Emigratieboek.nl - Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...   
Zoek op deze site:
Blog van Pieter Mans - Volgende week misschien...

Week 24 - Vrije dagen


Het kan best verwarrend zijn als je een uitje plant en nèt geen rekening houdt met een lokale, regionale of landelijke feestdag. Of je verwachtingen kloppen niet geheel met de praktijk. Zo dachten wij zelf een keer dat het leuk zou zijn op tweede kerstdag naar Oslo te gaan. Lekker kerstsfeer opsnuifen, lampjes, sneeuw, goede stemming, wellicht is de eindejaarsuitverkoop al begonnen, lekker eten, gewoon lekker dagje uit. Nou, dat viel een beetje anders uit. Noorwegen is totaal uitgestorven en gesloten met elke beetje feestdag, dus zeker met kerst. Geen hotel, bijna geen café, geen restaurant geopend. Eerlijk waar, het enige dat in de Noorse hoofdstad met miljoenen inwoners open was, was Peppes pizza en McDonalds. En een flesje wijn of biertje kun je hier natuurlijk ook niet in de buurt kopen, daarvoor moet je naar een speciale alcoholwinkel, die zeer beperkt open is.

Zo kregen wij in ons hotel-restaurant in het prachtige Zweedse Sysslebäck in mei een boeking binnen uit Italië. Een meneer die hier vaker komt, voor zijn werk. Het aparte was echter dat deze boeking in de week van Hemelvaart was, en hij wilde tot vrijdag blijven. En wij weten dat vrijwel geen Zweed op een feestdag werkt. Maar wie weet, de wonderen zijn de wereld immers nog niet uit, dachten we, wellicht een beetje naïef. Maandagmorgen stond de taxi naar het vliegveld om 04.00 uur bij de Italiaanse meneer voor de deur en rond 15.00 uur kwam hij zoals gebruikelijk bij ons aan. Toch maar eens geïnformeerd of hij dit keer alleen zou werken, of hoe dat zou gaan rond Hemelvaart. Hemelvaart? Deze goede katholiek had geen idee van het bestaan van Hemelvaart, laat staan van de mogelijkheid tot een officiële vrije dag. Maandagavond arriveerden twee Zweedse mannen, die met de Italiaanse meneer zouden werken aan het project. Voor onze kamerplanning vroegen we tot wanneer zij zouden blijven. Tot woensdag natuurlijk, klonk het bijna verontwaardigd. Donderdag is het immers Hemelvaartsdag en vrijdag dan dus een ‘klemdag’, gevolgd door een vrij weekend. Wij adviseerden maar even de planning van de week met de Italiaanse meneer door te gaan. Vervolgens probeerden de Zweedse heren de Italiaanse meneer de Zweedse cultuur bij te brengen: ,,Donderdag is ‘Kristi Himmelsfärdsdagen’: Jesus fly away. Biiiiiiiig holiday.’’

Als een Zweed het woord holiday gebruikt, betekent dat dus vrij zijn. Een ‘biiiiig holiday’ is het als met elke officiële feestdag in Zweden, dat de mensen de dag vóór de feestdag ook minstens een halve dag vrij hebben. De Italiaanse meneer was verward, de Zweedse planner was Hemelvaartsdag vergeten en probeerde rond te bellen of iemand met de Italiaanse meneer wilde werken donderdag en vrijdag. Dat lukte dus niet, hetgeen ons niet verbaasd. En dus gingen de Zweedse mannen woensdag voor de lunch naar huis vanwege hun ‘biiiiiiig holiday’, en de Italiaanse meneer boekte zijn ticket om en vloog donderdagmorgen terug naar zijn blij verraste vrouw en kind in Italië. Wij hebben hem beloofd hem in het vervolg toch meteen te informeren als er iets van een feestdag in zijn verblijf lijkt te vallen.

Overigens zijn de feestdagen in Zweden ongeveer dezelfde als in Nederland. Het grote verschil is dus dat de dag voor een feestdag vaak als halve vrije dag wordt aangemerkt en dus zijn overheidsinstellingen en ook veel bedrijven dan (eerder) dicht. Een aantal jaar geleden is Tweede Pinksterdag vervallen als officiële feestdag, ten gunste van een nieuwe nationale feestdag. De Zweedse nationale feestdag is op 6 juni maar is niet te vergelijken met het gigantische volksfeest dat de Noorse nationale feestdag op 17 mei is. De grootste feestdag in Zweden is ongetwijfeld midzomer. Dit feest wordt altijd de nacht van vrijdag op zaterdag en de zaterdag gevierd. Ook hier geldt dat uiterlijk vanaf donderdagmiddag iedereen zich al opmaakt voor de Midzomerviering. Op het menu haring, nieuwe aardappeltjes en verse aardbeien, en onvoorstelbare hoeveelheden alcohol. Lokaal is hier in Noord-Värmland ook de elandweek heilig. Grofweg de tweede week van oktober doet de gehele lokale bevolking mee aan de elandjacht. Dat betekent dus simpelweg dat de loodgieter, elektricien en ziekenhuis- en winkelpersoneel niet bereikbaar zijn. Wie die week iets wil, moet mensen van verder weg zien te regelen of wachten tot ‘volgende week, misschien’.


Deel deze column met anderen (E-mail, Twitter, Hyves, Facebook, etc.)

Reacties


Vergeet de zomertijd niet, wanneer haast niemand te bereiken is. Posten, die normaal bij ons in de kommun slechts van 8.30 - 10.00 en van 16.00 - 18.00 uur open is, kondigt nu al aan dat ze van 1 juli tot eind augustus speciale zomeropeningstijden hebben. Bijna niet dus. Wanneer wordt er wel gewerkt vragen we ons regelmatig af. Het went nooit denk ik.

Antoinette
Ik ben een jaar geleden naar Denemarken geëmigreerd en het is hier al niet anders. Op elke nationale feestdag ligt het openbare leven plat en wordt er niet gewerkt. De maanden juli en augustus is het ook praktisch onmogelijk om iemand te pakken te krijgen.

Sander
Hallo Pieter, Ik heb met veel plezier je blog gelezen, vooral die over het vinden van een kok. Mijn man en ik gaan vanaf oktober in Zweden werken, maar op een delegatie contract. Onze dochter die net afgestudeerd zelfstandig werkend kok is, wil ook komen voor een bepaalde periode, maar zij wordt ook geen inwoner van Zweden. Kan zij toch werk zoeken in Zweden zonder een persoonsnummer en eigen vast woonadres? Alvast bedankt :)

Fennie van Bergen


Alle blogs op een rijtje
Lees ook deze titel

Andere blogs

Margareth Hol
Een nieuw leven in Ierland


Anneke Koorn
Avontuur in Istanbul


Marjan van den Dorpe
Onder de Spaanse zon


Brenda van den Brink
Verliefd op Jordanië


Roland en Barbara van Zeijl
A journey of a 1000 miles


Elisabeth Arts
Toekomstmuziek in Frankrijk


Stef Smulders
Italiaanse toestanden