Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

week 48 - Allt för Sverige!


Alles voor Zweden! Dat is mijn favoriete Zweedse tv-serie die op het moment weer iedere zondagavond op SVT (de Zweedse NOS) wordt uitgezonden. Tien Amerikanen met Zweedse voorouders komen met een televisieploeg in hun nek naar dit fantastische land om te leren over de taal, de mensen en de cultuur en natuurlijk om op zoek te gaan naar waar zij oorspronkelijk vandaan komen. Tijdens de zoektocht naar De Zweden en specifiek hun familie wordt het land doorkruist, gezocht naar sporen van de voorouders, genoten van het hedendaagse Zweden, zowel land als mensen als cultuur, en er is een wedstrijdelement. In team- en individuele spellen is er iedere week een verliezer die de speurtocht moet afbreken en terug moet naar de USA. Het gaat bepaald niet om het grote geld, de winnaar wint een ontmoeting met zijn Zweedse familie.

Vorig jaar was het eerste seizoen in Zweden. Het programma is bedacht in Noorwegen en daar al een seizoen verder. Buiten dat het hilarisch is om de cultuurshock tussen de USA en Zweden te zien, leer ik ook een hoop. Zo ging het nog niet zo heel lang geleden zo slecht in Zweden, dat uiteindelijk niet minder dan een op de vijf Zweden naar de USA geëmigreerd is! Ruim 1,2 miljoen Zweden vertrokken over de oceaan. De eerste grote emigratiegolf was 1853-1873 en de tweede begin 1900. Het kan bijna niet anders dat ik daarom best veel gelijkenissen vindt tussen de twee landen.

Daarnaast natuurlijk ook veel herkenning in het programma, zoals koffie drinken bij de buren, dat doe je niet in Zweden. Toen de Amerikanen met ‘kanelbullar’ bij de buren voor de deur stonden, kwamen ze tot hun grote verbazing bij de meeste buren niet binnen. Tijdens bedrijfsbijeenkomsten is ‘mingla’ echter een apart programmapunt waar ruim tijd voor wordt genomen. 'Mingla' wordt hoogdravend wel ‘contacten leggen’ genoemd, maar is in feite niets anders dan gewoon babbelen.

Veel Zweedse emigranten vestigden zich in en rond Chicago. Daar is nog steeds een grote Zweedse vereniging en wordt dan ook bijvoorbeeld ieder jaar midzomer gevierd. Van de paar Amerikanen die ik in Chicago ken, heeft Dave een Noorse en een Zweedse oma. Vlak bij het huis van Dave en zijn vrouw Jennifer is Karlskoga avenue, en het stadje Karlskoga ligt zo’n twee uur rijden van hier. Ik heb Dave al gezegd dat hij zich voor beide programma’s maar moet aanmelden. Hij is geen globetrotter, maar na alle verhalen en foto’s en onze gesprekken over hoe Noors en Zweeds zijn familie al dan niet is, is hij wel heel geïnteresseerd om zelf eens te komen kijken en beleven waar en hoe zijn voorouders leefden. Zijn oma eet nog steeds visballen en bijvoorbeeld foto’s van kerstbomen hier in Zweden waren voor hem heel herkenbaar en erg anders dan hoe de gemiddelde Amerikaanse kerstboom er uit ziet.

De Zweden hebben zich natuurlijk over de hele USA verspreid, zo blijkt ook uit het programma. En hun afstammelingen vindt men in alle soorten en maten. In het eerste seizoen was de winnaar een dominee uit Kentucky. Er waren ondermeer een designer uit New York en een zanger uit Los Angeles. Een erg leuke mix van tien totaal verschillende mensen. En dat is dit jaar hetzelfde. Het leuke is dat de groepsdynamiek dit seizoen totaal anders is. Was het vorig seizoen ieder voor zich, als ik maar verder kom, dit seizoen is er veel meer een groepsgevoel.

De eerste keer dat ik de serie zag dacht ik, wat een flauwekul zeg, die weten helemaal niets van hun familie of waar ze vandaan komen. Maar goed, als ik eens bij mezelf na ga, wat weet ik eigenlijk van mijn familie? Dat Mans uit het Franse Le Mans komt klinkt aannemelijk, maar verder, geen idee. Het productieteam van het programma heeft geweldig werk geleverd om de geschiedenis van de families uit te pluizen, foto’s en plaatsen, huizen, spullen op te sporen, en natuurlijk de familie. Dat levert prachtige beelden op die Amerikanen als geen ander kunnen invullen, als ze zich helemaal laten gaan op een grasveldje waar hun overgrootouders over kunnen hebben gelopen: ‘Oh my goooooooooood this is soooo amaaaaaaaazing’. De familieverhalen zijn werkelijk indrukwekkend. Als rode draad natuurlijk vaak de vlucht over de oceaan vanwege misère. Maar ook een vlucht om bijvoorbeeld een gevangenisstraf te ontwijken wordt verteld.

Naast de minder aantrekkelijke opdrachten als de kennismaking met de surströmming (in mijn ogen niets anders dan bedorven en vooral vreselijk stinkende haring) en een soort kaviaar (opmerking van een Amerikaan: ‘Nu snap ik waarom mijn familie geëmigreerd is’) kun je jaloers worden op de tocht die de Amerikanen maken: in korte tijd leren zij de mooiste en leukste dingen van Zweden kennen, en nog veel meer. Buiten hilarische en ontroerende momenten levert de serie dus ook prachtige plaatjes op van Zweden van noord tot zuid, van platteland tot stad. Wellicht een leuk idee voor een programma voor Endemol om mee aan de slag te gaan…

Ook voor wie geen of nauwelijks Zweeds kan, maar wel Amerikaans-Engels, is het programma goed te volgen, gezien het grootste deel Amerikaans gesproken wordt. http://www.svt.se/allt-for-sverige/


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Valkommen,Valkommen,Valkommen. Ziek van kumunne-Tingsryd We wonen nu 2,5 jaar in Zweden en tot nu toe nog geen werk kunnen vinden. Althans ik heb wel gewerkt bij Kongamek.se voor 7 weken maar hier was ik genoodzaakt te stoppen. Omdat elke keer als ik een container moest lossen misselijk werd. Na het melden hiervan bij de leiding werd mij verteld dat dit zou kunnen komen dat er in Vietnam wanneer de containers op transport gezet worden er een beetje rook in gespoten word om insekten te doden. Bij nader onderzoek bleek dit geen rook te zijn maar zeer giftig bestrijdingsmiddel. Met deze kennis wilde ik geen containers meer lossen,maar helaas zag Kongamek.se dit als werk-weigering.Deze baan was dan ook van korte duur bij Kongamek.se Hier heb ik melding van gemaakt bij Tingsryds-kommun en drie andere instanties,maar tot op heden geen respons. Terwijl de kommune 200.000 kronen per jaar krijgt van de staat voor ons gezin omdat we hier een leegloop opvullen. Dit is het bedrag wat wij ongeveer per jaar kwijt zijn om hier te overleven. In de winkel zou ik mijn geld terug krijgen bij de koop van een produkt wat niet werkt. Maar Tingsryds-kommun verkoopt zijn produkt in Nederland zonder enige verplichting. De Tingsryds-kommun haalt nog steeds buitenlanders/hollanders naar Tingsryd doormiddel van hun leugenachtige verkoopverhaal in Nederland, terwijl Tingsryds inwoners dit niet willen en de noodzaak hier niet van inzien. Jammer dat de kommune Tingsryd niet naar haar inwoners luisterd. Zodat kommune Tingsryd geen buitenlanders/Hollanders voor de gek hoeven te houden. Wie kan ons nu helpen met het terug-draaien van deze koop om in eigen land opnieuw te kunnen beginnen?? Of moet ons gezin wachten tot we geen verblijfsrecht meer hebben en totaal geen kant meer uit kunnen,en als zoveel vluchtelingen het land uit gezet worden. Hoe is dit mogelijk in een land zoals Zweden?? Valkommen,Valkommen,Valkommen.

Edwin
Leuk stukje. Ik kijk ook elke week met plezier naar "Allt för Sverige". Via SVT-play zodat ik kan doorspoelen als het teveel emo-tv wordt naar mijn zin. :)

Ad
reactie op Irene: Huh? Is dit sarcasme, is je toetsenbord kapot, heb je moeite met je 'notsosmartphone' of meen je echt dat dit saai geSReven is??

lique
Natuurlijk is mijn reactie een reactie op een ouder stukje. Hmmmmmmm..........

lique
Over dit stukje. Pieter, liever niet de Fa. De Mol met hun tengels aan dit nu zo leuke programma laten zitten. Die maken overal een reality/talentklucht van. Zij staan garant voor Zombieprogramma's.

Lique


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden