben ik van mening dat de zweedse regering verstandiger keuzes maakt dan de onze, als het gaat om de financiering van bepaalde zaken, zoals dus het bieden van 'nagenoeg' gratis zorg en het bieden van gratis onderwijs.

Leo
Beste Leo, Graag reageer ik op jouw reactie. Volgens mij ben jij iemand die met veel plezier met het gezin vakantie viert in Zweden. Vakantie vieren in Zweden is wel heel anders dan wonen in Zweden ! Ook wij hebben sommige zaken voorheen rooskleuriger gezien dan die in werkelijkheid zijn. De gezondheidzorg is zeker niet gratis. Iedereen betaalt daar flink voor door middel van de Zweedse belastingen. En wij gepensioneerden die hun centjes uit Nederland krijgen, betalen daar in Nederland ook flink voor. CVZ zorgt voor de verrekening naar de Zweedse overheid. Naast de eigen bijdragen waar Pieter over schrijft (deze zijn overigens onlangs gewijzigd, sommige verhoogd andere helemaal gratis) betaalt iedereen nog flink voor de tandarts, de opticien en ook zo’n € 7,50 per dag voor maaltijden in het ziekenhuis. Waarom dit laatste ? Omdat het eten thuis ook niet gratis is. Ook in onze gemeente gaat de vårdcentral vier weken dicht van de zomer en moeten we bij eventuele calamiteiten zo’n 40 km naar de grote stad reizen. Hopelijk hebben we dan wel de kans gekregen om een afspraak te maken. Onlangs 45 minuten in de wacht ! Volgens ons hebben de Zweden het woord ‘manjana’ uitgevonden en grijpen ze elk moment aan om, inderdaad óók de dag voor een feestdag, alvast de bloemetjes buiten te zetten. Het is onbegrijpelijk dat in de aanloop naar de verkiezingen in Nederland onder andere D66 beweert dat de Zweden meer uren werken per jaar dan de Nederlanders. Ze hebben daar vast alle pauzes die hier worden genomen bij opgeteld. De verhalen van Pieter zijn zeer herkenbaar en er is geen woord van verzonnen. Maar net als Pieter hebben wij gekozen voor het land Zweden voor de plek en maken we er zelf een paradijsje van. De ‘ongemakken’ nemen we, door de beslissing van emigratie, op de koop toe. En Pieter blijf schrijven. We genieten er van !

Antoinette
Er is overal wel wat. Zorg is nu eenmaal duur. Of dat terecht is weet ik niet.Ik moet hier in nederland tegenwoordig zelf mijn gewrichts-medicijnen betalen terwijl ik aanvullend verzekerd ben.Zonder die medicijnen kan ik niet blijven werken.Ik krijg pas een nieuw gewricht als het écht niet meer gaat.Ook voor de tandarts behandelingen betalen we nu extra terwijl we ook daar voor verzekerd zijn.In nederland weigeren ze gewoon een kies te trekken omdat ze de kies willen 'redden' tegen beter weten in.of je de extra kosten nu wel of niet kan betalen.fotootje hier en onderzoekje daar.Eerst even naar de mondhygiënist want voor die tijd kijkt de tandarts je tanden niet na. Wij hebben net een huis in Zweden gekocht. voor de rust, de ruimte en geen hypotheek waar je tot in je nek in hangt. Dat trage tempo gaan we misschien ervaren maar we lopen hier te rennen... Er is overal wel wat....

Chris
Beste Antoinette. Toch nog even een reactie terug. Je hebt inderdaad goed begrepen dat we erg gek zijn op het land. Ondertussen verblijven we zo'n 10 weken per jaar in Zweden/Varmland in ons enkele jaren geleden gekochte 'paleisje'. Laat vooropstaan dat de columns van Pieter zeer goed zijn en dus ook voor mij steeds herkenbaarder. Ik spreek over dit soort zaken met mijn zweedse buren/vrienden en dat doet mijn 'blaauw-gele' bril niet verkleuren. Wellicht had ik "gratis" iets nadrukkelijker tussen aanhalingstekens moeten zetten, maar wat ik hier in Nederland aan zorgkosten betaal, via belasting (AWBZ/ZVW) en verplichte bijdragen, daarvan weet ik zeker dat ik daar bijna een half jaar in Zweden kan wonen, met alles erop en eraan! Jullie hebben de verstandige keus gemaakt de stap van emigratie aan te gaan en geven zelf aan dat jullie de "ongemakken" er op de koop bij hebben genomen. Het is overigens wel grappig te zien dat bijna alle nederlanders die ik in Zweden spreek klagen over dat 'tempo' van de zweden. Toch zijn jullie er niet voor niets naar toe gegaan en zijn wij ons er ook steeds nadrukkelijker aan het vestigen. Het is gewoon een fantastisch land! Pieter, tot van de zomer en wellicht "is Antoinette dan ook een keertje in de buurt", zodat we wat meer ervaringen kunnen uitwisselen.

Leo
Dat de zorg goed, maar traag, is ondervinden wij ook. Mijn man heeft pijn in de onderbuik, daar is hij al mee naar de dokter geweest. Volgens haar is het spierpijn. Aangezien het aan bleef houden is hij er weer mee heen gegaan. Er was nu een andee arts, die wilde een echo laten maken. Na een tijdje heeft hij de dokter gebeld omdat hij ook nog steeds last van duizeligheid heeft. Hij zei dat hij nog steeds geen oproep voor de echo had. Volgens de dokter klopte dat wel, het duurt heel lang, want er zijn niet voldoende specialisten die de echo kunnen lezen in Värmland. Ze heeft hem nu maar aangemeld voor een scan. Daar wacht hij nu nog op. Ik heb niet het idee dat het iets ernstigs is, anders had ik zeker maar achteraan gezeten. Hij draagt nu een overal inplaats van spijkerbroeken tijdens zijn werk hier thuis en dat scheelt al een stuk. Pieter, ik zag dat jullie het hotel te koop hebben. Willen jullie wat anders of terug naar Nederland?

Friejoo


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden