Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

week 36 - Herfst en belastinggeld


Stiekem heeft de zomer ineens plaatsgemaakt voor de herfst. De zon schijnt prachtig, maar afgelopen week dook de temperatuur ’s nachts ineens onder de nul graden. We waren eigenlijk al gewaarschuwd, want de eerste gele blaadjes zagen we aan de bomen komen en zelfs al rond dwarrelen. Nu is het echt onomkeerbaar, de zomer is alweer voorbij.

Met het einde van de zomer zijn ook de Zweden weer meer in hun normale ritme gekomen. De scholen zijn na –de voor ons onvoorstelbaar lang lijkende- tien weken vakantie begonnen, en iedereen is weer zo’n beetje op z’n werkplek aangekomen. Dan duurt het over het algemeen nog een weekje voor je vragen kunt gaan stellen overigens, want men moet natuurlijk eerst even bijkomen (bijbeppen) en alle in de vakantie binnengekomen stukken bekijken. Zo hadden wij eind mei een rekening naar een bedrijf gestuurd. Toen de betaling maar niet binnenkwam hebben we maar even telefonisch contact gezocht. Wonder boven wonder was er zomaar een mevrouw op kantoor. Zij vertelde wat wij al verwachtten, de meneer die de rekening moest goedkeuren was op vakantie tot 13 augustus. ,,Voor 20 augustus hoeft u dus niets te verwachten.’’ Op 3 augustus probeerden we de boekhouder te bellen. De belasting moet gewoon betaald worden, ben je een dag te laat, krijg je 5.000 kronen boete. Maar het telefoontje werd doorgeschakeld naar Göteborg. ,,Sorry, het hele kantoor is in verband met vakantie gesloten. Volgende week maandag begint uw contactpersoon weer.’’ Hij had overigens geen week om in te werken, want de belasting moest zoals gezegd gewoon op tijd betaald zijn en reken er maar op dat wij op tijd betalen.

Lang zal het ‘normale’ niet duren, want de jachtperiode is zojuist begonnen met de vogeljacht. In deze omgeving betekent de herfst dat men zich al opmaakt voor de eland- en berenjacht, die nu begint. Dat zit echt bij de mensen hier ingebakken. Iedereen is er mee bezig, jong en oud, man en vrouw. Heel bijzonder vind ik nog steeds dat je achttien jaar moet zijn om een auto te besturen, maar vanaf je zestiende je jachtlicentie mag halen. Vanaf half september is ‘de beer los’, om te beginnen in de weekenden. De tweede week van oktober is de traditionele elandjachtweek en tevens de eerste officiële (school)vakantieweek, zodat iedereen de bossen in kan. Wat tevens betekent dat je die week weer niets voor elkaar kunt krijgen, alles is 'stängd', gesloten in de hele omgeving. Ik sprak onlangs nog een fervent jager. Hij vertelde dat er dit jaar wederom toestemming is om twee beren te schieten. Maar de berenjacht heeft hier in de omgeving vorig jaar niets opgeleverd omdat alle jagers alleen de beer willen schieten en niet willen samenwerken. Prestige in de jagerswereld, geluk voor de beren.

Overigens, jacht, Partij van de Dieren, wat een verrassing in de brievenbus! Daar lag mijn stembiljet voor 12 september. Stembiljet, ja, daar heb je bijna hulp bij nodig om die lap uit te vouwen. Met een keus uit niet minder dan twintig partijen. Dat krijg ik hier niet uitgelegd. En het viel ook voor mij niet mee door de hoeveelheid informatie van alle verschillende partijen en lijstverbindingen en vele namen te blikken om een ‘goeie’ keus te maken. En dan nog op jacht naar een rood potlood, want het vakje mag alleen met rood worden ingevuld. Gelukkig ken ik hier in het dorp een lerares, maar zij werkt niet met rode pen. Dat ziet er zo streng en afkeurend uit, we moeten de kinderen stimuleren. Gelukkig hebben kinderen hier in de kleurpotloden nog wel een rood exemplaar, die ik even mocht lenen.

Niet iedereen was overigens vrij tijdens de zomervakantie. De journalisten van Dagens Nyheter, een landelijke kwaliteitskrant, hebben goed werk geleverd. In een serie onthullingen stellen ze misbruik, over de balk gooien, van belastinggeld aan de kaak. Meerdere overheidsinstellingen zoals de Säpo (zeg maar de dienst beveiliging van de regering en koningshuis), de statelijke pensioensfondsen en een staatsinstituut voor economische groei hebben er een potje van gemaakt. Er is met name tegen alle regels in veel geld uitgegeven aan buitensporig dure feesten inclusief alcohol. De onthullingen hebben al één directeur haar baan gekost. Opvallend genoeg reageren alle verantwoordelijken dat ze geen idee van de regels hadden… Heel bijzonder. Want ze weten het wel op die post te boeken waarbij ze de volledige som belasting kunnen aftrekken, dat weten ze dan schijnbaar weer wel. Maar dat het niet juist is en gewoon oplichterij, nee… Als ik het vergelijk met ons als klein bedrijfje, word ik alleen maar nog bozer. De eerste paar jaar dat wij hier waren hebben we een grote controle van de belastingdienst en nog enkele kleinere controles gehad. Iedere keer als wij iets willen boeken op een post met belastingaftrek, moeten we onszelf verklaren. En wij weten wat wel en niet kan, anders wordt ons dat heel snel verteld! Maar zo gaat dat schijnbaar alleen ‘bij de kleintjes’ en anders bij ‘de groten’.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Leuke column en tevens heel herkenbaar! Maar ondanks boven genoemde feiten blijft het een heerlijk land om in te wonen!

Linda Belvroy


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden