Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 30 - De Groene winter en te warme zomer


Als we denken dat Nederlanders onophoudelijk over het weer kunnen praten, dan kent u de Zweden nog niet. Na een paar prachtige zonnige, warme weken in de lente ging de temperatuur ineens terug naar de 15 graden. En ja hoor, daar waren de eerste klachten al: huh, noemen ze dit zomer; veel te koud, dit is eerder een groene winter. Vervolgens werd het rond de 25 graden met een heerlijk zonnetje en u raadt het al, de eerste gasten die binnen wilden zitten meldden zich direct: veel te warm buiten, vreselijk. Nee we willen niet aan het raam zitten. Zitten we nog in de zon. Kunnen de gordijnen niet een beetje dicht? Kan de tafel niet een beetje meer in de schaduw geschoven worden?

Dan kan het natuurlijk nog te droog of te nat zijn en dat geeft de kranten weer ruimte om alvast te speculeren over mogelijk mislukte oogsten. Uiteraard hebben de twee avondkranten (type halve roddelbladen) het er om en om over dat er nu ‘een shockzomer aankomt’ of het nu te warm, te koud, te nat of te droog gaat worden.

En het leek wel afgesproken werk, het moment dat de weervoorspellers er in Nederland van langs kregen omdat ze er zo vaak naast zitten, ging het hier net zo. Want als je zegt dat het slecht wordt en er komt een zonnetje, is niemand ingesteld op een terrasje. Althans, zo stond het in de krant. Persoonlijk verheug ik me er alleen maar op als ineens onaangekondigd de zon begint te schijnen. En je ziet dat het gras dus echt gemaaid moet worden. Dat is dan weer iets minder. Dus toch maar een terrasje pakken. O nee, het is net andersom, snel het gras maaien, stoeltjes rechtzetten, tafelkleedjes erop, parasolletje erbij, daar wordt men vrolijk van en wil men even lekker van het zonnetje genieten. Tenzij het te warm is natuurlijk, dan schuil je binnen voor de zon en warmte.

Zomer in Zweden, dat is met de hele familie minimaal een weekend, vaak een week en zeker met midzomer naar het vakantiehuisje van de familie. De vakantiehuisjes liggen vaak aan het water en hebben natuurlijk een grilplek. Zomer in Zweden begint ‘officieel’ met midzomer. In de zomer hebben niet alleen alle kinderen tien weken lang schoolvakantie, hetzelfde maar iets minder lang geldt voor alle ouders en ‘halfouders’ – in Zweden ‘plastic-pappa en –mamma’ genaamd, in Denemarken ‘papier-pappa en –mamma’. Jawel, zonder vakantieplanning of enige notie van basisvoorzieningen heeft ineens iedereen vakantie. Zondagavond na het midzomerweekend kwam ik in de supermarkt een van oorsprong Poolse mevrouw tegen. Iedereen was natuurlijk met midzomer vrij, zij was de enige die werkte in de thuiszorg, van vrijdag tot en met zondag in het hele noorden van onze gemeente. Vanaf Sysslebäck tot de Noorse grens is richting westen slechts 25 kilometer maar richting noorden toch nog 50 kilometer. En dan hebben we het dus alleen over het noordelijke deel van deze gemeente. Elke Zweed noemt zoiets onverantwoord en belt al bijna de vakbond, maar buitenlanders mogen die gaten graag en alleen opvullen.

Eenzelfde ritueel zien we iedere zomer met name in de gezondheidszorg. Iedereen krijgt tegelijk vakantie en dan klagen de enkele nog wel werkenden steen en been dat ze de druk niet aankunnen. Nou klagen de Zweden al snel dat ze de druk niet aan kunnen, maar hier is natuurlijk gewoon sprake van een jaarlijks terugkerende niet-planning. En het probleem is veel groter. In winkels worden vakantiekrachten ingezet die echt wel hun best willen doen maar amper ingewerkt in het diepe gegooid worden. Ook voor ons betekent dat extra vooruit denken, want bij onze leveranciers is het niet anders en delen van onze bestellingen moeten twee keer heen-en-weer voordat we de juiste waren krijgen. Dat zou geen probleem zijn als de groothandel om de hoek zit, maar u begrijpt dat het hier wat grotere afstanden betreft. Hoezo nästa vecka, kanske, volgende week, misschien*? Ach, voor je het weet is het september en zijn alle vaste krachten terug.

Het feit dat het weer rond midzomer maar zo-zo was, heeft de reisverkopers goed gedaan. Ineens dacht iedereen dat de zomer slecht was en werden massaal vliegreizen geboekt naar de zon. Op nummer één van de bestemmingen staan de Canarische eilanden, gevolgd door Kreta en Corfoe. All-inclusive vakanties zijn in Zweden ‘uit’, aldus een landelijke krant. Populair bij de Zweden is en blijft Thailand.

En omgekeerd hebben de Thai ook Zweden ontdekt. Op een heel andere manier. Gaan de Zweden graag naar Thailand voor een goedkope zonvakantie, de Thai komen graag naar Zweden om bessen te plukken. Natuurlijk scheelt het dat Zweedse bureautjes de Thai graag voorrekenen dat ze in korte tijd een vermogen kunnen verdienen, zelfs na aftrek van vlucht en verblijf. Maar helemaal voorbereid op het andere klimaat lijken de meesten niet te zijn. Dit jaar hebben de immigratie-autoriteiten een recordaantal aanvragen van Aziatische bessenplukkers gekregen om tijdelijk in Zweden te mogen verblijven en werken.

Ook op een andere manier zien we meer Thaise mensen hier, maar dan vrouwen. Zelfs, of juist, in de dunbevolkte omgeving waar wij wonen komen veelal gescheiden mannen van een vakantie in Thailand terug met een Thaise vrouw. Dat moet een cultuurshock zijn! De taal, de cultuur, het klimaat, alles is radicaal anders hier. Maar de Thaise vrouwen glimlachen, leren Zweedse taal en cultuur, zijn altijd vriendelijk en netjes en geven ongelofelijk goede Thai massages. Multiculti in Zweden. Bijna alles kan hier?!

* http://emigratieboek.nl/artikel.asp?boek=volgende-week-misschien-e.book


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties
Er zijn nog geen reacties op deze column.

Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden